Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 27. ožujka 2014.

Teren je pripremljen za povećanje demokratičnosti europskih izbora i poticanje većeg sudjelovanja građana, otkrivaju dva izvješća Komisije

Dva mjeseca prije izbora za Europski parlament dva nova izvješća koja je objavila Komisija daju pregled odlučnih koraka koji su poduzeti kako bi ti izbori postali još demokratičniji i kako bi se europsku politiku još više približilo građanima. U jednom se izvješće analizira na koji su način države članice i političke stranke preuzele prošlogodišnje preporuke Komisije za povećanje transparentnosti i demokratske legitimnosti europskih izbora (IP/13/215). Najvažnija od tih preporuka bila je ona da se od europskih političkih stranaka zatraži da imenuju svoje kandidate za mjesto predsjednika Komisije. Drugo izvješće bavi se novim komunikacijskim instrumentom dijaloga s građanima koji je u proteklih 18 mjeseci razradila Komisija kao instrument za informiranje građana, obnovu povjerenja u europske i nacionalne institucije te osvješćivanje građana u vezi s činjenicom da se njihov glas računa u EU-u. Objava ovih dvaju izvješća podudara se s paneuropskim dijalogom s građanima koji će se danas održati u Bruxellesu uz sudjelovanje preko 150 građana iz cijele Europe (IP/14/295).

„Europski izbori trebaju biti u punom smislu riječi europski. Građani trebaju znati kako se njihov izbor uklapa u veću europsku sliku. Po prvi put u povijesti europskih integracija započela je rasprava o kandidatima za predsjedanje Komisijom koji su imenovani na jasan način. „Ovo je rođenje istinske europske demokracije,“ rekla je potpredsjednica Viviane Reding, povjerenica EU-a za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo. „Ali demokracija nisu samo izbori. Demokracija je raspravljanje s građanima na lokalnoj razini tijekom cijele godine o budućnosti Europe. Održali smo više od 50 dijaloga s građanima u svakoj državi članici EU-a i ustanovili da su građani stvarno gladni raspravljanja o europskim pitanjima licem u lice s političarima. Mi u Europi trebamo razgovarati jedni s drugima, umjesto da govorimo jedni o drugima.”

Pripremanje terena za europske izbore

Održano je preko 50 dijaloga u svim državama članicama (vidi Prilog 2.) u kojima je sudjelovalo 22 povjerenika Europske komisije, obično uz zastupnike u Europskom parlamentu te političare iz država članica na državnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini.

Više od 16 000 građana sudjelovalo je u dijalozima s građanima, dok je preko 105 000 građana sudjelovalo u prijenosu uživo preko interneta i društvenih medija. Dijalozi su bili otvoreni svima koji su bili zainteresirani za sudjelovanje u raspravi. Današnji završni cjelodnevni paneuropski dijalog s građanima održava se u Bruxellesu s predsjednikom Joséom Manuelom Barrosom i deset europskih povjerenika, a na njemu će se okupiti sudionici prethodnih dijaloga iz cijele Europe (dijalog možete pratiti putem interneta ovdje)

Danas objavljeno izvješće o dijalozima s građanima otkriva da su ti dijalozi mnogo pomogli nastojanjima da se politikama EU-a da ljudsko lice. Ovaj format je zaživio u državama članicama, pri čemu političari iz država članica poput Njemačke, Bugarske i Irske pokreću i vlastite dijaloge.

Pokazalo se da su ove otvorene rasprave s europskim političarima i onima iz država članica na državnoj i lokalnoj razini jedinstven način izravne komunikacije s građanima, te su dio priprema Europske komisije za europske izbore u svibnju. Oni su pokrenuli raspravu u kojoj građani mogu svoja pitanja o budućnosti Unije i politika EU-a izravno postaviti europskim političarima i onima iz država članica. Zahvaljujući tome dijalozi su postali istinski europska događanja, što pridonosi razvoju europskog javnog prostora.

Građani potvrđuju postojanje potrebe za takvim dijalozima: Danas dvije trećine Europljana smatra da se njihov glas ne čuje (vidi Prilog 4.) dok je približno 9 od 10 sudionika (88 %) tijekom građanskog dijaloga izrazilo veliku želju za održavanjem više takvih dijaloga (vidi Prilog 5.).

Radi nadopune tih nastojanja, priručnik o najvažnijim pravima građana EU-a „Jeste li znali: Ukratko o 10 prava u EU-u“ objavljen je ovaj tjedan, kao što je i najavljeno u Izvješću o građanstvu EU-a za 2013.. Priručnik sadržava informacije o pravu na sudjelovanje u postupcima donošenja odluka EU-a, uključujući europske izbore.

Ovaj put ćemo drukčije

Komisija je 12. ožujka 2013. donijela Preporuku u kojoj se europske političke stranke poziva da imenuju kandidate za predsjednika Komisije uz preporuku da istaknu svoju pripadnost Europskoj političkoj obitelji. Nakon godinu dana šest europskih političkih stranaka istaknulo je svoje kandidate te planiraju jačati svijest u javnosti o programima svojih kandidata. Politiziranje izbora s najboljim kandidatima dobilo je i široku podršku građana - posljednje istraživanje Eurobarometra „Budućnost Europe“ objavljeno ovaj tjedan pokazuje da bi sedam od deset Europljana otišlo još dalje i kažu da bi građani EU-a trebali izravno birati predsjednika Komisije (vidjeti Prilog 3.).

Zahvaljujući djelovanju Komisije, države članice također su brzo preuzele pravila EU-a (Direktiva 2013/1/EU) kojima će se kandidatima olakšati da istaknu svoju kandidaturu u njihovim državama članicama (IP/14/87). Sve države članice donijele su prenesene zakone i sve osim jedne (Češka Republika, vidi MEMO/14/241) već su obavijestile Komisiju o tim zakonima.

Neki izazovi ostaju: Pozivanje Komisije da se glasovanje održi na isti dan diljem Europe kao i da političke stranke iskažu pripadnost svojoj europskoj političkoj obitelji na izborima uglavnom još nije prihvaćeno. U potonjem slučaju to je zbog činjenice da izborni zakoni u nekoliko država članica zabranjuju isticanje imena ili logotipa europskih političkih stranaka na glasačkim listićima (vidjeti Prilog 1.).

Komisija će nakon europskih izbora izraditi detaljno izvješće uključujući ono o provedbi svojih preporuka.

Dodatne informacije

Izvješće o preporukama za europske izbore

http://ec.europa.eu/justice/newsroom/citizen/news/140327_en.htm

Izvješće o dijalozima s građanima

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/index_en.htm

Tablica na internetu o provedbi preporuka Komisije o europskim izborima

http://ec.europa.eu/justice/citizen/voting-rights/index_en.htm

Više o dijalozima s građanima i raspravi o budućnosti Europe

ec.europa.eu/debate-future-europe

„Budućnost Europe" Eurobarometar

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_419_400_en.htm#413

Web-mjesto potpredsjednice Viviane Reding: ec.europa.eu/reding

Pratite potpredsjednicu Reding na Twitteru: @VivianeRedingEU

Kontakti:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom

PRILOG

Prilog 1. Što se sukladno nacionalnom zakonodavstvu smije isticati na glasačkim listićima

NB: The online version of this table will be updated regularly based on further input from the Member States and will be accessible under: http://ec.europa.eu/justice/citizen/voting-rights/index_en.htm

Prilog 2. Rasprava o budućnosti Europe nastavlja se...

Država članica

Grad

Datum

Povjerenik

Nacionalni, regionalni i lokalni političari ili političari EU-a

Španjolska

Cádiz

27. 9. 2012.

Reding

gradonačelnica Martínez Saiz

Austrija

Graz

5.11.2012.

Reding

vicekancelar Spindelegger

Njemačka

Berlin

10.11.2012.

Reding

zastupnica u EP-u Roth-Behrendt

Francuska

Pariz

23.11.2012.

Reding

Italija

Napulj

30.11.2012.

Andor

gradonačelnik de Magistris

Irska

Dublin

10.1.2013.

Barroso, Reding

predsjednik vlade Kenny, potpredsjednik vlade Gilmore, državna tajnica za europske poslove Creighton

Švedska

Göteborg

18.2.2013.

Malmström

Italija

Torino

21.2.2013.

Malmström

gradonačelnik Fassino

Portugal

Coimbra

22.2.2013.

Reding

Italija

Rim

18.3.2013.

Tajani

gradonačelnik Alemanno

Grčka

Solun

22.3.2013.

Reding

gradonačelnik Boutaris

Italija

Pisa

5.4.2013.

Potočnik

gradonačelnik Filippeschi

Belgija

Ghent

12.4.2013.

De Gucht

gradonačelnik Termont

Belgija

Eupen

23.4.2013.

Hahn

zastupnik u EP-u Grosch, ministar-predsjednik (Njemačka zajednica) Lambertz

Belgija

Bruxelles

4.5.2013.

Reding

(bivši) ministar-predsjednik Briselske regije Picqué

Njemačka

Düsseldorf

8.5.2013.

Oettinger

zastupnik u EP-u Klute

Slovenija

Ljubljana

9.5.2013.

Potočnik

Poljska

Varšava

11.5.2013.

Lewandowski

Češka Republika

Prag

13.5.2013.

Füle

državni tajnik za mala poduzeća (Irska) Perry, predsjednik Odbora za poslove EU-a Češkog parlamenta Bauer

Italija

Ventotene

27.5.2013.

Tajani

gradonačelnik Assenso

Italija

Milano

7.6.2013.

Hedegaard

gradonačelnik Pisapia

Luksemburg

Esch

30.6.2013.

Reding

zastupnik u EP-u Goerens, ministar rada Schmit, zastupnik Braz, ministar javnih radova, poljoprivrede, ruralnih poslova, baštine i okoliša (Valonija) Lutgen

Poljska

Varšava

11.7.2013.

Barroso, Reding

predsjednik vlade Tusk, zastupnica u EP-u Thun, bivši predsjednik vlade Mazowiecki

Grčka

Heraklion

12.7.2013.

Damanaki

zastupnik u EP-u Danellis, guverner Arnaoutakis

Njemačka

Heidelberg

16.7.2013.

Reding

ministar-predsjednik (Baden-Wurttemberg) Kretschmann

Bugarska

Sofija

23.7.2013.

Reding

predsjednik Plevneliev

Belgija

Namur

13.9.2013.

Reding

ministar-predsjednik Demotte

Estonija

Tallinn

14.9.2013.

Kallas, Rehn

Italija

Trst

16.9.2013.

Reding

ministar europskih poslova Moavero Milanesi

Finska

Helsinki

24.9.2013.

Reding

zastupnica u EU-u Pietikäinen

Mađarska

Jura

3.10.2013.

Andor

državna tajnica za europske poslove Győri, zastupnik u EP-u Őry

Slovačka

Košice

5.10.2013.

Šefčovic

predsjednik Slovačkog parlamenta Paška

Švedska

Stockholm

15.10.2013.

Reding

ministrica za poslove EU-a Ohlsson, zastupnik u EP-u Ludvigsson

Belgija

Liège

17.10.2013.

Barroso

potpredsjednik vlade Reynders (Belgija), ministar gospodarstva (Valonija) Marcourt

Latvija

Riga

18.10.2013.

Piebalgs

ministar obrane Pabriks

Malta

Valetta

7.11.2013.

Borg

Francuska

Marseille

14.11.2013.

Reding

ministrica pravosuđa Taubira

Cipar

Limassol

28.11.2013.

Vassiliou

Austrija

Eisenstadt

29.11.2013.

Hahn

ministar-predsjednik (Gradišće) Niessl

Belgija

Bruxelles

5.12.2013.

Vassiliou

zastupnica u EP-u Durant

Litva

Vilnius

13.12.2013.

Reding

putem interneta

virtualni dijalog

16.1.2014.

Reding

Danska

Kopenhagen

6.2.2014.

Hedegaard

Ujedinjena Kraljevina

London

10. 2.2014.

Reding

državni tajnik za Europu Lidington

Španjolska

Barcelona

23.2.2014.

Reding

Francuska

Paris-Banlieue

27.2.2014.

Barnier

doministar za europske poslove Repentin

Hrvatska

Zagreb

3.3.2014.

Mimica

Njemačka

Koblenz

10.3.2014.

Oettinger

ministrica-predsjednica (Porajnje-Falačka) Dreyer, državna tajnica za Europu (Porajnje-Falačka) Conrad

Nizozemska

Amsterdam

14.3.2014.

Reding

gradonačelnik van der Laan

Rumunjska

Bukurešt

17.3.2014.

Ciolos

EU

Paneuropski dijalog u Bruxellesu

27.3.2014.

Barroso, Reding, Rehn, Potočnik, Vassiliou, De Gucht, Damanaki, Hahn, Hedegaard, Andor, Mimica

zastupnica u EP-u Roth-Behrendt, gradonačelnica Cádiza Martínez Saiz

Prilog 3. Sedam od deset Europljana želi izravno izabranog predsjednika Komisije

Prilog 4.: Dvije trećine Europljana smatra da se njihov glas ne čuje

Izvor: Standard Eurobarometer 80, jesen 2013., str. 8

Prilog 5.: Rezultati anketa provedenih tijekom dijaloga s građanima

Izvor: Izvješće Komisije o dijalozima s građanima, str. 10


Side Bar