Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 27.

Az európai választások demokratikusabbá tétele és a részvétel növelése – két bizottsági jelentés szerint a terep megfelelően előkészített

Két hónappal az európai parlamenti választások előtt a Bizottság által közzétett két új jelentés áttekintést nyújt a kulcsfontosságú lépésekről, amelyek célja, hogy ezek a választások még demokratikusabbak legyenek és az európai politikák közelebb kerüljenek a polgárokhoz. Az első jelentés azt elemzi, hogy az európai választások átláthatóságának és demokratikus legitimációjának fokozására irányuló, tavaly előterjesztett bizottsági javaslatok (IP/13/215) milyen fogadtatásban részesültek a tagállamok és a politikai pártok részéről. Az egyik alapvető fontosságú ajánlás konkrétan azt szorgalmazza, hogy az európai politikai pártok állítsanak jelölteket a bizottsági elnöki tisztségre. A második jelentés az elmúlt 18 hónap során a Bizottság által kialakított új kommunikációs eszközzel, a civil párbeszéddel foglalkozik – ennek az eszköznek a küldetése az emberek tájékoztatása, az európai és nemzeti intézményekbe vetett bizalom helyreállítása, valamint annak egyértelművé tétele a polgárok számára, hogy véleményük számít az EU-ban. A két jelentés közzétételével egyidejűleg, a mai napon kerül sor Brüsszelben a páneurópai civil párbeszédre, amelyen több mint 150 polgár vesz részt Európa minden szegletéből (IP/14/295).

„Az európai választásoknak valóban európainak kell lenniük. A polgárok számára világossá kell tenni, hogy döntésük beágyazódik a tágabb európai összefüggésekbe. Az európai integráció története során első ízben indult vita a Bizottság elnöki tisztségére egyértelműen megnevezett jelöltekről. Most a valódi európai demokrácia születésének vagyunk tanúi”, jelentette ki Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos. „A demokrácia azonban nem csupán a választás napjáról szól. Az emberekkel helyi szinten, az egész év során folytatott, Európa jövőjéről szóló párbeszédről van szó. Valamennyi uniós tagállamban összesen több mint 50 civil párbeszédet tartottunk, és azt tapasztaltuk, hogy a polgárok szinte szomjaznak arra, hogy a politikusokkal szemtől szembe vitathassák meg az európai kérdéseket. Európában nem egymásról, hanem sokkal inkább egymással kell beszélnünk.”

Az európai választások előkészítése

Minden tagállamban párbeszédekre került sor, összesen több mint 50 almalommal, amelyeken 22 uniós biztos vett részt, rendszerint európai parlamenti képviselőkkel, illetve nemzeti, regionális vagy helyi politikusokkal együtt.

A civil párbeszédek több mint 16 000 polgárt mozgósítottak, továbbá több mint 105 000 fő követte az élő internetes közvetítéseket vagy kapcsolódott be a közösségi médián keresztül. A párbeszédek nyitott rendezvények voltak, így bárki érdeklődő csatlakozhatott a vitához. A mai napon tartják Brüsszelben a végső, egész napos páneurópai civil párbeszédet, amelynek keretében José Manuel Barroso bizottsági elnök és tíz uniós biztos összehozza a korábbi párbeszédek résztvevőit egész Európából (a párbeszéd itt követhető az interneten).

A civil párbeszédekről szóló, ma közzétett jelentés kiemeli, hogy a párbeszédek felbecsülhetetlen szerepet játszottak az emberarcú uniós politika kialakításában. A kezdeményezésnek tagállami gyökerei vannak: egyes országok, mint például Németország, Bulgária és Írország kezdetben saját párbeszédeket indított.

Ezek az európai, nemzeti és helyi politikusok bevonásával tartott nyílt viták egyedülálló lehetőségnek bizonyultak a polgárok közvetlen megszólítására, ugyanakkor a májusi európai választásokra való bizottsági előkészületek részét képezik. Olyan párbeszédfolyamat lendült mozgásba, amelyben a polgárok az Unió, illetve az uniós politikák jövőjével kapcsolatos kérdéseiket közvetlenül az európai és nemzeti politikusoknak tehették fel. Ez elősegítette, hogy a párbeszédek valódi európai eseménnyé nőjék ki magukat, hozzájárulva egy európai közéleti találkozóhely kialakításához.

Az efféle párbeszédek iránti igényt maguk a polgárok is megerősítik: jelenleg háromból két európai érzi úgy, hogy kinyilvánított véleménye süket fülekre talál (lásd: 4. melléklet), és a civil párbeszédek során tízből csaknem kilenc résztvevő (88%) határozottan támogatta több hasonló párbeszéd megrendezését (lásd: 5. melléklet).

Ezen erőfeszítések kiegészítéseként a héten jelenik meg az uniós polgárok legfontosabb jogairól szóló „Tudta-e: 10 uniós jog dióhéjban” című kézikönyv, amint azt az uniós polgárságról szóló 2013-as jelentés előirányozta. A kézikönyv tájékoztatást nyújt többek között az uniós döntéshozatali folyamatban – így az európai választásokban – való részvételhez való jogról.

Ez alkalommal másként

2013. március 12-én a Bizottság ajánlást fogadott el, amelyben felszólítja az európai politikai pártokat, hogy nevezzék meg a Bizottság elnöki tisztségére állított jelöltjeiket, valamint javasolja, hogy a jelöltek tegyék közzé, melyik európai politikai párthoz kötődnek. Az ajánlás után egy évvel hat európai politikai párt ismertette jelöltjeit, továbbá előirányozta a jelöltek programjával kapcsolatos tájékoztató kampányok indítását. A fő jelölteken keresztül a választások politikai jellegének erősítése a polgárok körében is nagy népszerűségnek örvend – a héten közzétett legfrissebb, Európa jövőjéről szóló Eurobarométer felmérés szerint tízből hét európai még ennél is tovább menne, és a Bizottság elnökének megválasztását közvetlenül az uniós polgárokra bízná (lásd: 3. melléklet).

A Bizottság fellépésének köszönhetően a tagállamok késedelem nélkül átültették azokat az uniós szabályokat (2013/1/EU irányelv), amelyek megkönnyítik a polgárok számára, hogy jelöltként induljanak a lakóhelyük szerinti tagállamban (IP/14/87). Az összes tagállam elfogadta az átültetést célzó jogszabályokat, és egy kivételével (a Cseh Köztársaság, lásd: MEMO/14/241) már valamennyien értesítették a Bizottságot ezekről a jogszabályokról.

Bizonyos kihívások továbbra is fennállnak: a Bizottság Európa-szerte egyetlen választási napot javasol, továbbá szorgalmazza, hogy a politikai pártok tüntessék fel a szavazólapokon az európai politikai pártokhoz való kötődésüket – ezek egyelőre nem váltak általánosan bevett gyakorlatokká. Az utóbbi esetében ez annak tudható be, hogy néhány tagállam választási jogszabályai nem teszik lehetővé, hogy a szavazólapokon európai politikai pártok neve vagy logója szerepeljen (lásd: 1. melléklet).

A Bizottság az európai választásokat követően átfogó jelentést fog készíteni, amelyben az ajánlások végrehajtására is ki fog térni.

További információk

Jelentés az európai választásokra vonatkozó ajánlásról

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/citizen/news/140327_en.htm

Jelentés a civil párbeszédekről

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/index_en.htm

Az európai választásokra vonatkozó bizottsági ajánlások végrehajtását bemutató online táblázat:

http://ec.europa.eu/justice/citizen/voting-rights/index_en.htm

További információk a civil párbeszédekről és az Európa jövőjéről szóló vitáról:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/index_hu.htm

„Európa jövője” Eurobarométer felmérés:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#413

Viviane Reding alelnök honlapja: ec.europa.eu/reding

Kövesse Viviane Reding alelnök bejegyzéseit a Twitteren: @VivianeRedingEU

Kapcsolattartók:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11 vagy e-mail

MELLÉKLET

1. melléklet: A szavazólapokon feltüntethető információkra vonatkozó nemzeti jog

NB: The online version of this table will be updated regularly based on further input from the Member States and will be accessible under: http://ec.europa.eu/justice/citizen/voting-rights/index_en.htm

2. melléklet: Az Európa jövőjéről szóló vita folytatódik...

Member State

City

Date

Commissioner

EU, national, regional and local politicians

Spain

Cadiz

27/09/2012

Reding

Mayor Martinez Saiz

Austria

Graz

05/11/2012

Reding

Vice-Chancellor Spindelegger

Germany

Berlin

10/11/2012

Reding

MEP Roth-Behrendt

France

Paris

23/11/2012

Reding

Italy

Naples

30/11/2012

Andor

Mayor de Magistris

Ireland

Dublin

10/01/2013

Barroso, Reding

Prime Minister Kenny, Deputy Prime Minister Gilmore, Minister of State for European Affairs Creighton

Sweden

Gothenburg

18/02/2013

Malmström

Italy

Turin

21/02/2013

Malmström

Mayor Fassino

Portugal

Coimbra

22/02/2013

Reding

Italy

Rome

18/03/2013

Tajani

Mayor Alemanno

Greece

Thessaloniki

22/03/2013

Reding

Mayor Boutaris

Italy

Pisa

05/04/2013

Potočnik

Mayor Filippeschi

Belgium

Ghent

12/04/2013

De Gucht

Mayor Termont

Belgium

Eupen

23/04/2013

Hahn

MEP Grosch, Minister-President (German Community) Lambertz

Belgium

Brussels

04/05/2013

Reding

(former) Minister-President of the Brussels region Picqué

Germany

Dusseldorf

08/05/2013

Oettinger

MEP Klute

Slovenia

Ljubljana

09/05/2013

Potočnik

Poland

Warsaw

11/05/2013

Lewandowski

Czech Republic

Prague

13/05/2013

Füle

Minister of State for Small Business (Ireland) Perry, Chairman of the Czech Parliament’s EU Affairs Committee Bauer

Italy

Ventotene

27/05/2013

Tajani

Mayor Assenso

Italy

Milan

07/06/2013

Hedegaard

Mayor Pisapia

Luxembourg

Esch

30/06/2013

Reding

MEP Goerens, Minister for Labour Schmit, MP Braz, Minister of Public Works, Agriculture, Rural Affairs, Patrimony and Nature Policy (Wallonia) Lutgen

Poland

Warsaw

11/07/2013

Barroso, Reding

Prime Minister Tusk, MEP Thun, former Prime Minister Mazowiecki

Greece

Heraklion

12/07/2013

Damanaki

MEP Danellis, Governor Arnaoutakis

Germany

Heidelberg

16/07/2013

Reding

Minister-President (Baden-Wurttemberg) Kretschmann

Bulgaria

Sofia

23/07/2013

Reding

President Plevneliev

Belgium

Namur

13/09/2013

Reding

Minister-President Demotte

Estonia

Tallinn

14/09/2013

Kallas, Rehn

Italy

Trieste

16/09/2013

Reding

Minister of European Affairs Moavero Milanesi

Finland

Helsinki

24/09/2013

Reding

MEP Pietikäinen

Hungary

Györ

03/10/2013

Andor

State Secretary for European Affairs Győri, MEP Őry

Slovak Republic

Košice

05/10/2013

Šefčovic

Slovak Parliament President Paška

Sweden

Stockholm

15/10/2013

Reding

Minister for European Union Affairs Ohlsson, MEP Ludvigsson

Belgium

Liège

17/10/2013

Barroso

Deputy Prime Minister Reynders (Belgium), Minister for Economics (Wallonia) Marcourt

Latvia

Riga

18/10/2013

Piebalgs

Minister of Defence Pabriks

Malta

Valetta

07/11/2013

Borg

France

Marseille

14/11/2013

Reding

Minister of Justice Taubira

Cyprus

Limassol

28/11/2013

Vassiliou

Austria

Eisenstadt

29/11/2013

Hahn

Minister-President (Burgenland) Niessl

Belgium

Brussels

05/12/2013

Vassiliou

MEP Durant

Lithuania

Vilnius

13/12/2013

Reding

Online

Virtual dialogue

16/01/2014

Reding

Denmark

Copenhagen

06/02/2014

Hedegaard

UK

London

10/02/2014

Reding

Minister of State for Europe Lidington

Spain

Barcelona

23/02/2014

Reding

France

Paris-Banlieue

27/02/2014

Barnier

Minister Delegate for European Affairs Repentin

Croatia

Zagreb

03/03/2014

Mimica

Germany

Koblenz

10/03/2014

Oettinger

Minister-President (Rhineland-Palatinate) Dreyer, State Minister for Europe (Rhineland-Palatinate) Conrad

Netherlands

Amsterdam

14/03/2014

Reding

Mayor van der Laan

Romania

Bucharest

17/03/2014

Ciolos

EU

Pan-European Dialogue Brussels

27/03/2014

Barroso, Reding, Rehn, Potočnik, Vassiliou, De Gucht, Damanaki, Hahn, Hedegaard, Andor, Mimica

MEP Roth-Behrendt, Mayor of Cadiz, Martinez Saiz

3. melléklet: Tízből hét európai közvetlenül választott bizottsági elnököt szeretne

4. melléklet: Háromból két európai úgy érzi, nem hallgatják meg a véleményét

Source: Standard Eurobarometer 80, Autumn 2013, p.8

5. melléklet: A civil párbeszédek során készített felmérések eredménye

Source: Commisison Report on Citizens' Dialogues, p.10


Side Bar