Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 10. aprila 2014

Zdravje v žepu: kaj vse prinaša m-zdravje

Evropska komisija je danes začela posvetovanje o m-zdravju (#mHealth) ali mobilnem zdravju, v okviru katerega prosi za pomoč pri iskanju načinov, kako izboljšati zdravje in dobro počutje evropskih državljanov z uporabo mobilnih naprav, kot so mobilni telefoni, tablični računalniki, naprave za spremljanje bolnikov in druge brezžične naprave.

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes (@NeelieKroesEU), pristojna za digitalno agendo, je dejala: „Z m-zdravjem se bo zmanjšalo število dragih obiskov bolnišnic, državljani bodo lahko sami bolj poskrbeli za svoje zdravje in dobro počutje ter se posvetili predvsem preprečevanju, šele nato zdravljenju. To je tudi dobra priložnost za cvetočo panogo razvoja aplikacij in za podjetnike.

Sama uporabljam zapestni športni trak, ki meri, kako aktivna sem vsak dan, tako da sem že zdaj velika zagovornica m-zdravja. Pošljite nam svoje prispevke k temu posvetovanju in nam pomagajte postati vodilni v svetu na tem zanimivem področju.“

Evropski komisar za zdravje Tonio Borg (@borgton) je dodal: „Z m-zdravjem bi lahko spodbudili državljane, da sami poskrbijo za svoje zdravje in tako ostanejo zdravi dlje časa, zagotovili bi boljšo kakovost oskrbe bolnikov in poskrbeli za njihovo večje udobje ter pomagali zdravstvenim delavcem pri delu. Raziskovanje rešitev m-zdravja lahko prispeva k sodobnim, učinkovitim in vzdržnim zdravstvenim sistemom.“

Kako lahko m-zdravje pomaga?

Storitve m-zdravja prinašajo trojne koristi:

bolniku omogočajo večji nadzor in s tem večjo samostojnost ter tako pomagajo preprečevati zdravstvene težave;

zagotavljajo učinkovitejši zdravstveni sistem, saj so prihranki lahko ogromni;

prinašajo velike priložnosti za inovativne storitve, zagonska podjetja in panogo razvoja aplikacij.

Nekaj primerov aplikacij m-zdravja

aplikacija za merjenje vitalnih znakov, kot je na primer krvni tlak

aplikacija za pomoč sladkornim bolnikom pri vbrizgavanju inzulina, ki prek mobilne platforme pošilja kontrolne signale v inzulinsko črpalko

aplikacija, ki bolnika opozarja, da mora vzeti zdravila

aplikacija s priporočili za telesno pripravljenost in prehranskimi priporočili za izboljšanje splošnega zdravja in počutja uporabnikov

Več grafičnih prikazov aplikacij m-zdravja

Dobra novica

Na voljo je že skoraj 100 000 aplikacij (#apps) m-zdravja, ki so dostopne na različnih platformah, kot so iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World. Po vsem svetu so zabeležili že 231 milijonov prenosov 20 najbolj priljubljenih aplikacij za šport, telesno pripravljenost in zdravje. Pričakujejo, da bo do leta 2017 3,4 milijarde ljudi po vsem svetu imelo svoj pametni telefon, polovica pa jih bo uporabljala aplikacije m-zdravja. Leta 2017 bi lahko z aplikacijami m-zdravja v EU prihranili 99 milijard evrov pri stroških zdravstvenega varstva, če bi v celoti izkoristili njihov potencial. S sprejetjem zakonodajnega svežnja „povezana celina“ prejšnji teden v Evropskem parlamentu pa smo še korak bliže k varovanju inovativnih storitev v EU.

Kaj je še treba storiti?

Še vedno je treba pojasniti vprašanja glede varnosti aplikacij m-zdravja in obravnavati pomisleke glede uporabe njihovih podatkov. Odpraviti je treba tudi težave s premajhno interoperabilnostjo razpoložljivih rešitev in nadgraditi pomanjkljivo znanje deležnikov na področju pravnih zahtev za aplikacije za življenjski slog in dobro počutje, denimo glede skladnosti s pravili o varstvu podatkov ter glede tega, ali gre pri teh aplikacijah dejansko za medicinske pripomočke, ki potrebujejo oznako CE. Prav tako je pomembno, da vzbudimo zaupanje med zdravstvenimi delavci in državljani ter pomagamo ljudem učinkovito uporabljati storitve m-zdravja.

Katera vprašanja odpira posvetovanje?

Organizacije bolnikov in potrošnikov, zdravstveni delavci in zdravstvene organizacije, javni organi, razvijalci aplikacij, ponudniki telekomunikacijskih storitev, proizvajalci mobilnih naprav, posamezniki in vse zainteresirane strani so vabljeni, da svoje prispevke k posvetovanju pošljejo do 3. julija 2014. Primeri vprašanj:

Katere zahteve glede varnosti in zmogljivosti bi morale veljati za aplikacije za življenjski slog in dobro počutje?

S katerimi zaščitnimi ukrepi bi lahko zagotovili varnost zdravstvenih podatkov v okviru m-zdravja?

Kateri je najboljši način za promocijo podjetništva na področju m-zdravja v Evropi?

EU financira tudi raziskave na področju m-zdravja. Bolniki z okvaro ledvic bodo na primer kmalu lahko spremljali dializo na svojem pametnem telefonu, na voljo so že aplikacije za obvladovanje stresa, zdravstveni delavci v avstrijskem Gradcu pa so z novim mobilnim sistemom korenito izboljšali notranjo organizacijo dela. Več o tem v dokumentu MEMO/266/.

Ozadje

M-zdravje je novonastali del e-zdravja (#eHealth @EU_eHealth), v okviru katerega se z informacijskimi in komunikacijskimi tehnologijami izboljšujejo zdravstveni proizvodi, storitve in postopki. Gre za obetavno področje, ki zgolj dopolnjuje, ne pa tudi nadomešča tradicionalno izvajanje zdravstvenega varstva.

V akcijskem načrtu za e-zdravje za obdobje 2012–2020 iz leta 2012 je Komisija prepoznala sedanje in potencialne koristi mobilnih aplikacij za zdravje, prav tako pa tudi morebitna povezana tveganja in napovedala zeleno knjigo o m-zdravju.

Tej zeleni knjigi je priložen delovni dokument služb Komisije, ki naj bi izboljšal ozaveščenost deležnikov o predpisih EU na področju varstva podatkov, medicinskih pripomočkov (na podlagi teh naj bi deležniki ugotovili, ali se predpisi nanašajo na njihove aplikacije) ter varstva potrošnikov.

Prispevke lahko do 3. julija 2014 predložite tukaj, jih pošljete po e-pošti ali po pošti na naslov Evropske komisije:

European Commission, DG Communications Networks, Content & Technology

Unit H1, Health & Well-being

Avenue de Beaulieu/Beaulieulaan 31, 1049 Bruxelles/Brussel – Belgija.

Komisija bo povzetek odzivov objavila v zadnjem četrtletju leta 2014, morebitne ukrepe politike pa je mogoče pričakovati v letu 2015.

Koristne povezave

Zelena knjiga o m-zdravju

Prispevajte k posvetovanju

Delovni dokument služb Komisije o veljavnem pravnem okviru EU za aplikacije za življenjski slog in dobro počutje

E-zdravje v digitalni agendi

MEMO/14/266 Kako vam lahko pomaga m-zdravje

Podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes

Komisar za zdravje Tonio Borg

Kontakt:

E-naslov: comm-kroes@ec.europa.eu Telefon: +32 22957361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar