Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 2. aprila 2014

Predsednik Barroso napovedal kandidaturo sedmih komisarjev na volitvah v Evropski parlament in določil ureditev dela v času kampanje

Predsednik Barroso je danes oznanil, da bo sedem komisarjev kandidiralo na volitvah, šest med njimi pa jih bo koristilo volilni dopust, da bi aktivno sodelovali v volilni kampanji.

Predsednika so o svoji nameri aktivnega sodelovanja v volilni kampanji za volitve v Evropski parlament obvestili naslednji člani Komisije:

podpredsednica Viviane Reding, pristojna za pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo,

podpredsednik Antonio Tajani, pristojen za industrijo in podjetništvo,

podpredsednik Maroš Šefčovič, pristojen za medinstitucionalne odnose in administrativne zadeve,

podpredsednik Olli Rehn, pristojen za ekonomske in monetarne zadeve ter evro,

komisar Janusz Lewandowski, pristojen za finančno načrtovanje in proračun,

komisar Neven Mimica, pristojen za varstvo potrošnikov.

Predsednik je navedenim komisarjem odobril volilni dopust med 19. aprilom in 25. majem, z izjemo podpredsednika Rehna, ki bo volilni dopust nastopil že 7. aprila. V skladu s kodeksom ravnanja komisarjev gre za neplačani dopust in komisarji v zadevnem obdobju ne smejo uporabljati človeških in materialnih virov Komisije. Zadevni komisarji bodo svoje dolžnosti na Komisiji ponovno opravljali od 26. maja. Če se bodo komisarji, ki bodo izvoljeni, odločili za funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu, bodo morali do konca junija odstopiti s funkcije komisarja.

Predsednik Barroso je določil komisarje, ki bodo na politični ravni začasno pristojni za delovna področja komisarjev na volilnem dopustu:

sam predsednik bo prevzel odgovornost za resor podpredsednika Šefčoviča (medinstitucionalni odnosi in administrativne zadeve),

podpredsednik Kallas bo prevzel odgovornost za resor podpredsednika Rehna (ekonomske in monetarne zadeve ter evro),

komisar Piebalgs bo prevzel odgovornost za resor komisarja Lewandowskega (finančno načrtovanje in proračun),

komisar Hahn bo prevzel odgovornost za resor podpredsednice Reding (pravosodje, temeljne pravice in državljanstvo),

komisar Barnier bo prevzel odgovornost za resor podpredsednika Tajanija (industrija in podjetništvo),

komisar Andor bo prevzel odgovornost za resor komisarja Mimice (varstvo potrošnikov).

V času volilnega dopusta bodo kabineti in službe odsotnih komisarjev sodelovali s komisarji, ki bodo začasno pristojni za zadevne resorje.

V kodeksu ravnanja komisarjev so določeni tudi primeri, v katerih komisar kandidira na volitvah, vendar ne sodeluje aktivno v kampanji („Predsednik ob upoštevanju posebnih okoliščin...odloči, ali je načrtovano sodelovanje v volilni kampanji združljivo z opravljanjem dolžnosti komisarja“). Tak je primer komisarja De Guchta, ki je pristojen za trgovino. Karel De Gucht se je zavezal, da ne bo aktivno sodeloval v kampanji in da bo še naprej opravljal svoje dolžnosti komisarja. Prav tako je javno oznanil, da ne bo sprejel funkcije poslanca v Evropskem parlamentu, če bo izvoljen.

Predsednik Barroso je v skladu z okvirnim sporazumom med Evropskim parlamentom in Komisijo (UL L 304 z dne 20. novembra 2010) o svoji odločitvi glede volilnih dopustov obvestil predsednika Evropskega parlamenta. O tem je bilo ustrezno obveščeno tudi predsedstvo Sveta ministrov.

Splošno ozadje:

Evropski državljani se bodo med 22. in 25. majem podali na volišča, da bi izvolili nove poslance Evropskega parlamenta.

V skladu s kodeksom ravnanja komisarjev (C(2011) 2904) so komisarji lahko „politično aktivni“. Če se odločijo kandidirati na volitvah, morajo predsednika obvestiti o svoji nameri, da sodelujejo v volilni kampanji, in o vlogi, ki jo bodo imeli v takšni kampanji. Če nameravajo v volilni kampanji aktivno sodelovati, morajo opravljanje svojih dolžnosti na Komisiji prekiniti za celotno obdobje aktivnega sodelovanja in vsaj za čas trajanja kampanje.

Kodeks ravnanja komisarjev:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/pdf/code_conduct_en.pdf

Kontaktni osebi:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 22953070)

Natasja Bohez Rubiano (+32 22966470)

Za javnost: Europe Direct po telefonu 00 800 6 7 8 9 10 11 ali po e-pošti


Side Bar