Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Nyilatkozat

Bruxelles, 3. travnja 2014.

Europski parlament glasa za ukidanje naknada za roaming, povećanje prava potrošača i lakše stvaranje boljih telekomunikacija.

Europski parlament izglasao je danas, u okviru podrške predloženoj Komisijinoj uredbi o „Povezanom kontinentu” (jedinstveno tržište telekomunikacijskih usluga)*, ukidanje naknada za roaming do Božića 2015.

Potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes izjavila je:

„Ovim glasovanjem EU ispunjuje svoje obveze prema građanima. To je bit EU-a – uklanjanje prepreka kako bi život postao lakši i povoljniji.”

„U svakodnevnom životu gotovo svi ovisimo o mobilnim i internetskim vezama u svakodnevnom životu. Trebali bismo znati što kupujemo, ne bismo smjeli biti prevareni i trebali bismo imati priliku predomisliti se. Poduzeća bi trebala imati priliku služiti nam svima, a ova im uredba to olakšava. To je dobitna kombinacija za sve.”

„Godine 2010. obećala sam ukidanje naknada za roaming do kraja 2015., a sada smo na korak od tog postignuća.”

„Osim veoma vidljive prepreke koju stvara roaming, sada smo blizu otklanjanju i drugih prepreka kako bi, gdje god se nalazili, Europljani mogli uživati u otvorenoj, nesmetanoj komunkaciji”.

Države članice EU-a sada će nastaviti s preispitivanjem uredbe i Komisija očekuje konačni sporazum o uredbi do kraja 2014.

*Uredbu o telekomunikacijama „Povezani kontinent” Komisija je predložila u rujnu 2013. Cilj joj je približiti nas u jedinstvenom tržištu telekomunikacijskih usluga u EU-u ukidanjem naknada za roaming, osiguravanjem otvorenog interneta za svakoga s pomoću zabrane blokiranja i ograničavanja sadržaja, koordiniranjem dobivanja dozvola za bežični širokopojasni pristup, osiguravajući internetskim i širokopojasnim korisnicima više ugovorne transparentnosti, i olakšavaući korisnicima mijenjanje pružatelja.

Kontekst

Današnje objave na Twitteru @NeelieKroesEU uključuju:

„Europski parlament izglasao je danas ukidanje naknada za roaming do Božića 2015.!! #roaming

„Trebamo digitalnu Europu – danas smo još korak bliže zahvaljujući glasu Europskog parlamenta za #ConnectedContinent

Saznajte više o planu EU-a kojim se želi ukinuti #roaming + osigurati #NetNeutrality

Kontakti

Adresa e-pošte: comm-kroes@ec.europa.eu Tel: +32 229 57361 Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar