Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 8. travnja 2014.

EU pokreće postupak u okviru mehanizma WTO-a zbog ruske zabrane uvoza svinjetine

Danas je EU pokrenuo postupak pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) protiv ruske zabrane uvoza svinja, svježe svinjetine i određenih proizvoda od svinjetine iz EU-a.

Rusija je krajem siječnja 2014. zatvorila svoje tržište prema EU-u, ukinuvši gotovo 25 % ukupnog izvoza EU-a. Svoju odluku utemeljila je na četiri izolirana slučaja afričke svinjske kuge (ASF) otkrivene kod divljih svinja na litavskoj i poljskoj granici s Bjelarusom.

Uslijed navedene zabrane poljoprivredni sektor EU-a izložen je znatnim gubitcima. Bilateralni razgovori s Moskvom do sada nisu donijeli rezultate. Čini se da se rješenje neće uskoro pronaći te je stoga EU odlučio poslužiti se postupkom rješavanja sporova WTO-a zatraživši službeno savjetovanje s Rusijom.

„Opća zabrana Rusije koja se odnosi na europske proizvode od svinjetine očito je nerazmjerna i u suprotnosti s pravilima WTO-a. Riječ je o zarazi vrlo malih razmjera koja je zahvatila nekoliko divljih svinja na granici s Bjelarusom i koju su mjerodavna europska tijela odmah ograničila. Nakon više tjedana razgovora s našim ruskim sugovornicima kako bi se pokušalo riješiti navedeno pitanje, nismo uočili nikakav napredak. Europa će zaštititi svoje proizvođače svinjetine i stoga u tom pogledu više nema izbora i prisiljena je pokrenuti postupak pred WTO-om”, izjavio je povjerenik EU-a za trgovinu Karel de Gucht.

Povjerenik EU-a za zdravstvo Tonio Borg rekao je: „Unatoč intenzivnim pregovorima naši ruski partneri i dalje odbijaju naš prijedlog za regionalizaciju na temelju kojeg bi se dopustio izvoz svih svinjskih proizvoda osim onih iz zahvaćenog područja. Komisija je uvela niz kontrolnih mjera u cilju ograničavanja virusa ASF, koji je najvjerojatnije stigao upravo iz Rusije, a te su mjere u skladu s načelima WTO-a. No Rusija i dalje primjenjuje opću zabranu na uvoz svinjetine iz EU-a. Ta nerazmjerna zabrana ima znatan financijski utjecaj na europsku industriju svinjskog mesa te se mora osporiti”.

Nakon pristupanja WTO-u u 2012. Rusija se obvezala da će osigurati da su njezine mjere kojima se štite život i zdravlje životinja znanstveno utemeljene, da se njima trgovina ograničava samo u onoj mjeri u kojoj je to potrebno te da se bez diskriminacije primjenjuju na razne partnere i domaće proizvođače.

No Rusija, na primjer, prihvaća uvoz iz Bjelarusa i donedavno iz Ukrajine, unatoč prijavljenim slučajevima afričke svinjske kuge u tim zemljama. Osim toga, Rusija nije zatvorila čitavo svoje tržište za sve domaće proizvode unatoč brojnim slučajevima izbijanja te bolesti na njezinu državnom području. Stoga bi odbijanjem uvoza iz regija EU-a koje nisu zahvaćene bolešću Rusija primjenjivala dvostruke standarde i prema proizvodima iz EU-a postupala drugačije nego prema proizvodima drugih trgovinskih partnera i onima iz domaće proizvodnje.

Zahtjevom za savjetovanje EU službeno pokreće postupak pred WTO-om. Savjetovanje EU-u i Rusiji omogućuje da rasprave o navedenom pitanju i pronađu zadovoljavajuće rješenje bez spora. Ako se savjetovanjem u roku od 60 dana ne postigne zadovoljavajuće rješenje, EU može zatražiti od WTO-a da osnuje povjerenstvo koje će odlučiti o zakonitosti mjera Rusije.

Kontekst

Činjenice i brojke u trgovini

Vrijednost izvoza proizvoda od svinjetine iz EU-a u Rusiju dosegla je 1,4 milijarde EUR u 2013., što je činilo oko 25 % ukupnog izvoza EU-a. Zabrana ima ozbiljne posljedice za EU-ovu industriju proizvoda od svinjetine u smislu smanjenja cijena i prevelike ponude svinjetine na tržištu EU-a. Rusija je treći najveći trgovinski partner EU-a, a EU je najveće izvozno tržište Rusije. EU je u 2013. u Rusiju izvezao robu u vrijednosti od 123 milijarde EUR, a uvezao robu u vrijednosti od 232 milijarde EUR. Rusija u EU uglavnom izvozi sirovine (80 %), dok EU u Rusiju uglavnom izvozi vozila, lijekove, strojeve i prijevoznu opremu te poljoprivredne proizvode.

Afrička svinjska kuga

Virus afričke svinjske kuge smrtonosna je zarazna bolest svinja koja je bezopasna za ljude ili druge životinje. Soj virusa pronađen u navedene četiri divlje svinje podudara se sa sojem virusa koji prevladava u Rusiji. Ruska zabrana uvoza koja obuhvaća nezahvaćena područja u EU-u u oštroj je suprotnosti sa situacijom na terenu u Rusiji. Od 2007. Rusija je prijavila oko 600 slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja i gotovo 400 slučajeva izbijanja bolesti na domaćim gospodarstvima. U tom kontekstu gotovo nema sumnje da se bolest proširila iz Rusije na Bjelarus i iz Bjelarusa u EU. EU poziva Rusiju da hitno pojača svoje napore na terenu u cilju iskorjenjivanja i kontrole ASF-a te ukine neopravdanu zabranu trgovine koja se odnosi na nezahvaćena područja u EU-u.

Više informacija:

Postupak rješavanja sporova WTO-a:

http://ec.europa.eu/trade/policy/accessing-markets/dispute-settlement/

Odnosi s Rusijom:

http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/russia/

Tržište proizvoda od svinjetine u EU-u:

http://ec.europa.eu/agriculture/pigmeat/index_en.htm

Kontrolne mjere EU-a u pogledu afričke svinjske kuge:

http://ec.europa.eu/food/animal/diseases/controlmeasures/asf_en.htm

Osobe za kontakt:

John Clancy (+32 2 295 37 73)

Tim PETER (+32 2 29 89419)

Frédéric Vincent (+32 2 298 71 66)

Aikaterini Apostola (+32 2 298 76 24)

Za javnost: Europe Direct telefonom: 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar