Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. április 10.

Egészségügyi ellátás a mobilunkról: az „m-egészségügyi” alkalmazások kiaknázása

A Bizottság a mai nappal konzultációt indít az #m-egészségügyről. Ennek keretében arra keres választ, hogy miként javítható az európai polgárok egészségi állapota és jólléte mobileszközök – mobiltelefonok, tábla számítógépek (más néven tabletek), betegfigyelő eszközök és más vezeték nélküli készülékek – segítségével.

Az Európai Bizottság alelnöke, @NeelieKroesEU, a digitális menetrendért felelős biztos szerint: „Az m-egészségügy segítségével kevésbé gyakran lesz szükség költséges kórházi vizsgálatokra, a polgárok pedig nagyobb felelősséget tudnak vállalni egészségi állapotukért. Hozzájárul ahhoz a szemléletváltáshoz is, amely során a hangsúly a betegség kezeléséről a megelőzésre tevődik át.” Emellett a mobilalkalmazások (az úgynevezett „appok”) virágzó ágazata és a vállalkozók számára is kedvező lehetőségeket teremt.

Személy szerint egy csuklóra erősíthető sportalkalmazást használok, amellyel nyomon követhetem napi aktivitási szintemet – vagyis én már most az m-egészségügy elkötelezett támogatója vagyok. Kérjük, vegyen részt Ön is a konzultációban, hogy Európa világszinten vezető szerepet tölthessen be ezen az ígéretes területen!”

Tonio Borg (@borgton), az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa a következőket nyilatkozta: „Az m-egészségügyben jelentős potenciál rejlik arra, hogy a betegek pozícióját és felelősségvállalását erősítve tudatosabbá tegye őket egészségi állapotuk menedzselése és egészségük megőrzése terén. Emellett javítja az egészségügyi ellátás színvonalát, és támogatja az egészségügyi szakemberek által végzett munkát. Az m-egészségügyi megoldások feltérképezése hozzájárulhat a korszerű, hatékony és fenntartható egészségügyi rendszerekhez.”

Hogyan segíthet az m-egészségügy?

Az m-egészségügy többszörös előnyökkel jár. Az m-egészségügyi szolgáltatások:

nagyobb kontrollt adnak a betegek kezébe, így erősödik a betegautonómia, aminek eredményeképpen a hangsúly a megelőzésre tevődik át

az egészségügyi rendszer hatékonyabbá válik, és jelentős megtakarításokat érhet el

az innovatív szolgáltatások, az induló vállalkozások és a mobilalkalmazások (appok) ágazata számára óriási lehetőségek jönnek létre.

Példák m-egészségügyi szolgáltatásokra

életfunkciók (például vérnyomás) mérésére alkalmas app

cukorbetegek számára inzulin beadását segítő app, amely jeleket továbbítva felügyeli az adagolást

gyógyszer bevételére figyelmeztető applikáció

olyan alkalmazás, amely az egészségi állapot és a jó közérzet javítása érdekében testmozgással vagy táplálkozással kapcsolatos tanácsokat oszt meg a felhasználóval

Az m-egészségügyet szemléltető további ábrák

Ígéretes kilátások

Jelenleg csaknem 100 000 m-egészségügyi #alkalmazás létezik. Ezek különböző platformokon érhetők el (iTunes, Google play, Windows Marketplace, BlackBerry World). A 20 legnépszerűbb sport-, fitnesz- és egészségügyi alkalmazást világszerte már 231 millió alkalommal töltötték le. 2017-re az egész világon 3,4 milliárdnyian rendelkeznek majd okostelefonnal, és e felhasználók fele m-egészségügyi alkalmazást is használ majd. 2017-re – ha a kínált lehetőségeket maradéktalanul ki tudjuk használni – az m-egészségügy 99 milliárd euró megtakarítást tehet lehetővé az EU-ban. A „behálózott kontinensről” szóló jogalkotási csomag múlt heti európai parlamenti támogatásával egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy szavatoljuk az innovatív szolgáltatásokat az EU-ban.

Mire kell figyelmet fordítani?

Fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk az olyan kérdéseknek, mint az m-egészségügyi alkalmazások biztonságossága, az adatok felhasználásával kapcsolatos aggodalmak, a rendelkezésre álló megoldások közötti interoperabilitás hiánya, valamint az, hogy az érdekeltek nem ismerik kellőképpen az életmód- és egészségtámogató alkalmazásokra vonatkozó jogi követelményeket (például az adatvédelmi szabályokat). További kérdés, hogy az alkalmazások orvostechnikai eszközöknek minősülnek-e, és van-e szükség CE-jelölésre. Fontos továbbá, hogy hozzájáruljunk ahhoz, hogy az egészségügy szakemberek és a polgárok bizalma megerősödjön az m-egészségügy szolgáltatások iránt, és segítséget nyújtsunk a polgároknak az ilyen szolgáltatások hatékony igénybevételéhez.

Milyen kérdések szerepelnek a konzultációban?

Az egészségügyi szakemberek, a betegszervezetek és más egészségügyi szervezetek, a hatóságok, az alkalmazásfejlesztők, a mobileszközök gyártói, magánszemélyek és egyéb érdekelt felek 2014. július 3-ig adhatnak választ a konzultáció során feltett kérdésekre. Példák a kérdésekre:

A biztonságosság és a teljesítmény tekintetében milyen követelmények vonatkoznak az életmód- és egészségtámogató alkalmazásokra?

Milyen biztosítékok szavatolják az egészségügyi adatok biztonságos kezelését az m-egészségügy keretében?

Hogyan lehet az m-egészségügyi vállalkozásokat a legeredményesebben támogatni Európában?

Az EU finanszírozást is nyújt az m-egészségügyre irányuló kutatás számára. Ha például valaki veseelégtelenségben szenved, okostelefonján nemsokára figyelemmel tudja kísérni a dialízist. Már léteznek a stressz kezelését célzó alkalmazások. Az Ausztriai Graz kórházának egészségügyi dolgozói pedig az új mobilrendszer révén jóval hatékonyabbá tudták tenni munkafolyamataikat. További információk: MEMO/14/266.

Háttér-információk

Az m-egészségügy az e-egészségügy (@EU_eHealth) új ágazata. Az információs és kommunikációs technológiák használatával javítható az egészségügyi termékek, szolgáltatások és folyamatok minősége. Az m-egészségügy ígéretes terület, amely kiegészíti a hagyományos egészségügyi ellátást.

A Bizottság által 2012-ben közzétett, a 2012–2020 közötti időszakra szóló e-egészségügyi cselekvési terv felismerte a mobil egészségügyi applikációk jelenlegi és potenciális előnyeit, ugyanakkor az esetleges kockázatokkal is tisztában van, amint az az m-egészségügyről szóló zöld könyvben is szerepel.

A zöld könyvet szolgálati munkadokumentum kíséri, amelynek célja, hogy az alkalmazások fejlesztői megismerjék az adatvédelemre és az orvostechnikai eszközökre vonatkozó uniós szabályokat, és eldönthessék, ezek vonatkoznak-e az általuk fejlesztett applikációra, továbbá áttekintsék a fogyasztóvédelmi irányelveket.

A válaszok elküldhetők ezen az oldalon keresztül, e-mailben, illetve postán az alábbi címre:

European Commission, DG Communications Networks, Content & Technology

Unit H1, Health & Well-being

Avenue de Beaulieu/Beaulieulaan 31, Brussels 1049 - Belgium.

A Bizottság 2014 végén közzéteszi a válaszokból készített összegzést. Az esetleges szakpolitikai fellépések 2015-re várhatók.

Hasznos linkek:

Zöld könyv az m-egészségügyről

Részvétel a konzultációban

Bizottsági szolgálati munkadokumentum az egészségtámogató és jólléti alkalmazásokra vonatkozó jelenlegi uniós jogi keretről

e-egészségügy a digitális menetrendben

MEMO/14/266 Mit tehet Önért az m-egészségügy?

Neelie Kroes alelnök

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa

Kapcsolattartók:

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar