Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES IT PL

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο τύπου

Βρυξέλλες, 7 Απριλίου 2014

Μεγιστοποίηση του αντικτύπου της πολιτιστικής διπλωματίας στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ

Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του πολιτισμού στην εξωτερική πολιτική; Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, εξετάζει σήμερα το εν λόγω ζήτημα σε συνεδρίαση στην οποία συμμετέχουν φορείς χάραξης πολιτικής, πολιτιστικοί φορείς, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί από 54 ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες (ο κατάλογος παρατίθεται κατωτέρω). Θα συζητηθούν προτεινόμενες συστάσεις από εμπειρογνώμονες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για μία νέα στρατηγική της ΕΕ σχετικά με το ρόλο του πολιτισμού στις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ. Οι προτάσεις ακολουθούν μια πιλοτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καθοδηγείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες από το Goethe Institute και με άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. Ο Pierre Vimont, Εκτελεστικός Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και ο Morten Løkkegaard, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα εξετάσουν τη σημερινή συζήτηση, η οποία θα συμβάλλει στη διαμόρφωση τελικών συστάσεων που προβλέπεται να δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε: «Ο πολιτισμός είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη συλλογική ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και αποτελεί ένα από τα βάθρα όπου εδράζονται οι κοινές μας αξίες, όπως ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η ποικιλομορφία και η ισότητα. Η πολιτιστική διπλωματία είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε τις εν λόγω αξίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μας με άλλες χώρες. Η ανάπτυξη ενός πιο ενεργού και δυναμικού ρόλου του ευρωπαϊκού πολιτισμού στη διεθνή σκηνή είναι μία από τις βασικές μου προτεραιότητες. Εάν χρησιμοποιηθεί έξυπνα, πιστεύω ότι αυτή η 'ήπια δύναμη' μπορεί να ωφελήσει την ΕΕ και τα κράτη μέλη στις σχέσεις τους με τον ευρύτερο κόσμο».

Η πιλοτική πρωτοβουλία αποσκοπεί στην προώθηση της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών μελών και στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της ευρωπαϊκής πολιτιστικής διπλωματίας. Η ενίσχυση της συνεργασίας των πολιτιστικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας των πολιτών, οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ πόλεων και η δημιουργία ευρωπαϊκών «δημιουργικών κόμβων» σε χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, είναι κάποιες από τις ιδέες που συζητήθηκαν στις διαβουλεύσεις της Επιτροπής και των πολιτιστικών ομάδων. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης ο καλύτερος τρόπος υποβοήθησης των καλλιτεχνών, των παραγωγών και των εταιρειών, για την κατάκτηση νέων αγορών εκτός της ΕΕ.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται στο Palais des Beaux-Arts («Bozar»), στις Βρυξέλλες.

Επόμενα βήματα

Η έκθεση και οι συστάσεις– οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις ιδέες που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση – θα συζητηθούν με τα κράτη μέλη, στο πλαίσιο της ελληνικής και της ιταλικής προεδρίας της ΕΕ.

Ιστορικό

Ο πολιτισμός ως βασικό στοιχείο των εξωτερικών σχέσεων, ο οποίος βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον πολιτισμό, ήταν ένας από τους τρεις στρατηγικούς στόχους για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη από το 2007, παράλληλα με την πολιτιστική ποικιλομορφία, τον διαπολιτισμικό διάλογο και τον πολιτισμό ως καταλυτικό παράγοντα δημιουργικότητας.

Εκτός από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, στην εν λόγω πρωτοβουλία συμμετέχουν και οι ακόλουθες χώρες-εταίροι της ΕΕ:

Οι 16 γειτονικές χώρες της ΕΕ:  Αίγυπτος, Αλγερία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιορδανία, Ισραήλ, Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιβύη, Μολδαβία, Μαρόκο, Ουκρανία, Συρία και Τυνησία.

Οι 10 στρατηγικοί εταίροι της ΕΕ: Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιαπωνία, Ινδία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα και Ρωσία

Τα συμμετέχοντα πολιτιστικά ιδρύματα είναι τα εξής:

Goethe-Institut, Brussels

BOZAR, Centre for Fine Arts, Brussels

British Council, Brussels

Danish Cultural Institute, Brussels

ECF European Cultural Foundation

IFA Institut fur Auslandsbeziehungen

Institut français, Paris

KEA European Affairs

Για περισσότερες πληροφορίες

European Commission: Culture and culture in external relations

European Commission: Education and training

Δικτυακός τόπος της κ. Ανδρούλλας Βασιλείου

Linkedin: Culture in external relations

Facebook: Culture in external relations and Creative Europe

Twitter: @VassiliouEU και @Cultextrel

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar