Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 8. travnja 2014.

Europska komisija poziva na uvođenje strogih standarda za reguliranje korištenja civilnih bespilotnih letjelica

Europska komisija danas je predložila uvođenje novih strogih standarda za reguliranje korištenja civilnih bespilotnih letjelica (zrakoplovni sustavi s daljinskim upravljanjem, RPAS). Novi standardi obuhvaćat će pitanja sigurnosti, privatnosti, zaštite podataka, osiguranja i odgovornosti. Svrha im je pretvoriti europsku industriju u globalnog predvodnika na tržištu namijenjenom toj novoj tehnologiji, uz istovremeno uvođenje potrebnih zaštitnih mjera.

Korištenje civilnih bespilotnih letjelica u različitim sektorima sve je raširenije u europskim zemljama, poput Švedske, Francuske i UK-a, ali uz nedostatak jedinstvenog regulatornog okvira. Primjenjuju se temeljni nacionalni sigurnosni propisi, međutim oni se razlikuju u pojedinim državama EU-a, dok se pitanja nekih ključnih zaštitnih mjera nisu razmatrala na dosljedan način.

Siim Kallas, potpredsjednik Komisije nadležan za promet, izjavio je: „Civilne bespilotne letjelice mogu služiti za provjeravanje šteta na cestama i željezničkim mostovima, praćenje prirodnih katastrofa poput poplava i zaprašivanje usjeva uz veliku preciznost. Proizvode se u različitim oblicima i veličinama. U budućnosti bi se mogle koristiti čak i za dostavu knjiga vašeg omiljenog internetskog trgovca. Međutim mnogi, uključujući i mene, zabrinuti su zbog pitanja sigurnosti i privatnosti povezanima s tim napravama.”

S usavršavanjem tehnologije za proizvodnju civilnih bespilotnih letjelica dolaze mogućnosti za snažan gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta. Prema nekim procjenama njezin udio na zrakoplovnom tržištu mogao bi u sljedećih deset godina narasti na 10 %. To je 15 milijardi eura godišnje. Potpredsjednik je nastavio: „Ako je ikada postojalo dobro vrijeme da to napravimo i to na europskoj razini, to je sada. To je zbog toga što će letjelice s daljinskim upravljanjem već po definiciji prelaziti granice, a ta je industrijska grana još u povojima. U prilici smo uvesti jedinstveni niz pravila koja će svima biti prihvatljiva, baš kao što je to slučaj s većim zrakoplovima.”

Novim standardima obuhvatit će se sljedeća područja

Stroga pravila na razini EU-a koja se odnose na rješenja o sigurnosti. Najveći je prioritet zrakoplovne politike EU-a sigurnost. Standardi EU-a temeljit će se na načelu da civilne bespilotne letjelice (letjelice s daljinskim upravljanjem) moraju pružati jednaku razinu sigurnosti kao „zrakoplovi” s posadom. Posebni standardi za letjelice s daljinskim upravljanjem na razini EU-a počet će se razvijati u okviru EASA-e, Europske agencije za zrakoplovnu sigurnost.

Stroge kontrole za zaštitu privatnosti i podataka. Vrsta podataka koju će prikupljati letjelicama s daljinskim upravljanjem mora biti sukladna primjenjivim propisima o zaštiti podataka i tijela za zaštitu podataka moraju nadzirati daljnje prikupljanje i obradu osobnih podataka. Komisija će procijeniti kako osigurati da se propisi o zaštiti podataka u potpunosti primjenjuju na letjelice s daljinskim upravljanjem i po potrebi predlagati izmjene ili posebne smjernice.

Uvođenje strogih kontrola za sigurnost. Civilne bespilotne letjelice mogu biti izložene mogućim nezakonitim radnjama i sigurnosnim rizicima, kao i drugi zrakoplovi. EASA će početi raditi na uvođenju potrebnih sigurnosnih zahtjeva, naročito u svrhu zaštite informacijskih tokova, i zatim predložiti određene zakonske obveze za sve sudionike (npr. uprava zračnog prometa, prijevoznik, pružatelji telekomunikacijskih usluga) koje će provoditi nacionalna tijela.

Jasan okvir za odgovornost i osiguranje. Sadašnji režim osiguranja trećih osoba uspostavljen je imajući prvenstveno u vidu zrakoplove s posadom i u njemu masa (od 500 kg naviše) utvrđuje minimalni iznos osiguranja. Komisija će ocijeniti postoji li potreba za izmjenom postojećih pravila kako bi se u obzir uzele posebnosti letjelica s daljinskim upravljanjem.

Racionalizacija istraživanja i razvoja te pružanje potpore novoj industrijskoj grani. Komisija će racionalizirati istraživanje i razvoj, naročito u pogledu sredstava EU-a za istraživanje i razvoj kojima upravlja zajedničko poduzeće SESAR (Jedinstveno europsko nebo) kako bi rokovi određeni za razvoj perspektivnih tehnologija za uklapanje RPAS-a u europski zračni prostor ostali što kraći. Malim i srednjim poduzećima te novoosnovanim poduzećima pružit će se industrijska podrška za razvoj odgovarajućih tehnologija (programi Horizon 2020. i COSME).

Koji je sljedeći korak?

Komisija će 2014. provesti detaljnu procjenu (učinka) kako bi ispitala probleme i utvrdila najbolje mogućnosti za njihovo rješavanje. Nakon nje možda će uslijediti prijedlog zakona koji trebaju odobriti države članice i Europski parlament. Osim toga, EASA može odmah početi razvijati potrebne standarde sigurnosti. Ostale mjere mogu uključivati potporu djelovanju u okviru postojećih programa EU-a, kao što su SESAR, Horizon 2020. ili COSME. Svi ti napori usmjereni su na ostvarenje postupne integracije RPAS-a u zrakoplovni prostor od 2016. što je kao svoj cilj u prosincu 2013. navelo Europsko vijeće.

Više informacija:

MEMO/14/259

STATEMENT/14/110

COMMUNICATION

Pratite potpredsjednika Kallasa na Twitteru:

Kontakti:

Helen Kearns (+32 2 298 76 38)

Dale Kidd (+32 2 295 74 61)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e­poštom


Side Bar