Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. április 8.

Az EU a WTO-hoz fordult az orosz sertésbehozatali tilalom miatt

Az EU a mai napon eljárást kezdeményezett a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a sertések, a friss disznóhús és bizonyos sertéstermékek orosz behozatali tilalma ellen.

Oroszország 2014. január végén zárta be piacát az Unió előtt, a teljes uniós kivitel majdnem 25%-át megakadályozva ezzel. Döntését négy, a litván–fehérorosz és a lengyel–fehérorosz határon észlelt, elkülönített afrikai sertéspestises esetre alapozta.

Ez a kereskedelmi tilalom jelentős bevételkiesést okoz az uniós mezőgazdaságnak. A Moszkvával folytatott kétoldalú megbeszélések eddig nem hoztak semmilyen eredményt. Tekintettel arra, hogy a jövőben sem várható előrelépés, az EU úgy döntött, hogy megindítja a WTO-nál a vitarendezési eljárást azzal, hogy Oroszországgal történő hivatalos konzultációkat kér.

„Az európai sertéshúsra vonatkozó általános orosz tilalom egyértelműen aránytalan és a WTO szabályaival ellentétes. Nagyon kevés fertőzött vaddisznóval kapcsolatos eset fordult elő a Fehéroroszországgal szomszédos határokon, amelyeket az illetékes európai hatóságok azonnal elszigeteltek. Az orosz partnereinkkel több héten át a kérdéskör megoldása érdekében folytatott megbeszélések után semmifajta előrelépést nem tapasztalunk. Európa megvédi sertéshústermelőit és ebben a vonatkozásban immár nincs más választási lehetősége, mint az ügyet a WTO elé vinni” – mondta Karel De Gucht uniós kereskedelmi biztos.

Tonio Borg uniós egészségügyi biztos a következőket nyilatkozta: „Intenzív tárgyalásaink ellenére orosz partnereink továbbra is visszautasítják regionalizációs ajánlatunkat, amely az érintett területről származó termékek kivételével valamennyi sertéskivitelt lehetővé tenné. A Bizottság egy sor olyan ellenőrző intézkedést vezetett be a – valószínűleg Oroszországból származó – sertéspestisvírus elszigetelése érdekében, amelyek megfelelnek a WTO alapelveinek. Ugyanakkor Oroszország továbbra is általános tilalmat alkalmaz az uniós sertéstermékekkel szemben. Ez az aránytalan tilalom jelentős pénzügyi kihatással van az európai sertésiparra és nem hagyhatjuk szó nélkül.”

Oroszország 2012. évi WTO-csatlakozásakor vállalta, hogy az állatok életének és egészségének védelmét célzó intézkedései tudományos alapon születnek, a kereskedelmet a szükségesnél jobban nem korlátozzák, és különböző partnereire, valamint hazai termelőire megkülönböztetés nélkül alkalmazza azokat.

Ugyanakkor Oroszország például fogad behozatalt Fehéroroszországból és a közelmúltig Ukrajnából is, az ezen országokban felmerült afrikai sertéspestises esetek ellenére. Ezen túlmenően annak ellenére, hogy saját területén is sokszor fordult elő ez a betegség, Oroszország nem zárta le teljes piacát valamennyi hazai terméke előtt. Ezért a betegség által nem érintett uniós régiókból származó behozatal elutasításával Oroszország úgy tűnik, kettős mércét alkalmaz, az uniós termékeket más kereskedelmi partnerek és a hazai termelők termékeitől eltérően kezeli.

A konzultációk kérésével az EU hivatalosan is kezdeményezte a WTO vitarendezési eljárását. A konzultációk lehetőséget nyújtanak arra, hogy az EU és Oroszország képviselői megbeszéljék a problémát és pereskedés nélkül megfelelő megoldást találjanak rá. Ha a konzultációk 60 napon belül nem vezetnek kielégítő eredményre, az EU kérheti a WTO-t, hogy állítson fel egy testületet az orosz intézkedések jogszerűségének megítélésére.

Háttér-információk

Kereskedelmi tények és számadatok

2013-ban az Oroszországba irányuló uniós sertésexport értéke 1,4 milliárd EUR-t ért el, amely körülbelül a teljes uniós export 25%-a. A tilalom súlyosan érinti az uniós sertésipart, hozzájárult az árak csökkenéséhez és az EU piacán sertéstúlkínálathoz vezetett. Oroszország az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere, az EU pedig Oroszország legnagyobb exportpiaca. 2013-ban az EU 123 milliárd EUR értékű terméket exportált Oroszországba, és 232 milliárd EUR értékben importált onnan. Míg az EU-ba irányuló orosz exportot elsősorban a nyersanyagok teszik ki (80%), az Oroszországba irányuló uniós kivitel elsősorban járművekből, gyógyszerekből, gépekből és szállítóeszközökből áll, de mezőgazdasági termékek is részét képezik.

Afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis vírusa a sertések halálos, fertőző megbetegedését okozza, miközben emberekre és más állatokra ártalmatlan. Az említett négy vaddisznóban talált vírustörzs megegyezik az oroszországi esetek vírustörzsével. Az EU betegség által érintetlen területeire is kiterjedő orosz behozatali tilalom éles ellentétben áll az orosz hazai helyzettel. 2007 óta Oroszország körülbelül 600 esetben tett jelentést vaddisznókban talált afrikai sertéspestisről, és közel 400 esetben számolt be a betegség belföldi mezőgazdasági üzemekben való előfordulásáról. E háttér ismeretében kétségtelenül megállapítható, hogy a betegség Oroszországból terjedt át Fehéroroszországba, és onnan az EU-ba. Az EU felhívja Oroszországot arra, hogy sürgősen fokozza hazai erőfeszítéseit a sertéspestis felszámolására és ellenőrzésére, és szüntesse meg a betegség által érintetlen uniós területekre kiterjedő indokolatlan kereskedelmi tilalmat.

További információk:

WTO vitarendezés:

http://ec.europa.eu/trade/policy/accessing-markets/dispute-settlement/

Kapcsolatok Oroszországgal:

http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/russia/

EU sertéspiac:

http://ec.europa.eu/agriculture/pigmeat/index_en.htm

Uniós ellenőrzési intézkedések az afrikai sertéspestisre vonatkozóan:

http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/asf_en.htm

Kapcsolattartás:

John Clancy (+32 2 295 37 73)

Tim PETER (+32 2 29 89419)

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e–mailben


Side Bar