Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 10. travnja 2014.

Zdravstvena zaštita u džepu: ostvarivanje potencijala m-zdravstva

Europska Komisija danas pokreće savjetovanje o mobilnom zdravstvu (#mHealth) i traži pomoć u pronalaženju načina kako poboljšati zdravlje i dobrobit Europljana korištenjem mobilnih uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, uređaji za praćenje pacijenata i ostali bežični uređaji.

Potpredsjednica Komisije Neelie Kroes (@NeelieKroesEU), nadležna za Digitalnu agendu, izjavila je: „Uz pomoć m-zdravstva smanjit će se broj skupih posjeta bolnicama, građani će moći preuzeti brigu za vlastito zdravlje i dobrobit te više toga spriječiti nego liječiti. To je dobra prilika i za rastuću industriju aplikacija i za poduzetnike.

Osobno koristim sportsku narukvicu za mjerenje dnevne aktivnosti i već sada sam velika pristalica m-zdravstva. Pošaljite nam svoje doprinose ovom savjetovanju kako bismo postali svjetski predvodnici u ovom fascinantnom području”.

Europski povjerenik za zdravstvo Tonio Borg (@borgton) izjavio je: „M-zdravstvo ima veliki potencijal za osnaživanje građana da upravljaju vlastitim zdravljem i duže ostanu zdravi, za poticanje veće kvalitete zaštite i udobnosti pacijenata te za pomoć zdravstvenim djelatnicima u njihovu radu. Istraživanjem mogućnosti koje se pružaju m-zdravstvom tako je moguće pridonijeti učinkovitim i održivim zdravstvenim sustavima”.

Kako m-zdravstvo može pomoći?

Koristi usluga m-zdravstva jesu trostruke:

pacijent preuzima kontrolu, što pruža veću neovisnost i pomaže sprječavanju zdravstvenih problema

gradi se učinkovitiji sustav zdravstvene zaštite s velikim potencijalom za uštede

stvaraju se velike mogućnosti za inovativne usluge, nova poduzeća i industriju aplikacija.

Neki primjeri aplikacija m-zdravstva

aplikacija za mjerenje vitalnih pokazatelja kao što je krvni tlak

aplikacija za davanje inzulina dijabetičarima prijenosom signala za upravljanje pumpom s pomoću mobilne platforme

aplikacija koja podsjeća pacijente da trebaju uzeti lijek

aplikacija za pružanje savjeta o rekreaciji ili prehrani radi poboljšanja općeg zdravlja i dobrobiti korisnika

Više grafičkih prikaza o m-zdravstvu

Dobre vijesti

Postoji gotovo 100 000 aplikacija m-zdravstva (#apps) koje su već dostupne na raznim platformama kao što su iTunes, Google play, Windows Marketplace i BlackBerry World. U cijelom svijetu zabilježeno je 231 milijun preuzimanja dvadeset najpopularnijih aplikacija za sport, rekreaciju i zdravlje. Očekuje se da će do 2017. godine 3,4 milijarde ljudi diljem svijeta imati pametni telefon, a polovica njih koristit će se aplikacijama m-zdravstva. Ako se ostvari puni potencijal m-zdravstva, njime bi se u 2017. mogla ostvariti ušteda troškova zdravstvene zaštite u iznosu od 99 milijardi EUR. Prošlotjednim izglasavanjem paketa Povezani kontinent u Europskom parlamentu jedan smo korak bliže zaštiti inovativnih usluga u EU-u.

Koji se problemi moraju riješiti?

Još uvijek moramo riješiti pitanja koja se odnose na sigurnost aplikacija m-zdravstva, korištenje njihovim podacima, nedostatak interoperabilnosti s postojećim rješenjima i nedostatak znanja dionika o pravnim zahtjevima koji se primjenjuju na aplikacije za životni stil i dobrobit korisnika kao što su usklađenost s pravilima zaštite podataka i jesu li te aplikacije medicinski proizvodi za koje je potrebna oznaka CE. Također je važno graditi povjerenje među građanima i zdravstvenim djelatnicima i pomoći ljudima da se učinkovito koriste uslugama.

Koja se pitanja postavljaju u okviru savjetovanja?

Pozivaju se organizacije potrošača i pacijenata, zdravstveni djelatnici i zdravstvene organizacije, tijela javne vlasti, razvojni inženjeri aplikacija, pružatelji telekomunikacijskih usluga, proizvođači mobilnih uređaja te pojedinci i sve zainteresirane stranke da do 3. srpnja 2014. odgovore na savjetovanje. Primjeri pitanja koja se postavljaju jesu:

Koje bi zahtjeve sigurnosti i učinkovitosti trebalo primjenjivati na aplikacije za stil života i dobrobit korisnika?

Koje bi sigurnosne mjere mogle pružiti sigurnost podataka o zdravlju u kontekstu m-zdravstva?

Koji je najbolji način za promicanje poduzetništva u pogledu m-zdravstva u Europi?

EU financira i istraživanja o m-zdravstvu. Primjerice, pacijenti s otkazivanjem bubrega uskoro će moći pratiti dijalizu na svojim pametnim telefonima, već postoje aplikacije za upravljanje stresom, a medicinsko osoblje u Grazu, Austriji, novim mobilnim sustavom znatno je poboljšalo svoje unutarnje radne postupke. Saznajte više na sljedećoj poveznici MEMO/14/266.

Kontekst

M-zdravstvo novi je dio e-zdravstva (#eHealth @EU_eHealth) u kojem se radi poboljšanja zdravstvenih proizvoda, usluga i postupaka koriste informacijske i komunikacijske tehnologije. To je obećavajuće područje čija je namjena nadopuniti tradicionalnu zdravstvenu zaštitu a ne zamijeniti je.

U Komisijinu Akcijskom planu za e-zdravstvo 2020. – 2012. , objavljenom 2012., prepoznale su se trenutačne i potencijalne koristi mobilnih aplikacija za zdravlje, kao i potencijalni rizici povezane s njima i najavljena je Zelena knjiga o m-zdravstvu.

Zelenoj knjizi priložen je radni dokument službi kako bi se pojačala svijest dionika o pravilima EU-a o zaštiti podataka, medicinskim proizvodima (kako bi im se pomoglo odrediti primjenjuje li se takvo zakonodavstvo na njihove aplikacije ili ne) i o potrošačkim direktivama.

Odgovorite do 3. srpnja 2014. ovdje, e-poštom, ili poštom na:

Europska komisija, Glavna uprava za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije

Unit H1, Health & Well-being

Avenue de Beaulieu/Beaulieulaan 31, Brussels 1049 – Belgija.

Komisija će u četvrtom tromjesečju 2014. objaviti sažetak odgovora. Moguće mjere vezane uz politiku očekuju se u 2015.

Korisne poveznice

Zelena knjiga o m-zdravstvu

Odgovorite na savjetovanje

Radni dokument službi o postojećem pravnom okviru EU-a koji se primjenjuje na aplikacije za životni stil i dobrobit korisnika

E-zdravstvo u Digitalnoj agendi

MEMO/14/266 Što m-zdravstvo može učiniti za vas?

Potpredsjednica Neelie Kroes

Povjerenik za zdravstvo Tonio Borg

Kontaktni podaci

E-pošta: comm-kroes@ec.europa.eu tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar