Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 31.

Az Unió támogatja a fogyasztókat a mindennapokban – – és mindez csak öt centbe kerül

Ennyibe kerül csupán évente állampolgáronként az Európai Unió fogyasztóvédelmi programja, amely a fogyasztókat segíti jogaik teljes körű érvényesítésében és az egységes piacon való aktív részvételben. A program teljes költségvetése a 2014–2020 közötti időszakban 188,8 millió EUR.

A fogyasztóvédelmi program a szerény források ellenére jelentős hatással bír. Változatos projektekkel szolgálja az Unió valamennyi tagállamában a fogyasztók érdekeit, egészen a végrehajtási tevékenységek koordinálásától az európai fogyasztói központok társfinanszírozásán át a nemzeti hatóságok támogatásáig az uniós fogyasztóvédelmi törvénysértések felgöngyölítésében. „A program alapvető szerepet játszik annak biztosításában, hogy az egységes piac egész Európában az európai fogyasztók érdekét előtérben tartva működjön”– nyilatkozta Neven Mimica uniós fogyasztópolitikai biztos.

Az első fogyasztóvédelmi program (2007–2013) is jelentős eredményeket mutatott fel. Ebben az időszakban a támogatott projektek között szerepeltek például az Unión belüli végrehajtási együttműködési intézkedések, olyan oktatási projektek, mint a Consumer Classroom (Fogyasztóképzés az osztályban) vagy az online vitarendezési platform.

Az új program az első kezdeményezés sikereire építve az alábbi négy főbb területre koncentrál:

  • a biztonságos termékek egységes piaca, amely a fogyasztók, a versenyképes vállalkozások és kereskedők érdekeit tartja szem előtt;

  • egy olyan egységes piac, ahol a polgárokat olyan hatékony fogyasztóvédelmi szervezetek képviselik, amelyek képesek megbirkózni a mai gazdasági környezet által támasztott kihívásokkal;

  • olyan jogorvoslati lehetőségek igénybevételének a megkönnyítése, amelyek révén problémák felmerülése esetén elkerülhetők a hosszú és mind a fogyasztók, mind az állam számára költséges bírósági eljárások. Az egyszerűbb jogorvoslati lehetőségek jóvoltából erősödni fog a fogyasztók piacba vetett bizalma, és ez hozzá fog járulni a növekedéshez;

  • a fogyasztói jogok érvényesítésének, valamint a fogyasztók tanácsokkal való ellátásának a támogatása a nemzeti hatóságok közötti tényleges és hatékony együttműködés révén.

A program forrásaiból a kormányzati szervezetek, a közintézmények, az uniós és nemzeti szintű fogyasztóvédelmi szervezetek is pályázhatnak támogatásra.

További információk:

http://ec.europa.eu/consumers/strategy-programme/financial-programme/index_en.htm

Lásd: MEMO/14/250

Kövesse bejegyzéseinket a Twitteren: @EU_Consumer

Kapcsolattartók:

David Hudson (+32 2 296 83 35)

Madalina Chiriac (+32 2 297 44 13)


Side Bar