Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 31. ožujka 2014.

RegioStars 2014.: nagrade europskim najinovativnijim regionalnim projektima

Večeras će europski najinovativniji regionalni projekti s najvećim potencijalom biti u središtu pozornosti kada će Johannes Hahn, povjerenik Komisije za regionalnu politiku, dodijeliti nagrade RegioStars 2014. Povjerenik Hahn će, uz žiri kojim je predsjedao Luc Van den Brande, nekadašnji predsjednik Odbora regija, dodijeliti nagrade najboljim projektima iz četiri kategorije koji dolaze iz Paredesa u sjevernom Portugalu, Cornwalla, regije West Wales and the Valleys u Ujedinjenoj Kraljevini i poljske regije Gdynia. Pobjednici su izabrani među 17 projekata iz užeg izbora koji su financirani ulaganjima iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda.

Ovogodišnja dodjela održava se u ključno vrijeme s obzirom na to da su države članice u postupku finalizacije svojih planova za strateška ulaganja, tzv. „sporazuma o partnerstvu”, o načinima potrošnje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u sljedećih sedam godina. Tijekom dodjele predstavit će se prvi projekti koji odražavaju reformu kohezijske politike.

Kategorije za koje se u 2014. dodjeljuju nagrade su sljedeće:

  • pametan rast inovacije MSP-ova

  • održiv rast – zeleni rast i radna mjesta zahvaljujući biogospodarstvu

  • uključiv rast – otvaranje novih radnih mjesta za mlađe naraštaje

  • CityStar – projekti ulaganja u održiv javni gradski prijevoz.

U komentaru prije dodjele povjerenik Hahn je izjavio: „Četiri pobjednika koje je odabrao žiri primjer su regionalne politike na djelu. Oni kao i svi finalisti inspiracija su ostalim regijama i gradovima diljem Europe, stoga im od srca čestitam. Imaju inovativne i dinamične pristupe u uporabi strukturnih fondova u cilju poticanja rasta i otvaranja radnih mjesta koja utjelovljuju duh naše reforme. Projektima se nastoje riješiti trenutačni najveći izazovi poput problema nezaposlenosti među mladima, suzbijanja zagađenja i klimatskih promjena, promicanja održivog prometa i podržavanja inovativnosti MSP-ova. Oni su dokaz da se regionalna politika EU-a oslanja ponajviše na lokalnu energiju i kreativnost.”

Povjerenik Komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost László Andor u reakciji je na pobjednički projekt iz Cornwalla, koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda i Europskog fonda za regionalni razvoj, izjavio: „Za uspjeh u turizmu potrebna je osposobljena radna snaga, a upravo je to cilj projekta Fifteen Cornwall. Otvaranje radnih mjesta za mlađe naraštaje područje je od posebne važnosti za nova ulaganja Europskog socijalnog fonda. Europske će regije, uz dodatna sredstva iz Inicijative za zapošljavanje mladih, imati na raspolaganju i Socijalni fond za financiranje konkretnih projekata i mjera kako bi donijele stvarnu promjenu ondje gdje je nezaposlenost na najvišoj razini. Želio bih čestitati svim sudionicima, finalistima i pobjednicima zahvaljujući kojima se kohezijska politika EU-a ostvaruje.

U ovom 7. izdanju nagrada RegioStars žiri je odabrao 19 finalista među 80 projekata na temelju četiri ključna kriterija: inovativnost, učinak, održivost i partnerstvo. Finalisti dolaze iz regija i gradova iz 17 država članica: Belgije, Češke, Danske, Francuske, Grčke, Italije, Irske, Luksemburga, Mađarske, Nizozemske, Njemačke, Poljske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Švedske i Ujedinjene Kraljevine.

Kontekst

Pobjednici 2014.:

„Pametan rast” – „Art on Chairs” – Paredes/sjeverni Portugal

Industrija proizvodnje namještaja jedna je od najvažnijih gospodarskih djelatnosti u gradu Paredes na sjeveru Portugala s najvećim brojem tvornica stolaca u Europi, na koje otpada 65 % nacionalne proizvodnje namještaja. Iako je ta industrija nekad bila izrazito produktivna, sada se smatra staromodnom i konzervativnom. Projektom Art on Chairs unesen je novi život u tu tradicionalnu industriju njezinim povezivanjem sa svijetom dizajna kako bi se izrada stolaca pretvorila u umjetnost. Tom je suradnjom potaknuta kreativnost u spomenutoj industriji, unaprijeđena je produktivnost i povećan izvoz u inozemstvo.

„Održiv rast” - BEACON – West Wales and the Valleys (Ujedinjena Kraljevina)

Projekt BEACON odgovor je na veliki izazov Europe: razvoj novih tehnologija zbog rastuće potražnje za energijom i sredstvima. Središte je projekta biorafiniranje: postupak uporabe neprehrambenih kultura radi stvaranja biomase za korištenje u proizvodima umjesto sirove nafte. Proizvodnjom obnovljivih proizvoda iz biomase BEACON predstavlja zelenu alternativu fosilnim gorivima kojima se zagađuje okoliš i pomaže Europi u nastojanju da smanji emisije stakleničkih plinova. Ta pionirska inicijativa privlači ulaganja u jednu od najsiromašnijih regija u Ujedinjenoj Kraljevini te se tako stvaraju iznimno važna radna mjesta i razvija znanje na visokoj razini.

„Uključiv rast” – „Program naukovanja Fifteen Cornwall" – Cornwall

Zanimanje za kuhanje mijenja živote mladih u jednom od najsiromašnijih dijelova Engleske. Restoran Fifteen Cornwall, inspiriran slavnim kuharom Jamiejom Oliverom, dio je društvenog poduzeća u javno-privatnom vlasništvu, u kojem se nezaposlenima od 16 do 24 godine u nepovoljnom položaju nudi prilika da postanu kuhari. U okviru tog inovativnog programa osposobljeno je gotovo 130 mladih ljudi, među kojima su mnogi suočeni s problemima poput prethodne kažnjavanosti, ovisnosti, duševne bolesti ili invaliditeta. Svake se godine u okviru projekta uloži oko 1,2 milijuna EUR nazad u lokalno gospodarstvo, čime se podržavaju lokalni dobavljači i proizvodnja hrane visoke kvalitete.

„CityStar” - „Ekološki prijevoz” – Gdynia (Poljska)

Zahvaljujući novom ekološki prihvatljivom gradskom prijevozu s inovativnim i dostupnim električnim trolejbusima, grad Gdynia manje je prometno zagušen, bilježi manji broj nesreća i manje razine zagađenja. Modernim se vozilima poboljšala udobnost za putnike, smanjilo trajanje putovanja i donijele koristi lokalnom gospodarstvu na području triju gradova u sjevernoj Poljskoj: Gdynia, Gdańsk i Sopot.

Više informacija:

Osobe za kontakt:

Shirin Wheeler (+32 2 296 65 65)

Annemarie Huber (+32 2 299 33 10)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar