Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 24.

A sportról készült Eurobarométer felmérés nagyfokú mozgáshiányt állapított meg az EU-ban

A sportról és a testmozgásról szóló legutóbbi Eurobarométer felmérés szerint az európai uniós polgárok 59%-a sosem vagy csak ritkán sportol, míg 41%-uk legalább hetente egyszer végez testmozgást.

Európa északi részén az emberek fizikailag aktívabbak, mint a déli vagy a keleti országokban. Svédországban a válaszolók 70%-a állította, hogy hetente legalább egyszer sportol. Svédországot a rangsor felső sávjában Dánia (68%), Finnország (66%), Hollandia (58%) és Luxemburg (54%) követi. A lista legalján Bulgária szerepel, ott a megkérdezettek 78%-a sosem sportol. Máltán (75%), Portugáliában (64%), Romániában (60%) és Olaszországban (60%) sem sokkal jobb a helyzet.

A felmérés megállapításaihoz Andrula Vasziliu sportért felelős uniós biztos a következőket fűzte hozzá: „Az Eurobarométer felmérés eredményei ismételten hangsúlyozzák: olyan intézkedésekre van szükség, amelyekkel még több embert ösztönözhetünk arra, hogy sportoljon és a rendszeres testmozgást mindennapi élete részévé tegye. Ez nem csupán a személyes egészség, jó közérzet és integráció szempontjából fontos, hanem a mozgáshiányra visszavezethető jelentős gazdasági költségek miatt is. A Bizottság elkötelezetten támogatja a tagállamokat azon törekvéseikben, hogy aktívabb életmódra ösztönözzék a polgárokat. Végre fogjuk hajtani a Tanács egészségjavító testmozgásról szóló, nemrégiben elfogadott ajánlását, és folytatjuk az európai sporthétre vonatkozó terveink kivitelezését. Az új Erasmus+ program – első alkalommal – szintén pénzügyi támogatást fog nyújtani a sport és a testmozgás előmozdítását célzó transznacionális projekteknek.”

A felmérésből kiderül, hogy főként a helyi hatóságok tudnának többet tenni annak érdekében, hogy a polgárokat testmozgásra ösztönözzék. A megkérdezettek 74%-a úgy gondolja, hogy a helyi sportklubok és más sportlétesítmények elegendő lehetőséget kínálnak a testmozgásra, 39%-uk szerint viszont helyi hatóságaik többet is tehetnének ez ügyben.

Háttér

Az Eurobarométer felmérést a TNS Opinion & Social network végezte az Európai Bizottság megbízásából. A felmérésre 2013. november 23. és december 2. között került sor a 28 tagállamban. Közel 28 000, különböző társadalmi és lakossági csoportokból származó válaszoló vett részt a közvélemény-kutatásban. A felmérés a 2002 és 2009 között végzett hasonló felméréseket követi, és adatokkal fog szolgálni a sport és a testmozgás előmozdítását célzó szakpolitikai intézkedések kidolgozásához.

A felmérés főbb megállapításai:

1. Milyen gyakran sportol?

2. Milyen gyakran végez valamilyen másfajta testmozgást?

További információk

MEMO/14/207

Eurobarométer felmérés a sportról és a testmozgásról

Az EU szerepe a sportban

Oktatás és szakképzés

Andrula Vasziliu honlapja

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar