Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες, 21 Μαρτίου 2014

Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: πολίτες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκό διάλογο στις Βρυξέλλες

Σε συνέχεια των 50 δημόσιων συζητήσεων που διεξήχθησαν και στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσκαλεί πάνω από 150 πολίτες σε έναν πανευρωπαϊκό δημόσιο διάλογο την Πέμπτη 27 Μαρτίου στο κτίριο «Charlemagne» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα διευθύνει τον «Διάλογο με τους Πολίτες» το απόγευμα, ενώ 10 επίτροποι και ευρωβουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους πολίτες σε παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι δημοσιογράφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Joshua.SALSBY@.ec.europa.eu.

«Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε όλες τις συζητήσεις απ' άκρου εις άκρον στην Ευρώπη είναι: θέλουμε να βελτιώσουμε την Ευρώπη ή να την εγκαταλείψουμε; Η απάντησή μου είναι ξεκάθαρη: ας δραστηριοποιηθούμε! Αν δεν σας αρέσει η Ευρώπη με τη μορφή που έχει σήμερα, βελτιώστε την!», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Μπαρόζο. «Ενόψει των σημαντικών επικείμενων ευρωεκλογών, θέλω να δω να γίνεται ένας ουσιαστικός διάλογος για την κατεύθυνση που πρέπει ν' ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά. Μια συζήτηση στην οποία θα συμμετέχει κάθε πολίτης. Γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει Διάλογο με τους Πολίτες την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και γι΄αυτό πραγματοποιήσαμε δημόσιες συζητήσεις για την Ευρώπη σε όλες τις χώρες της ΕΕ πέρυσι και φέτος.»

«Το μέλλον μας δεν είναι προϊόν τύχης. Είναι προϊόν των επιλογών μας. Επιλέξτε την Ευρώπη που θέλετε», τόνισε η αντιπρόεδρος Βίβιαν Ρέντινγκ, επίτροπος Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας. «Εδώ και 18 μήνες, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της ηπείρου μας για να μιλήσουν με τους πολίτες και να ακούσουν τις απόψεις τους. Όσα είδα είναι ενθαρρυντικά – οι άνθρωποι είναι ενθουσιώδεις για την Ευρώπη. Από οποιαδήποτε πολιτική παράταξη κι αν προέρχονται, οι πολίτες περιμένουν από την Ευρώπη να λύσει τα προβλήματά τους. Έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο ενθουσιασμός αυτός θα πάρει τη μορφή μιας μεγάλης συμμετοχής στις Ευρωεκλογές του Μαΐου.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προσκαλέσει στις Βρυξέλλες τρεις συμμετέχοντες από καθέναν από τους 50 προηγούμενους διαλόγους. Πρόκειται για το αποκορύφωμα των δημόσιων αυτών συζητήσεων που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012. Ο τελικός «Διάλογος με τους Πολίτες», παρουσία του προέδρου Μπαρόζο, θα λάβει χώρα στις 16.00 – 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του Διαδικτύου. Οι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στη δημόσια αυτή συζήτηση μέσω του Facebook και του Twitter χρησιμοποιώντας την ετικέτα #EUdeb8.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθούν θεματικοί διάλογοι, κατά τους οποίους 10 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (οι αντιπρόεδροι Ρέντινγκ και Ρεν, καθώς και οι επίτροποι Ποτότσνικ, Βασιλείου, Ντε Γκουχτ, Δαμανάκη, Χαν, Χέντεγκαρντ, Άντορ και Μίμιτσα) θα συζητήσουν με μικρότερες ομάδες πολιτών (βλ. το πρόγραμμα στο παράρτημα).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης έκθεση με αντικείμενο την εμπειρία που αποκτήθηκε από αυτούς τους 50 και πλέον Διαλόγους με τους Πολίτες. Στο παράρτημα υπάρχουν ορισμένες προκαταρκτικές στατιστικές της εν λόγω έκθεσης.

Ιστορικό

Τι είναι οι «διάλογοι με τους πολίτες»;

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το «Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών» (IP/13/2). Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε στα τέλη του 2012 και συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του 2013 καθώς και το 2014, έτος των Ευρωεκλογών, πολίτες απ΄όλη την Ευρώπη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ευρωβουλευτές, τον πρόεδρο και 21 μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτών των 50 και πλέον διαλόγων, πολίτες από όλες τις κοινωνικές ομάδες συζήτησαν με μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ευρωβουλευτές, εκπροσώπους της εθνικής και τοπικής πολιτικής σκηνής για το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης στο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες: http://ec.europa.eu/debate-future-europe.

Οι διάλογοι εντάσσονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους των Πολιτών (IP/13/2), μια πρωτοβουλία που σκοπό έχει να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματα που έχουν ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένες από τις δραστηριότητες του έτους αυτού θα συνεχιστούν και το 2014.

Γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει τώρα αυτήν την πρωτοβουλία;

Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι επόμενοι μήνες και χρόνια θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς διατυπώνονται πολλές και διαφορετικές απόψεις σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει αυτή να ακολουθήσει. Η ευκαιρία που δίνεται στους πολίτες να διατυπώσουν άμεσα τις απόψεις τους στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων είναι πολύ σημαντική. Επιπλέον, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας της Ένωσης. Το να ακουστεί η φωνή των πολιτών της είναι, ως εκ τούτου, σημαντικότερο από ποτέ.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα των διαλόγων με τους πολίτες;

Τα σχόλια των πολιτών κατά τη διάρκεια των διαλόγων θα καθοδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη χάραξη σχεδίων για μια μελλοντική μεταρρύθμιση της ΕΕ. Ένας από τους βασικούς στόχους αυτών των διαλόγων είναι επίσης να προετοιμάσουν το έδαφος για τις Ευρωεκλογές του 2014.

Στις 8 Μαΐου 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη δεύτερη έκθεση για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, στην οποία παρουσιάζονται 12 νέα συγκεκριμένα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών (IP/13/410 και MEMO/13/409). Η έκθεση για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια αποτελεί απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια σημαντική διαδικτυακή διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2012 (IP/12/461), αλλά και στα ερωτήματα και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και το μέλλον τους.

Περισσότερες πληροφορίες:

Περισσότερα για τον πανευρωπαϊκό διάλογο με τους πολίτες:

http://ec.europa.eu/debate-future-europe/citizens-dialogues/belgium/brussels3/index_en.htm

Συζητήσεις με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης:

ec.europa.eu/debate-future-europe

Ευρωπαϊκό Έτος των Πολιτών:

europa.eu/citizens-2013

Ιστότοποι του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της αντιπροέδρου Βίβιαν Ρέντινγκ

ec.europa.eu/commission_2010-2014/president/index_en.htm

ec.europa.eu/reding

Ακολουθήστε τον πρόεδρο Μπαρόζο στο Twitter: @BarrosoEU

Ακολουθήστε την αντιπρόεδρο Ρέντινγκ στο Twitter: @VivianeRedingEU

Αρμόδιοι επικοινωνίας:

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)

Natasha Bertaud (+32 2 296 74 56)

Για το κοινό: επικοινωνήστε με την υπηρεσία Europe Direct καλώντας το 00 800 6 7 8 9 10 11 ή στέλνοντας e­mail

ANNEX

Annex 1. Programme for the Pan-European Citizens' Dialogue – 27 March, Brussels

(Times all CET)

08:30 Arrival at the Commission’s Visitors’ Centre

09:00 Opening and introduction

50 Citizens’ Dialogues – an overview

10:00 First round of parallel discussions on key themes from Citizens’ Dialogues (in the presence of one Member of the European Parliament [MEP] and representatives of the European Commission)

Overcoming the crisis: solidity and solidarity

Competing on the global stage: strengthening Europe’s regions

Rising to the global challenge: climate change and the environment

Your Europe: Promoting citizens' rights

Addressing everyday concerns: consumer protection for EU citizens (MEP Dagmar Roth-Behrendt

The human factor: lifelong learning, jobs and an inclusive society

11:00 Coffee break

11:30 Second round of parallel discussions on the 6 key themes

14:00 Collecting results of the morning sessions

15:00 Dialogues between citizens and politicians in parallel sessions

Overcoming the crisis: solidity and solidarity (Vice-President Olli Rehn, Commissioner Maria Damanaki)

Competing on the global stage: strengthening Europe’s regions (Commissioners Karel De Gucht and Johannes Hahn)

Rising to the global challenge: climate change and the environment (Commissioners Janez Potočnik and Connie Hedegaard)

Your Europe: promoting citizens’ rights (Vice-President Viviane Reding and the Mayor of Cadiz, Teófila Martínez Saiz (TBC))

Addressing everyday concerns: consumer policy for EU citizens (Commissioner Neven Mimica)

The human factor: lifelong learning, jobs and an inclusive society (Commissioners Androulla Vassiliou and László Andor)

16:00 Dialogue with European Commission President José Manuel Barroso - Future of the Union

17:00 Closing of the event

Annex 2. Key statistics from the report on the Citizens' Dialogues

Over 15,000 participants attended a Citizens' Dialogue in person.

