Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 31. ožujka 2014.

EU podupire potrošače uz trošak od samo 5 centi po građaninu godišnje

Programom Europske unije za zaštitu potrošača pomaže se građanima EU-a da u potpunosti ostvare potrošačka prava i aktivno sudjeluju na jedinstvenom tržištu, uz godišnji trošak od samo 5 centi po građaninu. Ukupni proračun za taj program za razdoblje 2014. – 2020. iznosi 188,8 milijuna eura.

Učinak programa za zaštitu potrošača velik je unatoč skromnom proračunu. Tim su programom obuhvaćeni razni projekti koji su od koristi za potrošače u svim državama članicama – od mjera za koordinaciju provedbe zakonodavstva i sufinanciranja europskih potrošačkih centara do rješavanja slučajeva povrede zakonâ za zaštitu potrošača. Povjerenik EU-a za zaštitu potrošača Neven Mimica taj program smatra „ključnim elementom kako bi se osiguralo da jedinstveno tržište funkcionira u korist potrošača u cijeloj Europi”.

Mnogo toga postignuto je u okviru prvog programa za zaštitu potrošača (2007. – 2013.). U tom su razdoblju, među ostalim, financirane mjere suradnje u području provedbe zakonodavstva na razini EU-a, projekti u području obrazovanja (npr. Potrošačka učionica) i razvoj platforme za elektroničko rješavanje sporova.

Novi program za zaštitu potrošača temeljit će se na postignutim rezultatima te će djelovanje u okviru njega biti usmjereno na četiri ključna područja:

  • jedinstveno tržište sigurnih proizvoda od kojeg građani imaju koristi i koje je u interesu konkurentnih poduzetnika i trgovaca

  • jedinstveno tržište na kojem građane prikladno zastupaju učinkovite organizacije za zaštitu potrošača spremne odgovoriti na izazove današnjeg gospodarskog okruženja

  • lakši pristup mehanizmima pravne zaštite u slučaju problema, a da pritom nije potrebno pokrenuti sudske postupke, koji mogu dugo trajati te biti skupi i za potrošače i za javnu blagajnu (uz lakši pristup mehanizmima pravne zaštite korisnici će steći veće pouzdanje za sudjelovanje na tržištu i time pridonijeti gospodarskom rastu)

  • konkretna i učinkovita suradnja nacionalnih tijela u provedbi zakonodavstva koje se odnosi na prava potrošača te u pružanju savjeta potrošačima.

Financiranje tim sredstvima mogu zatražiti i vladina tijela, javna tijela te organizacije za zaštitu potrošača na nacionalnoj razini i na razini EU-a.

Dodatne informacije:

http://ec.europa.eu/consumers/strategy-programme/financial-programme/index_en.htm

Poveznica na obavijest MEMO/14/250

Pratite nas na Twitteru: @EU_Consumer

Osobe za kontakt:

David Hudson (+32 2 296 83 35)

Madalina Chiriac (+32 2 297 44 13)


Side Bar