Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Verklaring

Brussel, 3 april 2014

Europees Parlement stemt voor afschaffing roamingkosten, meer rechten voor de consument en stimulering van betere telecommunicatie

Vandaag heeft het Europees Parlement ervoor gestemd tegen kerst 2015 een einde te maken aan roamingkosten. Dit maakt deel uit van bredere instemming met de verordening voor een "connectief continent" (eengemaakte telecommunicatiemarkt)* die de Commissie heeft voorgesteld.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes:

"Met deze instemming speelt de EU in op de behoeften van de burgers. En daar draait de EU om: het verwijderen van belemmeringen om het leven makkelijker en minder duur te maken.”

In ons dagelijks leven zijn wij bijna allemaal afhankelijk van mobiele en internetaansluitingen. Wij moeten dus weten wat wij kopen, niet te veel betalen, en van gedachten kunnen veranderen. Bedrijven moeten de mogelijkheid hebben ons allemaal als klant te bereiken en door deze verordening wordt dat makkelijker. Iedereen profiteert ervan.”

"In 2010 heb ik beloofd roamingkosten uiterlijk eind 2015 af te schaffen en nu zijn wij nog één stap van dat doel verwijderd."

"Roaming is een in het oog springende belemmering die wordt weggewerkt, maar daar blijft het niet bij: wij staan op het punt talrijke andere belemmeringen uit de weg te ruimen om ervoor te zorgen dat de Europeanen overal kunnen profiteren van open, naadloze communicatie."

De EU-lidstaten zullen zich nu over de verordening buigen en de Commissie verwacht dat er tegen eind 2014 definitieve overeenstemming wordt bereikt.

*De Commissie heeft in september 2013 een voorstel voor een verordening inzake een "connectief continent" gedaan. Deze verordening is erop gericht een grote stap te zetten in de richting van een daadwerkelijke eengemaakte telecommarkt door roamingkosten af te schaffen, open internet voor iedereen te garanderen door het blokkeren en afknijpen van content te verbieden, de toewijzing van spectrum voor draadloze breedband te coördineren, contracten voor internet- en breedbandklanten transparanter te maken en het voor klanten makkelijker te maken over te stappen op een andere aanbieder.

Achtergrond

De tweets van @NeelieKroesEU van vandaag:

"EU-parlement heeft gestemd voor afschaffing roamingkosten tegen kerst 2015!! #roaming"

""Wij hebben een digitaal Europa nodig – vandaag komt dat een stap dichterbij: EU-parlement heeft gestemd voor #ConnectedContinent."

"Ontdek het plan van de EU dat een eind maakt aan #roaming en zorgt voor gegarandeerde #NetNeutrality"

Contact

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Tel.: +32.229.57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar