Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 24 maart 2014

Uit Eurobarometerenquête over sport blijkt groot gebrek aan lichaamsbeweging in de EU

Uit de laatste Eurobarometerenquête over sport en lichaamsbeweging blijkt dat 59% van de burgers van de Europese Unie zelden of nooit lichaamsoefeningen doet of sport. Verder blijkt dat 41% minstens één keer per week lichaamsoefeningen doet of sport.

In Noord-Europa wordt meer aan lichaamsbeweging gedaan dan in Zuid- en Oost-Europa. 70% van de respondenten in Zweden sport minstens één keer per week of doet minstens één keer per week lichaamsoefeningen. Zweden wordt op de voet gevolgd door Denemarken (68%) en Finland (66%), maar ook Nederland (58%) en Luxemburg (54%) scoren goed. 78% van de Bulgaren daarentegen sport nooit of doet nooit lichaamsoefeningen. Ook Malta (75%), Portugal (64%), Roemenië (60%) en Italië (60%) scoren slecht.

Volgens Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Sport, "blijkt uit de Eurobarometerenquête nogmaals dat meer gedaan moet worden om sport en lichaamsbeweging in het dagelijkse leven te promoten. Maatregelen zijn niet alleen belangrijk omdat sport en lichaamsbeweging van vitaal belang zijn voor gezondheid, welzijn en integratie, maar ook omdat een gebrek aan lichaamsbeweging aanzienlijke economische kosten meebrengt. De Commissie is vastbesloten de lidstaten te helpen lichaamsbeweging te promoten. We zullen de onlangs goedgekeurde aanbeveling van de Raad over gezondheidsbevorderende lichaamsbeweging uitvoeren en verderwerken aan plannen voor een Europese Week van de sport. Het nieuwe Erasmus+-programma zal ook voor de eerste keer financiële middelen beschikbaar stellen voor transnationale initiatieven ter bevordering van sport en lichaamsbeweging."

Uit de enquête blijkt dat vooral de plaatselijke autoriteiten meer kunnen doen om lichaamsbeweging te promoten. 74% van de respondenten vindt dat plaatselijke sportclubs en andere verenigingen voldoende mogelijkheden bieden, maar 39% van de respondenten is van mening dat de plaatselijke autoriteiten te weinig doen om lichaamsbeweging te promoten.

Achtergrond

In opdracht van de Europese Commissie heeft het TNS Opinion & Social Network deze Eurobarometerenquête tussen 23 november en 2 december 2013 in de 28 lidstaten uitgevoerd. Bijna 28 000 respondenten uit verschillende sociale en bevolkingsgroepen hebben aan de enquête deelgenomen. Een soortgelijke enquête was al in 2002 en 2009 gehouden. De enquête levert gegevens op om de ontwikkeling van beleidsmaatregelen te ondersteunen ter bevordering van sport en lichaamsbeweging.

Belangrijkste resultaten van de enquête:

1. Hoe vaak sport je of doe je lichaamsoefeningen?

2. Hoe vaak doe je andere fysieke activiteiten?

Nadere informatie

MEMO/14/207

Eurobarometer survey on sport and physical activity

De rol van de EU op het gebied van sport

Onderwijs en opleiding

Website van Androulla Vassiliou

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar