Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. április 2.

Barroso elnök bejelentése szerint hét biztos indul az európai parlamenti választásokon

Az elnök rendelkezett a kampányidőszak alatti munkavégzésről is

José Manuel Barroso elnök ma bejelentette, hogy hét biztos indul a választásokon, és közülük hatan választási szabadságot vesznek ki, hogy aktívan részt vehessenek a választási kampányban.

A Bizottság következő tagjai tájékoztatták az elnököt az európai parlamenti választási kampányban való aktív részvételi szándékukról:

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos;

Antonio Tajani alelnök, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos;

Maroš Šefčovič alelnök, az intézményközi kapcsolatokért és az igazgatásért felelős biztos;

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért, a monetáris politikáért és az euróért felelős biztos;

Janus Lewandowski, a pénzügyi programozásért és a költségvetésért felelős biztos; és

Neven Mimica, fogyasztópolitikai biztos.

Az elnök úgy határozott, hogy e biztosoknak április 19. és május 25. között engedélyezi a választási szabadság igénybevételét; Rehn alelnök ezzel szemben már április 7-én megkezdi választási szabadságát. A biztosok magatartási kódexe értelmében a választási szabadság idejére nem jár fizetés, és a biztosok ez idő alatt nem használhatják a Bizottság humán és tárgyi erőforrásait. Május 26-tól minden választási szabadságon lévő biztos ismét aktívan visszatér bizottsági munkájához. Amennyiben sikerrel járnak a választásokon, és úgy döntenek, hogy a továbbiakban európai parlamenti képviselőként kívánnak dolgozni, az érintett biztosoknak június végéig le kell mondaniuk bizottsági tisztségükről.

Barroso elnök döntött arról is, hogy ki viseli majd az ideiglenes politikai szintű felelősséget a választási szabadságon lévő biztosok portfólióiért. Az elnök a következőképpen határozott:

Maroš Šefčovič alelnök, az intézményközi kapcsolatokért és az igazgatásért felelős biztos portfóliójáért az elnök vállal felelősséget.

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért, a monetáris politikáért és az euróért felelős biztos portfóliójáért Siim Kallas alelnök vállal felelősséget.

Janus Lewandowski, a pénzügyi programozásért és a költségvetésért felelős biztos portfóliójáért Andris Piebalgs biztos vállal felelősséget.

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos portfóliójáért Johannes Hahn biztos vállal felelősséget.

Antonio Tajani alelnök, ipar- és vállalkozáspolitikai biztos portfóliójáért Michel Barnier biztos vállal felelősséget.

Neven Mimica, fogyasztópolitikai biztos portfóliójáért Andor László biztos vállal felelősséget.

A választási szabadság időtartama alatt a szabadságon lévő biztosok kabinetjei és szolgálatai a jelenlegi biztosuk portfóliójáért ideiglenesen felelős biztosoktól kapják az utasításokat, és nekik tartoznak beszámolási kötelezettséggel.

A biztosok magatartási kódexe rendelkezik arról az esetről is, amikor valamely biztos indul ugyan a választásokon, azonban nem vesz részt aktívan a kampányban („Az elnök, figyelemmel a különös körülményekre, […] eldönti, hogy a választási kampányban való tervezett részvétel összeegyeztethető-e a biztos feladatainak ellátásával.”). Ez történik majd Karel de Gucht kereskedelmi biztos esetében. De Gucht biztos úgy határozott, hogy nem vesz részt aktívan a kampányban, hanem továbbra is ellátja biztosi teendőit. A biztos ezenkívül nyilvánosan kijelentette, hogy ha megválasztják is, le fog mondani európai parlamenti képviselői mandátumáról.

Barroso elnök az Európai Parlament és a Bizottság közötti keretmegállapodással (HL L 304., 2010. november 20.) összhangban tájékoztatta az Európai Parlament elnökét és a Miniszterek Tanácsának elnökségét a választási szabadságokra vonatkozó fenti határozatairól.

Háttér-információk

Az európai polgárok május 22. és 25. között egész Európára kiterjedő választások keretében szavaznak az új Európai Parlament összetételéről.

A biztosok magatartási kódexe (C(2011) 2904) értelmében a biztosok „aktív politikai tevékenységet folytathatnak”. Ha úgy döntenek, hogy indulnak valamely választáson, „tájékoztatják az elnököt a választási kampányban való részvételi szándékukról és az abban tervezett szerepvállalásukról. Amennyiben a választási kampányban aktív szerepet kívánnak vállalni, az aktív részvétel teljes időtartamára, de legalább a kampányidőszak idejére vissza kell vonulniuk a Bizottságban végzett munkájuktól.”

A biztosok magatartási kódexe:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/pdf/code_conduct_en.pdf

Kapcsolattartás:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e­mailben


Side Bar