Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 3. aprila 2014

Opazovanje Zemlje: Satelit Copernicus je pripravljen za izstrelitev

Evropska komisija z veseljem pričakuje izstrelitev Sentinela 1A, prvega satelita, namenjenega programu Copernicus, 3. aprila iz evropskega vesoljskega izstrelišča v Francoski Gvajani. Izstrelitev je predvidena ob 23:02 po bruseljskem času (in live: http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live).

Program EU za opazovanje zemlje Copernicus bo zagotavljal redno opazovanje in spremljanje zemeljskih podsistemov, ozračja, oceanov in površja celin, ter bo zagotovil zanesljive, potrjene in zajamčene informacije v podporo široki paleti okoljskih in varnostnih aplikacij in odločitev (MEMO/14/251). Ta izstrelitev je pomemben mejnik za Copernicus. Namenski podatki, pridobljeni z opazovanjem zemlje, bodo nemudoma na voljo operativnim službam.

Copernicus bo nudil podporo za ključne naloge spremljanja okolja in varnosti z zagotavljanjem podatkov, pridobljenih z opazovanjem Zemlje. Podatki, ki jih bo zagotavljal ta satelit, bodo omogočili znaten napredek pri izboljšanju pomorske varnosti, spremljanju podnebnih sprememb in zagotavljanju podpore v izrednih in kriznih razmerah.

Evropski komisar za industrijo in podjetništvo ter podpredsednik Evropske komisije @AntonioTajaniEU je povedal: „Vesolje je za Unijo prednostnega pomena; proračunska sredstva za vodilna evropska vesoljska programa Galileo in Copernicus so zagotovljena za naslednjih sedem let. V vesoljske tehnologije bo vloženih skoraj 12 milijard evrov. Moja prednostna naloga je zagotoviti, da bo ta proračun povečal koristi, ki jih bodo imeli evropski državljani od naših vesoljskih programov.“

Sentinel 1

Sentinel 1 je prva od šestih odprav v okviru pobude Copernicus. Odpravo Sentinel 1 sestavlja sklop dveh satelitov v polarni orbiti, poimenovanih Sentinel 1A in Sentinel 1B, ki sta nameščena v isti orbitalni ravnini, delujeta podnevi in ponoči ter izvajata snemanje z radarjem s sintetično zaslonko (SAR)

Sentinel 1A deluje v štirih načinih snemanja z različno ločljivostjo (do 10 m) in obsegom (do 250 km) ter zagotavlja zanesljivo in ponavljajoče se spremljanje velikih območij. Zasnovan je za delovanje v vnaprej programiranem načinu, z visoko ločljivostjo snema vse svetovne kopenske mase, obalna območja in pomorske plovne poti v oceanih. To zagotavlja zanesljivost, ki je potrebna za operativne storitve, in dosleden dolgoročni arhiv podatkov, ustvarjen za aplikacije, ki temeljijo na dolgih časovnih vrstah.

Storitve Sentinela 1A vključujejo:

  • spremljanje območij morskega ledu in arktičnega okolja;

  • nadzor morskega okolja, vključno s spremljanjem razlitij in odkrivanjem ladij za zagotavljanje pomorske varnosti;

  • spremljanje tveganj premikov kopenskih površin;

  • kartiranje kopenskih površin: gozdov, voda in tal, trajnostnega kmetijstva;

  • kartiranje v podporo humanitarni pomoči v kriznih razmerah;

  • spremljanje podnebja.

Uredba o programu Copernicus

Uredba o programu Copernicus, v zvezi s katero je bilo politično soglasje v okviru Sveta EU in Evropskega parlamenta že doseženo, opredeljuje cilje, upravljanje in financiranje (okoli 4,3 milijarde EUR) programa Copernicus v obdobju 2014–2020.

Copernicus odpira nove poslovne priložnosti

Program Copernicus bo tudi pomagal evropskim podjetjem ustvarjati delovna mesta in nove poslovne priložnosti, predvsem v obliki storitev, povezanih z zbiranjem in razširjanjem okoljskih podatkov, obenem pa bo nudil tudi podporo industriji sami. Posredno bodo od natančnih in zanesljivih podatkov, pridobljenih z opazovanjem Zemlje, imele koristi tudi številne druge gospodarske panoge, kot so promet, naftna in plinska industrija, zavarovalništvo in kmetijstvo.

Študije kažejo, da bi Copernicus lahko zagotovil finančne koristi v višini okoli 30 milijard evrov in v Evropi do leta 2030 ustvaril približno 50 000 delovnih mest. Poleg tega bo režim odprtega razširjanja podatkov iz programa Copernicus in informacij o njegovih storitvah državljanom, podjetjem, raziskovalcem in oblikovalcem politik omogočil, da upoštevajo okoljski vidik pri vseh svojih dejavnostih in postopkih odločanja.

Vesoljske dejavnosti že danes spodbujajo rast trga za satelitsko podprte proizvode in storitve, saj zagotavljajo delovna mesta za visoko usposobljene strokovnjake, kar je bistveno za uspeh našega gospodarstva danes in v prihodnosti.

Več informacij:

IP/14/78 Anketa Eurobarometer o odnosu Evropejcev do vesoljskih dejavnosti

http://copernicus.eu

Copernicus na spletišču Europa

Kontakti:

Carlo Corazza (+32 22951752) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 22990403)


Side Bar