Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 27. ožujka 2014.

Susjedstvo na raskrižju – osvrt na godinu izazovâ

Godišnje izvješće EU-a o provedbi Europske susjedske politike (ESP) ukazuje na neujednačeno stanje. Premda je 2013. za neke od partnera bila godina krize zbog političke nesigurnosti i teških društveno-gospodarskih uvjeta, EU je nastavio podržavati održiv i uključiv razvoj te napore za poboljšanje demokratskog upravljanja i izgradnju sigurnosti. U nekoliko država susjedstva provedene su ključne političke i gospodarske reforme, dok su u drugim državama izazovi u nacionalnoj i regionalnoj sigurnosti bili prijetnja demokratskim reformama i gospodarskom oporavku.

EU nastavio suradnju sa svojim partnerima

ESP i svi povezani instrumenti i dalje čine okvir unutar kojega EU sa svojim partnerima radi na uspostavi demokracije, jačanju održivog i uključivog gospodarskog razvoja i izgradnji sigurnosti.

U „godišnjem paketu ESP-a” koji su predstavili Catherine Ashton, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku/potpredsjednica Europske komisije i Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku naglašava se da uspjeh politike ovisi o sposobnosti vladâ za provođenje reformi i njihovoj predanosti toj zadaći.

„Suradnja s našim susjedima apsolutni je prioritet EU-a. Europska susjedska politika omogućuje nam da odgovorimo na izazove s kojima se suočavaju naši partneri i pritom štitimo interese EU-a. Njezin je cilj spriječiti i riješiti sukobe te našim susjedima služi kao poticaj na provođenje političke i gospodarske reforme”, izjavila je Catherine Ashton prilikom objave paketa.

Iz izvješća je vidljivo da su izazovi s kojima se suočavaju partnerske zemlje sve raznovrsniji. Zato je potrebno politiku bolje uskladiti s trenutačnim očekivanjima i potrebama svakog partnera te istovremeno ponuditi viziju njihove gospodarske integracije i dugoročnog političkog udruživanja s EU-om.

Europski povjerenik Štefan Füle dodao je: „Događaji posljednjih mjeseci pokazuju da je naše susjedstvo regija na koju bi EU i dalje trebao usmjeravati svoju pozornost i sredstva. Opća težnja za boljim životom i uživanjem osnovnih ljudskih prava i temeljnih sloboda ostaje snažna. Premda se spremnost na reforme ne može biti nametnuti izvana, EU ima posebnu zadaću podržavati partnere na teškom i zahtjevnom putu prelaska na demokraciju i uključivije društvo.” Politika EU-a može djelovati kao katalizator u tom procesu izravnom suradnjom s ljudima, stvaranjem mogućnosti putovanja i studiranja za građane i promicanjem umreživanja zajednica (poduzetnici, istraživači, sveučilišta, umjetnici, kulturni djelatnici itd.) i pritom podupirati građansko društvo.”

Neujednačen napredak u provedbi obveza u području reformi

Što se tiče juga, u Tunisu je ostvaren napredak u demokratskoj tranziciji prema uključivom dijalogu usprkos velikim sigurnosnim prijetnjama. Sporazumno donošenje novog ustava u siječnju 2014. bio je velik demokratski korak naprijed. U Maroku je napredak u provedbi obveza iz ustavnih reformi iz 2011. ostao spor, premda reforme migracijske politike i vojnog pravosuđa predstavljaju pozitivan pomak. U Egiptu i dalje postoji zabrinutost zbog političke polarizacije, slobode okupljanja i slobode tiska. Libija je suočena s ozbiljnim i sve težim sigurnosnim izazovima, što onemogućuje nacionalnu pomirbu i političku stabilizaciju. Libanon i Jordan bore se s utjecajem sirijskog građanskog rata na svoje političke, gospodarske i društvene sustave, što ozbiljno ugrožava njihovu sposobnost provođenja političkih i strukturnih reformi. Izraelci i Palestinci ponovno su započeli mirovne pregovore, ali i dalje se suočavaju s ozbiljnim preprekama.

Kada je riječ o istočnim državama obuhvaćenima ESP-om, u Ukrajini je došlo do značajne promjene potaknute masovnim građanskim prosvjedima u znak potpore udruživanju i gospodarskoj integraciji s EU-om (tzv. „Euromajdan”). EU je spreman podržati Ukrajinu u njezinim naporima za ostvarivanje demokratske i uspješne budućnosti. Štoviše, Komisija je 5. ožujka 2014. najavila paket mjera koji uključuje 11 milijardi EUR financijske pomoći kroz niz godina. 21. ožujka 2014. u Bruxellesu je potpisan politički dio Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine. Moldova i Gruzija ostvarile su napredak u političkim i pravosudnim reformama te reformama za pripremu provedbe sporazuma o pridruživanju. Gruzijske izbore održane u jesen 2013. obilježila je druga demokratska promjena vlasti. Armenija je nastavila s demokratskim reformama, ali je odlučila zamrznuti pripreme za zaključivanje sporazuma o pridruživanju, uključujući detaljno i sveobuhvatno područje slobodne trgovine (DCFTA), te da neće parafirati sporazum. Azerbajdžan još nije reagirao na upozorenja u pogledu poštovanja temeljnih prava i sloboda. Bjelarus nije ostvario napredak u političkim reformama.

Ostvaren je važan napredak u mobilnosti i migraciji s većinom istočnih partnerskih zemalja te je prvo partnerstvo za mobilnost s južnim partnerom potpisano s Marokom u lipnju 2013., a drugo s Tunisom početkom ožujka 2014.

U okviru partnerstva za društvo s državama obuhvaćenima ESP-om EU je povećala potporu i suradnju s civilnim društvom koje i dalje ima važnu ulogu.

Pomoć partnerima ESP-a 2013. iznosila je 2,65 milijardi EUR i time dosegla najveću godišnju razinu u cijelom sedmogodišnjem razdoblju. Nakon dvogodišnjih pregovora u prosincu su dogovoreni financijski okvir za 2014. – 2020. i odgovarajući instrumenti, uključujući novi instrument za europsko susjedstvo (ENI). Usprkos financijskoj krizi, iznos financiranja predviđenog za susjedstvo iznosi 15,4 milijardi EUR, što potvrđuje predanost EU-a i važnost koju pridaje susjedstvu.

Dodatne informacije:

Web-mjesto Štefana Fülea, povjerenika za proširenje i europsku susjedsku politiku: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/fule/index_en.htm

Web-mjesto Catherine Ashton, visoke predstavnice i potpredsjednice Europske komisije: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/ashton/index_en.htm

Europska komisija: Europska susjedska politika

http://eeas.europa.eu/enp/index_hr.htm

http://www.enpi-info.eu

Zajednička komunikacija može se naći na web-mjestu Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) na http://eeas.europa.eu/enp/index_hr.htm

Izvješća o državama ESP-a:

Alžir http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-219_en.htm

Armenija http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-220_en.htm

Azerbajdžan http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-221_en.htm

Bjelarus http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-222_en.htm

Egipat http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-223_en.htm

Gruzija http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-224_en.htm

Izrael http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-225_en.htm

Jordan http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-226_en.htm

Libanon http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-227_en.htm

Libija http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-228_en.htm

Moldova http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-229_en.htm

Maroko http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-230_fr.htm

Okupirani palestinski teritorij http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-231_en.htm

Sirija http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-232_en.htm

Tunis http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-233_fr.htm

Ukrajina http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-234_en.htm

Osobe za kontakt:

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)

Peter Stano (+32 2 295 74 84)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)

Nabila Massrali (+32 2 296 92 18)

Eamonn Prendergast (+32 2 299 88 51)

Kontakt za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e-poštom


Side Bar