Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 25. ožujka 2014.

Sigurnost potrošača: 10. obljetnica europskog sustava brzog uzbunjivanja za opasne proizvode

Sustav EU-a za brzo informiranje (RAPEX) već 10 godina štiti europske potrošače od nesigurnih neprehrambenih proizvoda. U 2013. države članice EU-a poduzele su ukupno 2 364 mjera. Tom brojkom označava se porast od 3,8 % u pogledu primljenih upozorenja u usporedbi s 2012. i nastavlja trend rasta koji se bilježi od osnivanja RAPEX-a 2003.

„RAPEX pokazuje da je Europa oprezna i da vodi računa o sigurnosti naših 500 milijuna građana. To je priča o uspješnoj suradnji između nacionalnih tijela i institucija EU-a u korist naših građana. 10. obljetnica RAPEX-a svjedoči o rastućoj važnosti koju tijela za provedbu zakona pridaju suradnji u cilju postizanja sigurnijeg jedinstvenog tržišta.” – izjavio je povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

RAPEX je sustav EU-a za brzo uzbunjivanje između država članica i Europske komisije u pogledu neprehrambenih proizvoda. Njegova je uloga brzo širenje informacija o potencijalno opasnim proizvodima te nacionalnim provedbenim mjerama. Time se omogućuje ranije utvrđivanje i uklanjanje potencijalno opasnih proizvoda za potrošače s tržišta EU-a.

Od svojeg osnutka 2003. godine RAPEX se kontinuirano i postojano širi u pogledu primljenih upozorenja i mjera poduzetih kao odgovor na ta upozorenja. Dok je u 2003. u RAPEX-u zabilježeno oko 200 prijava, sada se svake godine prima i distribuira više od 2 000 prijava.

Koji proizvodi predstavljaju opasnost?

U 2013. godini dvije glavne kategorije proizvoda u kojima je bilo potrebno poduzeti korektivne mjere bile su odjeća, tekstil i modni artikli te igračke (svaka zastupljena s 25 %). Među najčešće prijavljenim opasnostima koje ti proizvodi predstavljaju bile su kemijska opasnost, opasnost od davljenja, opasnost od ozljede i gušenja.

Kemijska opasnost prisutna je i u odjeći i igračkama (npr. krom VI u obući i kožnim proizvodima, ftalati u igračkama). Opasnost od davljenja ili ozljeda zbog prisutnosti uzica i konopa glavni su razlozi prijave u pogledu odjevnih predmeta. Ostali primjeri proizvoda zabranjenih u 2013. uključuju proizvode za skrb o djeci (nestabilne kade za malu djecu i dječja kolica) i tinte za tetovažu koje sadržavaju nekoliko zabranjenih kemijskih tvari. Poduzeća trebaju osigurati da se prije proizvodnje uzmu u obzir dobro poznate opasnosti i da se u slučaju pogreške proizvodi povuku ili opozovu.

Odakle dolaze?

Kina je u sustavu upozorenja kao zemlja podrijetla na prvom mjestu. Samo se prošle godine 64 % ukupnih prijava o opasnim proizvodima odnosilo na proizvode podrijetlom iz Kine.

Kako bi se poboljšali obaviještenost kineskih proizvođača i njihovo poštovanje zahtjeva, EU surađuje s Kinom na bilateralnoj razini u pogledu razmjene informacija između nadležnih tijela i komunikacijskih djelatnosti. Europska komisija u tom dijalogu naglašava i važnost povećanja sljedivosti prijavljenih proizvoda. Nedavnom studijom stručne skupine koju podupire Europska komisija utvrđene su preporuke o načinu poboljšanja sljedivosti te o onome na što potrošači trebaju obratiti pozornost1.

RAPEX 2013. u brojkama

2 364 ukupni broj prijava

31 broj država sudionica (EU 28 + Norveška, Island i Lihtenštajn)

5 najčešće prijavljenih kategorija proizvoda u 2013.:

25 % Odjeća, tekstil i modni artikli;

25 % Igračke

9 % Električni uređaji i oprema;

7 % Motorna vozila;

4 % Kozmetika

Prijave po zemlji podrijetla prijavljenog proizvoda:

64 % Kina, uključujući Hong Kong;

15 % EU-28 i države EGP-a;

10 % nepoznato;

11 % ostalo.

Za više informacija vidi:

MEMO/14/214

Poveznica na komunikacijske materijale RAPEX-a:

http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/reports/index_en.htm

https://twitter.com/EU_Consumer

Osobe za kontakt:

David Hudson (+32 2 296 83 35)

Madalina Chiriac (+32 2 297 44 13)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e–poštom


Side Bar