Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 3 april 2014

Aardobservatie: Copernicus-satelliet klaar voor lancering

De Europese Commissie kijkt uit naar de lancering van Sentinel-1A, de eerste satelliet voor Copernicus, op 3 april vanaf de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana. De lancering is gepland voor 23:02 uur Brusselse tijd.

Copernicus, het aardobservatieprogramma van de EU, zal zorgen voor de regelmatige observatie en monitoring van subsystemen van de aarde, de atmosfeer, de oceanen en de continenten, en zal betrouwbare, gevalideerde en gegarandeerde informatie leveren ter ondersteuning van een brede waaier van toepassingen en beslissingen op het gebied van milieu en veiligheid (MEMO/14/251). Deze lancering vormt een belangrijke mijlpaal voor Copernicus. Specifieke aardobservatiegegevens zullen onmiddellijk beschikbaar komen voor operationele diensten.

Copernicus zal door het verschaffen van aardobservatiegegevens de vitale taken in verband met de monitoring van ons milieu en onze veiligheid ondersteunen. Dankzij de gegevens van deze satelliet is het mogelijk de maritieme veiligheid en het toezicht op de klimaatverandering aanzienlijk te verbeteren en veel gemakkelijker steun in nood- en crisissituaties te verlenen.

@AntonioTajaniEU, vicevoorzitter van de Europese Commissie, bevoegd voor Industrie en ondernemerschap, verklaarde het volgende: "De ruimte is voor de Unie een prioriteit; de begroting voor de twee Europese vlaggenschipprogramma's op ruimtegebied, Copernicus en Galileo, is voor de komende zeven jaar veiliggesteld. Bijna 12 miljard euro zal in ruimtevaarttechnologieën worden geïnvesteerd. Het is voor mij een prioriteit ervoor te zorgen dat deze begroting leidt tot een aanzienlijke toename van de voordelen die de Europese burgers uit onze ruimteprogramma’s halen.”

Sentinel-1

Sentinel-1 is de eerste van de zes missies in het kader van Copernicus-initiatief. De Sentinel-1-missie bestaat uit een constellatie van twee satellieten in een polaire omloopbaan, Sentinel-1A en Sentinel-1B, die hetzelfde baanvlak delen, dag en nacht functioneren en beelden genereren door middel van een synthetische-apertuurradar (SAR).

Sentinel-1A werkt met vier beeldvormingsmodi met verschillende resolutie (tot minimaal 10 m) en dekking (tot maximaal 250 km) en biedt betrouwbare en herhaalde monitoring over een uitgestrekt gebied. De satelliet is ontworpen om te functioneren in een voorgeprogrammeerde werkmodus, waarbij hogeresolutiebeelden worden gegenereerd van alle landmassa's, kustgebieden en scheepvaartroutes over de hele wereld en de oceanen over de hele wereld worden bestreken. Dit garandeert de betrouwbaarheid van de dienst die wordt vereist voor operationele diensten, en zorgt voor een consistent gegevensarchief voor de lange termijn dat is opgebouwd voor toepassingen die op lange tijdreeksen gebaseerd zijn.

De Sentinel-1A-diensten omvatten toepassingen zoals:

monitoring van zee-ijsgebieden en het noordpoolgebied;

bewaking van het mariene milieu, met inbegrip van monitoring van olielekken en detectie van schepen met het oog op maritieme veiligheid;

monitoring van risico's van aardverschuivingen;

kartering van landoppervlakken: bos, water en aarde, duurzame landbouw;

kartering ter ondersteuning van humanitaire hulp in crisissituaties;

klimaatmonitoring.

Copernicus-verordening

In de Copernicus-verordening, waarover de Raad van de EU en het Europees Parlement reeds een politiek akkoord hebben bereikt, worden de doelstellingen, het beheer en de financiering (ongeveer 4,3 miljard EUR) van Copernicus voor de periode 2014-2020 bepaald.

Copernicus creëert zakenkansen

Copernicus zal de Europese ondernemingen ook helpen om nieuwe banen en zakenkansen te creëren, namelijk diensten voor de productie en verspreiding van milieugegevens, alsook de ondersteuning van de ruimtevaartindustrie zelf. Indirect zullen diverse andere economische sectoren profijt kunnen trekken van nauwkeurige en betrouwbare aardobservatiegegevens, zoals vervoer, olie en gas, verzekeringen en landbouw.

Uit studies blijkt dat Copernicus een financieel voordeel van ongeveer 30 miljard EUR zou kunnen opleveren en tegen 2030 in Europa circa 50 000 banen zou kunnen creëren. Bovendien zal de regeling waarbij open toegang tot de Copernicus-gegevens en de informatie van de Copernicus-diensten wordt geboden, burgers, ondernemingen, onderzoekers en beleidsmakers helpen om een milieudimensie te integreren in al hun activiteiten en besluitvormingsprocedures.

Vandaag al stimuleren ruimteactiviteiten de ontwikkeling van een markt voor producten en diensten op basis van satelliettechnologie, waardoor wordt voorzien in de hooggekwalificeerde banen die onze industrie nodig zal hebben om nu en in de toekomst te floreren.

Voor nadere informatie:

IP/14/78 Eurobarometer on Europeans' attitudes to Space Activities

http://copernicus.eu

Copernicus op de Europa-website

Contact:

Carlo Corazza (+32 22951752) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 22990403)


Side Bar