Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen

Uttalande

Bryssel den 3 april 2014

Europaparlamentet röstar för att avskaffa roamingavgifterna, utöka konsumenträttigheterna och göra det lättare att skapa bättre telekommunikationer

I dag röstade Europaparlamentet för att avskaffa roamingavgifterna före julen 2015. Detta ingick i en större omröstning som gav stöd åt kommissionens förslag till förordning om en ”uppkopplad kontinent” (en inre telekommarknad)*.

– Med den här omröstningen ger EU konkreta resultat som människor har nytta av. Det är detta EU handlar om – att avskaffa hinder och göra det lättare och billigare att leva, säger Europeiska kommissionens vice ordförande Neelie Kroes. Nästan alla är beroende av mobil- och internetuppkopplingar i sitt vardagsliv. Vi måste få veta vad vi köper, vi vill inte bli lurade och vi ska kunna ångra oss. Företagen bör kunna ge service till oss alla, och den här förordningen gör det enklare för dem. Det är en vinn-vinn-lösning.

– År 2010 lovade jag att avskaffa roamingavgifterna till slutet av 2015, och nu är vi bara ett steg ifrån att uppnå det. Förutom det tydliga hinder som roaming utgör, håller vi nu på att undanröja många andra hinder så att vi kan utnyttja öppen, gränslös kommunikation var vi än befinner oss.

EU:s medlemsstater kommer nu att fortsätta att granska förordningen, och kommissionen förväntar sig en slutlig överenskommelse om förordningen i slutet av 2014.

*Telekomförordningen om en ”uppkopplad kontinent” lades fram av kommissionen i september 2013. Syftet är att komma mycket närmare en verklig inre marknad för telekommunikationer i EU, genom att avskaffa roamingavgifterna, garantera ett öppet internet för alla genom att förbjuda blockering och försämring av innehåll, samordna spektrumlicenser för trådlöst bredband, ge internet- och bredbandskunder mer insyn i sina avtal samt göra det lättare för kunderna att byta leverantör.

Bakgrund

Några Twitterinlägg från @NeelieKroesEU i dag:

”I dag röstade EU-parlamentet för att avskaffa roamingavgifterna före julen 2015!! #roaming

Vi behöver ett digitalt Europa – i dag har vi kommit ett steg närmare med EU-parlamentets omröstning om #ConnectedContinent

”Ta reda på mer om EU:s plan för att avskaffa avgifterna för #roaming + garantera #NetNeutrality [länk]”

Kontakt

E-post: comm-kroes@ec.europa.eu Tfn +32 2 295 73 61 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar