Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio

Lehdistötiedote

Bryssel 24.3.2014

Eurobarometri: monet eurooppalaiset eivät liiku riittävästi

Uusimman urheilua ja liikuntaa koskevan Eurobarometri-tutkimuksen mukaan eurooppalaisista 41 % urheilee tai harrastaa liikuntaa vähintään kerran viikossa ja 59 % vain harvoin – jos lainkaan.

Pohjoiseurooppalaiset liikkuvat etelä- ja itäeurooppalaisia enemmän. Eniten liikuntaa harrastetaan Ruotsissa: vastaajista 70 % liikkuu tai urheilee vähintään kerran viikossa. Heti Ruotsin perässä tulevat Tanska (68 %) ja Suomi (66 %), sitten Alankomaat (58 %) ja Luxemburg (54 %). Täysin urheilua ja liikuntaa harrastamattomia on eniten Bulgariassa (78 %), Maltassa (75 %), Portugalissa (64 %), Romaniassa (60 %) ja Italiassa (60 %).

Urheiluasioista vastaavan komissaari Androulla Vassilioun mukaan Eurobarometri vahvistaa, että tarvitaan toimia, joilla useampia ihmisiä kannustetaan urheilemaan ja liikkumaan säännöllisesti. Tämä on tärkeää paitsi ihmisten terveyden, hyvinvoinnin ja yhteiskuntaan integroitumisen kannalta myös sen kannalta, että liikkumattomuus tulee kalliiksi. Komissio antaa tukensa toimille, joilla jäsenvaltiot kannustavat eurooppalaisia liikkumaan enemmän. Tarkoituksena on panna täytäntöön äskettäin hyväksytty terveyttä edistävää liikkumista koskeva neuvoston suositus ja edetä urheilun eurooppalaisen teemaviikon järjestämisessä. Lisäksi uudesta Erasmus+-ohjelmasta voidaan nyt ensi kertaa rahoittaa ylikansallisia aloitteita urheilun ja liikunnan edistämiseksi.

Eurobarometri-tutkimus osoittaa, että etenkin paikallisviranomaiset voisivat kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän. Vaikka 74 % vastaajista katsookin, että paikallisten urheiluseurojen ja muiden toimijoiden tarjonta on riittävää, 39 % on sitä mieltä, että paikallisviranomaisten olisi tehtävä asian eteen enemmän.

Tausta

Eurobarometri-tutkimuksen laati TNS Opinion & Social network Euroopan komission lukuun 23. marraskuuta ja 2. joulukuuta 2013 välisenä aikana 28 jäsenvaltiossa. Tutkimukseen osallistui lähes 28 000 henkilöä eri väestöryhmistä. Tutkimus on jatkoa vastaaville tutkimuksille, jotka tehtiin vuosina 2002 ja 2009, ja siitä saatavien tietojen avulla voidaan tukea uusia strategioita urheilun ja liikunnan edistämiseksi.

Tärkeimmät tulokset:

1. Miten usein harrastat liikuntaa tai urheilet?

2. Kuinka usein liikut muulla tavoin?

Lisätietoja

TAUSTATIEDOTE/14/207

Urheilua ja liikuntaa koskeva Eurobarometri-tutkimus

EU:n rooli urheilussa

Koulutus

Androulla Vassilioun verkkosivut

Yhteyshenkilö:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar