Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. április 3.

Földünk megfigyelése: A Kopernikusz-műhold készen áll az indulásra

Az Európai Bizottság izgatottan várja a Kopernikuszról elnevezett európai program első, Sentinel–1A nevet viselő műholdjának felbocsátását, amelyre a tervek szerint április 3-án, közép-európai idő szerint 23.02-kor kerül sor a francia guyanai európai űrkikötőben (in live: http://www.esa.int/spaceinvideos/ESA_Live).

Az EU Föld-megfigyelési programja, a Copernicus célja Földünk alrendszereinek (légkör, óceánok, a szárazföldek felszíne) figyelemmel kísérése és olyan megbízható, ellenőrzött és hiteles adatok előállítása, amelyek segítségével megalapozható számos különböző környezetvédelmi és biztonsági jellegű döntés meghozatala (MEMO/14/251). A felbocsátással új szakaszába lép a program: a Földünk megfigyelésével kapcsolatos célzott adatok azonnal az operatív szolgálatok rendelkezésére fognak állni.

Földünk adatainak folyamatos gyűjtése révén a Copernicus program a környezetünk figyelésével és biztonságunk megőrzésével összefüggő létfontosságú feladatok teljesítését segíti. A műholdról érkező adatok jelentős előrelépést tesznek lehetővé a tengerhajózás biztonságának növelésében, az éghajlatváltozás figyelemmel kísérésében, valamint a veszély- és válsághelyzetek kezelésében.

@AntonioTajaniEU, az Európai Bizottság alelnöke és ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős tagja ezt mondta: „A világűr kérdése fontos az Európai Unió számára; a két központi szerepet betöltő európai program, a Copernicus és a Galileo biztos pénzügyi háttérrel rendelkezik a következő hét évre. Az űrtechnológiára csaknem 12 milliárd euró fog jutni. Kiemelt feladatomnak tekintem annak biztosítását, hogy ez a keret megsokszorozza a világűrrel kapcsolatos programjaink hasznosságát az európai polgárok számára."

Sentinel–1

A Sentinel–1 a Copernicus program hat tervezett szakasza közül az első. Két, egyazon Föld körüli pályát igénybe vevő műhold, a Sentinel–1A és a Sentinel–1B felbocsátását és működtetését jelenti, amelyek a rajtuk elhelyezett úgynevezett szintetikus apertúrájú radarok segítségével éjjel-nappal szolgáltatnak majd képanyagot bolygónkról.

A Sentinel–1A négy képalkotó üzemmódban működtethető. Mindegyikhez különböző felbontás (legfeljebb 10 m) és lefedett terület (legfeljebb 250 km) tartozik, és a műhold mindegyik üzemmódjában többször ismétlődően állít elő nagy látószögű felvételeket. Előre programozott működése során Földünk összes szárazföldjéről, tengerparti területéről és hajózási útvonaláról készít nagy felbontású képeket, és felvételei teljes egészében lefedik az óceánokat is. Mindez garantálja az operatív szolgálatok által igényelt megbízhatóságot, és olyan egységes, hosszú távra szóló adathalmaz előállítását teszi lehetővé, amely létfontosságú a hosszú távú idősorokkal dolgozó alkalmazások számára.

A Sentinel–1A szolgáltatásai számos különböző alkalmazást támogatnak. Néhány példa:

a tengeri jégzónák és az északi sarkvidék figyelemmel kísérése,

a tengeri környezet figyelése: olajszivárgások felderítése, hajók hollétének meghatározása a tengerhajózás biztonsága érdekében,

a földfelszín mozgásaival kapcsolatos veszélyhelyzetek előrejelzése,

a földfelszín feltérképezése: erdők, vizek és talajok, fenntartható mezőgazdaság,

térképkészítés humanitárius segítségnyújtási célokra válsághelyzetekben,

időjárás-figyelés.

A Copernicus-rendelet

A Copernicus-rendelet, amelyről a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament már politikai megállapodásra jutott, meghatározza a 2014-től 2020-ig terjedő időszakra a Copernicus program céljait, irányításának módját és finanszírozását (összesen mintegy 4,3 milliárd euró költségvetéssel).

A Copernicus program üzleti lehetőségeket nyit meg

A Copernicus program az európai vállalkozásokat is segíti új munkahelyek létrehozásában és új üzleti lehetőségek kihasználásában. Ez elsősorban a környezetünkre vonatkozó adatok előállításában és terjesztésében érdekelt vállalkozásokat érinti, de magára az űriparra is kihat. Áttételes módon számos különböző gazdasági ágazat látja majd hasznát a Földünk állapotára vonatkozó pontos és megbízható adatoknak: közöttük említhető akár a közlekedés vagy a kőolaj- és földgázágazat, akár a biztosítási szektor vagy a mezőgazdaság.

Elemzések szerint a Copernicus program 2030-ig mintegy 30 milliárd euró hasznot hozhat az európai gazdaság számára, és 50 000 új munkahely létrehozását eredményezheti. Emellett a Copernicus program keretében előállított adatok, információk és szolgáltatások szabad terjesztése segíteni fogja a polgárokat, a vállalkozásokat, a kutatókat és a szakpolitikai döntéshozókat is abban, hogy tevékenységükben és döntéseik meghozatalakor figyelembe vegyék a környezet szempontjait.

A világűrrel kapcsolatos tevékenység már ma is nagyban hozzájárul a műholdalapú termékek és szolgáltatások piacának kialakulásához, és olyan, magas szakképzettséget igénylő munkahelyek megteremtését teszi lehetővé, amelyekre iparunk sikeres működéséhez rövid és hosszú távon egyaránt szükségünk van.

További információk:

IP/14/78: Az európai polgárok véleménye a világűrrel kapcsolatos tevékenységekről (Eurobarométer felmérés)

http://copernicus.eu

A Copernicus program az Europa szerveren

Kapcsolattartás:

Carlo Corazza (+32 2 295 17 52) Twitter: @ECspokesCorazza

Sara Tironi (+32 2 299 04 03)


Side Bar