Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 24. ožujka 2014.

Istraživanje Eurobarometra o sportu otkrilo visoku razinu neaktivnosti u EU-u

Prema rezultatima posljednjeg istraživanja Eurobarometra o sportu i tjelesnoj aktivnosti 59 % građana Europske unije nikada ili rijetko vježba ili se bavi sportom, a 41 % njih to čini barem jednom tjedno.

Građani sa sjevera Europe tjelesno su aktivniji od onih s juga i istoka. Čak 70 % ispitanika u Švedskoj kaže da vježba ili se bavi sportom najmanje jedanput tjedno, a odmah iza njih su ispitanici iz Danske (68 %) i Finske (66 %), te Nizozemske (58 %) i Luksemburga (54 %). Na drugom je kraju ljestvice Bugarska u kojoj je 78 % negativno odgovorilo na to pitanje, a slijede je Malta (75 %), Portugal (64 %), Rumunjska (60 %) i Italija (60 %).

Komentirajući rezultate tog istraživanja Androulla Vassiliou, europska povjerenica za sport, izjavila je sljedeće: „Rezultati istraživanja Eurobarometra potvrđuju potrebu za uvođenjem mjera usmjerenih na poticanje što većeg broja ljudi da sport i tjelesnu aktivnost uključe u svakodnevni život. To je od presudne važnosti, ne samo radi zdravlja, dobrobiti i integracije pojedinca, već i zbog znatnih gospodarskih troškova koji proizlaze iz fizičke neaktivnosti. Komisija podržava države članice u naporima koji se ulažu u poticanje građana da budu tjelesno aktivniji. Provest ćemo nedavno donesenu Preporuku Vijeća o tjelesnoj aktivnosti korisnoj za zdravlje i nastaviti s planovima za Europski tjedan sporta. Novim programom Erasmus + također će se po prvi put osigurati sredstva za transnacionalne inicijative za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti."

To istraživanje pokazalo je da bi osobito tijela lokalne vlasti mogla više učiniti da građane potaknu na veću tjelesnu aktivnost. Dok 74 % ispitanika smatra da im lokalni sportski klubovi i drugi pružatelji usluga osiguravaju dovoljno mogućnosti za to, 39 % kaže da njihova tijela lokalne vlasti ne čine dovoljno.

Kontekst

To je Eurobarometrovo istraživanje za Europsku komisiju u 28 država članica proveo TNS Opinion & Social network u razdoblju od 23. studenoga do 2. prosinca 2013. Istraživanje je obuhvatilo gotovo 28 000 ispitanika iz različitih društvenih i populacijskih skupina. To istraživanje nastavlja se na usporediva istraživanja iz 2002. i 2009. te će pridonijeti u prikupljanju korisnih podataka za razvoj politika usmjerenih na promicanje sporta i tjelesne aktivnosti.

Ključni zaključci iz ankete:

1. Koliko često vježbate ili se bavite sportom?

2. Koliko često se bavite drugim tjelesnim aktivnostima?

Dodatne informacije

MEMO/14/207

Istraživanje Eurobarometra o sportu i tjelesnoj aktivnosti

Uloga EU-a u sportu

Obrazovanje i osposobljavanje

Web-mjesto Androulle Vassiliou

Osobe za kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar