Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 2. travnja 2014.

Predsjednik Barroso najavljuje kandidaturu sedmero povjerenika na izborima za Europski parlament i utvrđuje preraspodjelu posla za trajanja kampanje

Predsjednik Barroso danas je najavio da će se sedmero povjerenika kandidirati na izborima te da će njih šestero uzeti izborni dopust kako bi aktivno sudjelovali u predizbornoj kampanji.

Sljedeći članovi Komisije obavijestili su predsjednika o svojoj namjeri da aktivno sudjeluju u predizbornoj kampanji za Europski parlament:

potpredsjednica Reding, nadležna za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo

potpredsjednik Tajani, nadležan za industriju i poduzetništvo

potpredsjednik Šefčovič, nadležan za međuinstitucijske odnose i upravu

potpredsjednik Rehn, nadležan za ekonomska i monetarna pitanja i euro

povjerenik Lewandowski, nadležan za financijsko programiranje i proračun

povjerenik Mimica, nadležan za politiku zaštite potrošača.

Predsjednik je tim povjerenicima odlučio odobriti izborni dopust od 19. travnja do 25. svibnja, uz iznimku potpredsjednika Rehna kojemu će izborni dopust započeti 7. travnja. Kako je predviđeno Kodeksom ponašanja povjerenika, izborni dopust ne plaća se, a za njegova trajanja povjerenici se ne smiju koristiti ni ljudskim ni materijalnim resursima Komisije. Svi povjerenici na izbornom dopustu vratit će se na posao u Komisiji 26. svibnja. Ako budu izabrani, oni koji odluče preuzeti dužnost zastupnika u Europskom parlamentu morat će do kraja lipnja podnijeti ostavku na dužnost u Komisiji.

Predsjednik Barroso donio je i odluku o tome tko će na političkoj razini privremeno preuzeti nadležnost za portfelje povjerenika koji će uzeti izborni dopust. Riječ je o sljedećim osobama:

Predsjednik će preuzeti nadležnost za portfelj potpredsjednika Šefčoviča, nadležnog za međuinstitucijske odnose i upravu

Potpredsjednik Kallas preuzet će nadležnost za portfelj potpredsjednika Rehna, nadležnog za ekonomska i monetarna pitanja i euro

Povjerenik Piebalgs preuzet će nadležnost za portfelj povjerenika Lewandowskog, nadležnog za financijsko programiranje i proračun

Povjerenik Hahn preuzet će nadležnost za portfelj potpredsjednice Reding, nadležne za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo

Povjerenik Barnier preuzet će nadležnost za portfelj potpredsjednika Tajanija, nadležnog za industriju i poduzetništvo

Povjerenik Andor preuzet će nadležnost za portfelj povjerenika Mimice, nadležnog za politiku zaštite potrošača.

Za vrijeme izbornog dopusta kabineti i službe povjerenika na dopustu bit će odgovorni povjerenicima koji su privremeno preuzeli nadležnost za portfelj predmetnog povjerenika te će raditi za njih.

Kodeksom ponašanja povjerenika predviđaju se i slučajevi u kojima se povjerenik kandidira na izborima, ali ne sudjeluje u kampanji (predsjednik, uzimajući u obzir posebne okolnosti, donosi odluku o tome je li predviđeno sudjelovanje u predizbornoj kampanji u skladu s vršenjem dužnosti povjerenika). To je slučaj s povjerenikom De Guchtom, koji je nadležan za trgovinu. G. De Gucht obvezao se da neće aktivno sudjelovati u kampanji te da će nastaviti obavljati svoje dužnosti povjerenika. On je i javno izjavio da, ako bude izabran, neće preuzeti dužnost zastupnika u Europskom parlamentu.

Kako je predviđeno u Okvirnom sporazumu između Europskog parlamenta i Komisije (SL L304 od 20. studenoga 2010.), predsjednik Barroso obavijestio je predsjednika Europskog parlamenta o svojim odlukama u vezi s izbornim dopustom. Obaviješteno je i predsjedništvo Vijeća ministara.

Pozadina

Europljani će od 22. do 25. svibnja na izborima diljem EU-a birati novi sastav Europskog parlamenta.

Kako je predviđeno Kodeksom ponašanja povjerenika (C(2011) 2904), povjerenici se mogu politički angažirati. Ako odluče kandidirati se na izborima, oni obavješćuju predsjednika o svojoj namjeri sudjelovanja u predizbornoj kampanji i ulozi koju namjeravaju preuzeti tijekom te kampanje. Ako se namjeravaju aktivno uključiti u predizbornu kampanju, moraju se povući s posla u Komisiji tijekom cijelog razdoblja sudjelovanja i barem tijekom trajanja kampanje.

Kodeks ponašanja povjerenika:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/pdf/code_conduct_en.pdf

Osobe za kontakt:

Pia Ahrenkilde Hansen (+32 2 295 30 70)

Natasja Bohez Rubiano (+32 2 296 64 70)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar