Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 27 martie 2014

Alegeri europene mai democratice și o rată de participare la vot mai ridicată – Terenul este pregătit, arată două rapoarte ale Comisiei

Cu două luni înainte de alegerile pentru Parlamentul European, două noi rapoarte publicate de Comisie oferă o imagine de ansamblu asupra măsurilor decisive luate pentru a face aceste alegeri și mai democratice și pentru a aduce politica europeană mai aproape de cetățeni. Primul raport analizează modul în care recomandările formulate de Comisie anul trecut (IP/13/215) pentru sporirea transparenței și a legitimității democratice a alegerilor europene au fost puse în practică de statele membre și de partidele politice. O recomandare esențială prevedea îndeosebi ca partidele politice europene să desemneze un candidat la funcția de președinte al Comisiei. Cel de al doilea raport analizează noul instrument de comunicare dezvoltat de Comisie de-a lungul ultimelor 18 luni – dialogurile cu cetățenii. Acestea au fost concepute pentru a informa cetățenii, pentru a le reda încrederea în instituțiile europene și naționale și pentru a-i determina să conștientizeze că vocea lor contează într-adevăr în cadrul UE. Publicarea acestor două rapoarte coincide cu un dialog paneuropean cu cetățenii organizat astăzi la Bruxelles, la care participă peste 150 de cetățeni provenind din toată Europa (IP/14/295).

„Alegerile europene trebuie să fie cu adevărat europene. Cetățenii trebuie să cunoască modul în care alegerea pe care o fac se încadrează în contextul european mai larg. Pentru prima dată în istoria integrării europene, s-a lansat o dezbatere privind desemnarea clară a unor candidați la funcția de președinte al Comisiei. Astfel se naște o democrație cu adevărat europeană”, a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. „Democrația nu se rezumă însă doar la ziua alegerilor. Democrația presupune o dezbatere cu cetățenii privind viitorul Europei, desfășurată la nivel local pe tot parcursul anului. Am organizat peste 50 de dialoguri cu cetățenii în toate statele membre ale UE și am constatat că există o reală dorință din partea cetățenilor de a discuta direct cu oamenii politici despre teme europene. În Europa trebuie să vorbim unii cu alții, nu unii despre alții.”

Pregătirea terenului pentru alegerile europene

În toate statele membre au fost organizate peste 50 de dialoguri (a se vedea anexa 2), la care au participat 22 de comisari europeni, însoțiți de cele mai multe ori de deputați în Parlamentul European sau de oameni politici de la nivel național, regional ori local.

Peste 16 000 de persoane au participat la dialogurile cu cetățenii, în timp ce peste 105 000 de persoane au luat parte la dezbatere în direct prin webstream sau prin intermediul diverselor rețele de socializare. Dialogurile au fost evenimente deschise publicului larg, astfel încât oricine era interesat a avut posibilitatea de a participa la dezbatere. Ultimul dialog paneuropean cu cetățenii, la care vor participa președintele José Manuel Barroso și 10 comisari europeni, va avea loc astăzi la Bruxelles și se va desfășura pe parcursul întregii zile, reunind cetățeni prezenți la dialogurile organizate anterior în întreaga Europă (puteți urmări dialogul pe internet aici).

Un raport privind dialogurile cu cetățenii publicat astăzi arată că acestea au contribuit semnificativ la umanizarea politicilor UE. Acest format a început să fie preluat și de statele membre – oameni politici de la nivel național din țări precum Germania, Bulgaria și Irlanda au lansat dialoguri proprii.

Aceste dezbateri deschise cu oameni politici de la nivel european, național și local s-au dovedit a fi o modalitate unică de a discuta direct cu cetățenii și ele fac parte din procesul de pregătire al Comisiei Europene pentru alegerile din luna mai. Dialogurile au dat naștere unei dezbateri în cadrul căreia cetățenii au putut adresa în mod direct întrebări privind viitorul Uniunii și politicile UE oamenilor politici europeni și naționali. Acest lucru a ajutat la transformarea dialogurilor în evenimente cu adevărat europene, contribuind la dezvoltarea unui spațiu public european.

Necesitatea unor astfel de dialoguri este confirmată de cetățeni: În prezent, doi din trei europeni consideră că vocea lor nu este ascultată (a se vedea anexa 4) și aproape 9 din 10 participanți (88 %) la dialogurile cu cetățenii și-au exprimat dorința ca mai multe astfel de dialoguri să fie organizate (a se vedea anexa 5).

În completarea acestor eforturi de implicare directă a cetățenilor, Comisia va publica săptămâna aceasta un ghid privind principalele drepturi ale cetățenilor UE, intitulat „Știați că? 10 drepturi în UE pe scurt”, astfel cum a fost anunțat în Raportul privind cetățenia UE în 2013. Ghidul include informații privind dreptul de a participa la procesul decizional al UE, inclusiv la alegerile europene.

De data aceasta, lucrurile vor sta altfel

La 12 martie 2013, Comisia a adoptat o recomandare prin care invita partidele politice europene să desemneze candidați la funcția de președinte al Comisiei și să specifice partidul politic european la care sunt afiliate. La un an de la adoptarea acestei recomandări, 6 partide politice au făcut publice numele candidaților și intenționează să sensibilizeze cetățenii în privința programelor propuse de acești candidați. Politizarea alegerilor prin desemnarea unor candidați de vârf se bucură de un sprijin larg din partea cetățenilor – potrivit ultimului sondaj Eurobarometru pe tema „Viitorul Europei”, publicat săptămâna aceasta, șapte din zece europeni ar merge într-atât de departe încât să declare că președintele Comisiei ar trebui ales direct de către cetățenii UE (a se vedea anexa 3).

De asemenea, datorită acțiunilor întreprinse de Comisie, statele membre au reușit să transpună cu ușurință în dreptul lor intern normele UE (Directiva 2013/1/UE) care vor simplifica procedura prin care cetățenii își pot depune candidatura în statul membru de reședință (IP/14/87). Toate statele membre au adoptat legile de transpunere a directivei și toate, cu excepția unuia (Republica Cehă, a se vedea MEMO/14/241) au notificat aceste dispoziții Comisiei.

Totuși, există în continuare anumite provocări: solicitările Comisiei ca alegerile să fie organizate într-o singură zi în întreaga Europă și ca partidele să specifice afilierea la partidele politice europene pe buletinele de vot nu sunt încă luate în considerare în toate statele membre. În cazul specificării afilierii, nerespectarea solicitării Comisiei se datorează faptului că legislația electorală din mai multe state membre nu permite afișarea numelor sau siglelor partidelor politice europene pe buletinele de vot (a se vedea anexa 1).

Comisia va prezenta un raport complet privind punerea în aplicare a recomandărilor sale după alegerile europene.

Informații suplimentare

Raport privind recomandarea Comisiei pentru alegerile europene

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/citizen/news/140327_en.htm

Raport privind dialogurile cu cetățenii

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/index_en.htm

Tabel online privind punerea în aplicare a recomandării Comisiei pentru alegerile europene

http://ec.europa.eu/justice/citizen/voting-rights/index_en.htm

Informații suplimentare despre dialogurile cu cetățenii și dezbaterea privind viitorului Europei

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_ro.htm

Sondajul Eurobarometru pe tema „Viitorul Europei”

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#413

Pagina de internet a doamnei vicepreședinte Viviane Reding: ec.europa.eu/reding

Puteți urmări activitatea doamnei vicepreședinte Reding pe Twitter: @VivianeRedingEU

Persoane de contact:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Pentru public: Europe Direct prin telefon 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin e­mail

ANEXĂ

Anexa 1. Legislația națională cu privire la ceea ce poate fi afișat pe buletinele de vot

NB: The online version of this table will be updated regularly based on further input from the Member States and will be accessible under: http://ec.europa.eu/justice/citizen/voting-rights/index_en.htm

Anexa 2. Dezbaterea privind viitorul Europei continuă...

Member State

City

Date

Commissioner

EU, national, regional and local politicians

Spain

Cadiz

27/09/2012

Reding

Mayor Martinez Saiz

Austria

Graz

05/11/2012

Reding

Vice-Chancellor Spindelegger

Germany

Berlin

10/11/2012

Reding

MEP Roth-Behrendt

France

Paris

23/11/2012

Reding

Italy

Naples

30/11/2012

Andor

Mayor de Magistris

Ireland

Dublin

10/01/2013

Barroso, Reding

Prime Minister Kenny, Deputy Prime Minister Gilmore, Minister of State for European Affairs Creighton

Sweden

Gothenburg

18/02/2013

Malmström

Italy

Turin

21/02/2013

Malmström

Mayor Fassino

Portugal

Coimbra

22/02/2013

Reding

Italy

Rome

18/03/2013

Tajani

Mayor Alemanno

Greece

Thessaloniki

22/03/2013

Reding

Mayor Boutaris

Italy

Pisa

05/04/2013

Potočnik

Mayor Filippeschi

Belgium

Ghent

12/04/2013

De Gucht

Mayor Termont

Belgium

Eupen

23/04/2013

Hahn

MEP Grosch, Minister-President (German Community) Lambertz

Belgium

Brussels

04/05/2013

Reding

(former) Minister-President of the Brussels region Picqué

Germany

Dusseldorf

08/05/2013

Oettinger

MEP Klute

Slovenia

Ljubljana

09/05/2013

Potočnik

Poland

Warsaw

11/05/2013

Lewandowski

Czech Republic

Prague

13/05/2013

Füle

Minister of State for Small Business (Ireland) Perry, Chairman of the Czech Parliament’s EU Affairs Committee Bauer

Italy

Ventotene

27/05/2013

Tajani

Mayor Assenso

Italy

Milan

07/06/2013

Hedegaard

Mayor Pisapia

Luxembourg

Esch

30/06/2013

Reding

MEP Goerens, Minister for Labour Schmit, MP Braz, Minister of Public Works, Agriculture, Rural Affairs, Patrimony and Nature Policy (Wallonia) Lutgen

Poland

Warsaw

11/07/2013

Barroso, Reding

Prime Minister Tusk, MEP Thun, former Prime Minister Mazowiecki

Greece

Heraklion

12/07/2013

Damanaki

MEP Danellis, Governor Arnaoutakis

Germany

Heidelberg

16/07/2013

Reding

Minister-President (Baden-Wurttemberg) Kretschmann

Bulgaria

Sofia

23/07/2013

Reding

President Plevneliev

Belgium

Namur

13/09/2013

Reding

Minister-President Demotte

Estonia

Tallinn

14/09/2013

Kallas, Rehn

Italy

Trieste

16/09/2013

Reding

Minister of European Affairs Moavero Milanesi

Finland

Helsinki

24/09/2013

Reding

MEP Pietikäinen

Hungary

Györ

03/10/2013

Andor

State Secretary for European Affairs Győri, MEP Őry

Slovak Republic

Košice

05/10/2013

Šefčovic

Slovak Parliament President Paška

Sweden

Stockholm

15/10/2013

Reding

Minister for European Union Affairs Ohlsson, MEP Ludvigsson

Belgium

Liège

17/10/2013

Barroso

Deputy Prime Minister Reynders (Belgium), Minister for Economics (Wallonia) Marcourt

Latvia

Riga

18/10/2013

Piebalgs

Minister of Defence Pabriks

Malta

Valetta

07/11/2013

Borg

France

Marseille

14/11/2013

Reding

Minister of Justice Taubira

Cyprus

Limassol

28/11/2013

Vassiliou

Austria

Eisenstadt

29/11/2013

Hahn

Minister-President (Burgenland) Niessl

Belgium

Brussels

05/12/2013

Vassiliou

MEP Durant

Lithuania

Vilnius

13/12/2013

Reding

Online

Virtual dialogue

16/01/2014

Reding

Denmark

Copenhagen

06/02/2014

Hedegaard

UK

London

10/02/2014

Reding

Minister of State for Europe Lidington

Spain

Barcelona

23/02/2014

Reding

France

Paris-Banlieue

27/02/2014

Barnier

Minister Delegate for European Affairs Repentin

Croatia

Zagreb

03/03/2014

Mimica

Germany

Koblenz

10/03/2014

Oettinger

Minister-President (Rhineland-Palatinate) Dreyer, State Minister for Europe (Rhineland-Palatinate) Conrad

Netherlands

Amsterdam

14/03/2014

Reding

Mayor van der Laan

Romania

Bucharest

17/03/2014

Ciolos

EU

Pan-European Dialogue Brussels

27/03/2014

Barroso, Reding, Rehn, Potočnik, Vassiliou, De Gucht, Damanaki, Hahn, Hedegaard, Andor, Mimica

MEP Roth-Behrendt, Mayor of Cadiz, Martinez Saiz

Anexa 3. Șapte din zece europeni își doresc un președinte al Comisiei ales în mod direct

Anexa 4. Doi din trei europeni consideră că vocea lor nu este ascultată

Source: Standard Eurobarometer 80, Autumn 2013, p.8

Anexa 5. Rezultatele sondajelor efectuate în timpul dialogurilor cu cetățenii

Source: Commisison Report on Citizens' Dialogues, p.10


Side Bar