Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 9 Април 2014 г.

Обявени са победителите в 5то издание на конкурса на ЕС за здравна журналистика

На церемония по награждаване, състояла се вчера вечерта в Брюксел, комисарят по въпросите на здравеопазването Тонио Борг обяви имената на лауреатите в петия конкурс на ЕС за здравна журналистика. 28-те национални финалисти бяха избрани от журита в отделните страни членки. Общо в конкурса участваха повече от 850 статии. От краткия списък с 28 най-добри статии бяха определени победителят и неговите подгласници:

1во място: Хенк Бланкен, който пише за в. „Dagblad van het Noorden“ (Нидерландия), за статията „Главата на Карел“, в която разказва за млад човек, страдащ от болестта на Паркинсон, започвайки от поставянето на диагнозата и стигайки до лечението, като подробно и емоционално описва новаторската операция, която му е направена.

2ро място: Кристиане Хавранек и Марко Маурер, които пишат за в. „Die Zeit“ (Германия) за тяхната злободневна, документална като стил статия „Трафиканти на пациенти“, в която се описват съмнителни практики при нерегламентирани трансгранични медицински услуги.

3то място: Мете Далгор, която пише за в. „Berlingske“ (Дания), за статията „Убивам ли някого?“. Това е историята на донор на сперма, който открива, че е носител на ген на силно наследствена форма на рак, но се среща с абсолютно неразбиране, когато се опитва да предупреди децата, които могат да се окажат засегнати.

Комисар Борг заяви: „Още веднъж журналисти от цяла Европа дадоха своя принос за информирането на обществеността и за разбирането на важни въпроси, свързани със здравето. Те изпратиха множество вълнуващи статии по разнообразни теми като болестта на Алцхаймер, опасностите от консумацията на захар, използването на роботи за извършване на операции, редките болести и евтаназията. Трите най-добри статии, които журито на ЕС имаше удоволствието да подбере, се откроиха със своята емоционална наситеност, оригиналност и способност да приковат вниманието на читателя“.

Контекст

Конкурсът на ЕС за здравна журналистика се провежда от пет години. Неговата цел е да се повиши осведомеността по важни въпроси от сферата на здравеопазването, които засягат живота на всички в ЕС — въпроси, по които Европейската комисия предприема мерки чрез законодателни или други инициативи. С наградите също така се насърчават и отличават най-добрите журналистически материали от цяла Европа, посветени на здравеопазването.

Основната тема на тазгодишното издание на конкурса бе „Европа за пациентите“, която обхваща следните въпроси: трансгранични здравни услуги, редки болести, донорство на органи и трансплантация, работна сила в здравеопазването, безопасност на пациентите и вътреболнични инфекции, хронични болести, ваксинации, разумна употреба на антибиотици, остаряване и деменции, активен живот на възрастните хора и остаряване в добро здраве, лекарствени изделия и определящи здравето фактори: тютюнопушене, алкохол, хранене и физическа активност.

Подборът на лауреатите премина през два етапа. Националните журита избраха по един национален финалист и след това жури на равнище ЕС, съставено от служители на Европейската комисия, експерти по обществено здраве и журналисти, се събра в Брюксел, за да реши кои статии ще заемат първо, второ и трето място.

Наградите за първите три места съответно са 6500 евро, 4000 евро и 2500 евро1.

За повече информация за конкурса на ЕС за здравна журналистика:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/index_en.htm

Всички статии са достъпни в тази брошура:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2013/docs/booklet_2013_en.pdf

Харесайте ни във Facebook

Следвайте ни в Twitter: @EU_Health

За контакти:

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

За обществеността: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или по електронна поща

1 :

Наградите за здравна журналистика се финансират от бюджета на здравната програма на ЕС.


Side Bar