Around 50,000 people followed the Citizens' Dialogues via websteam.

Around 50,000 people posted comments and questions on social media.

During the polls conducted during the Citizens' Dialogues, on average:

35% of Europeans said they thought their voice was heard in the EU.

51% thought that Europe would emerge stronger from the crisis.

74% desired a closer political Union.

88% wanted more Citizens' Dialogues.

Annex 3. The debate on Europe's future continues…

Member State

City

Date

Commissioner

EU, national, regional and local politicians

Spain

Cadiz

27/09/2012

Reding

Mayor Martinez Saiz

Austria

Graz

05/11/2012

Reding

Vice-Chancellor Spindelegger

Germany

Berlin

10/11/2012

Reding

MEP Roth-Behrendt

France

Paris

23/11/2012

Reding

Italy

Naples

30/11/2012

Andor

Mayor de Magistris

Ireland

Dublin

10/01/2013

Barroso, Reding

Prime Minister Kenny, Deputy Prime Minister Gilmore, Minister of State for European Affairs Creighton

Sweden

Gothenburg

18/02/2013

Malmström

Italy

Turin

21/02/2013

Malmström

Mayor Fassino

Portugal

Coimbra

22/02/2013

Reding

Italy

Rome

18/03/2013

Tajani

Mayor Alemanno

Greece

Thessaloniki

22/03/2013

Reding

Mayor Boutaris

Italy

Pisa

05/04/2013

Potočnik

Mayor Filippeschi

Belgium

Ghent

12/04/2013

De Gucht

Mayor Termont

Belgium

Eupen

23/04/2013

Hahn

MEP Grosch, Minister-President (German Community) Lambertz

Belgium

Brussels

04/05/2013

Reding

(former) Minister-President of the Brussels region Picqué

Germany

Dusseldorf

08/05/2013

Oettinger

MEP Klute

Slovenia

Ljubljana

09/05/2013

Potočnik

Poland

Warsaw

11/05/2013

Lewandowski

Czech Republic

Prague

13/05/2013

Füle

Minister of State for Small Business (Ireland) Perry, Chairman of the Czech Parliament’s EU Affairs Committee Bauer

Italy

Ventotene

27/05/2013

Tajani

Mayor Assenso

Italy

Milan

07/06/2013

Hedegaard

Mayor Pisapia

Luxembourg

Esch

30/06/2013

Reding

MEP Goerens, Minister for Labour Schmit, MP Braz, Minister of Public Works, Agriculture, Rural Affairs, Patrimony and Nature Policy (Wallonia) Lutgen

Poland

Warsaw

11/07/2013

Barroso, Reding

Prime Minister Tusk, MEP Thun, former Prime Minister Mazowiecki

Greece

Heraklion

12/07/2013

Damanaki

MEP Danellis, Governor Arnaoutakis

Germany

Heidelberg

16/07/2013

Reding

Minister-President (Baden-Wurttemberg) Kretschmann

Bulgaria

Sofia

23/07/2013

Reding

President Plevneliev

Belgium

Namur

13/09/2013

Reding

Minister-President Demotte

Estonia

Tallinn

14/09/2013

Kallas, Rehn

Italy

Trieste

16/09/2013

Reding

Minister of European Affairs Moavero Milanesi

Finland

Helsinki

24/09/2013

Reding

MEP Pietikäinen

Hungary

Györ

03/10/2013

Andor

State Secretary for European Affairs Győri, MEP Őry

Slovak Republic

Košice

05/10/2013

Šefčovic

Slovak Parliament President Paška

Sweden

Stockholm

15/10/2013

Reding

Minister for European Union Affairs Ohlsson, MEP Ludvigsson

Belgium

Liège

17/10/2013

Barroso

Deputy Prime Minister Reynders (Belgium), Minister for Economics (Wallonia) Marcourt

Latvia

Riga

18/10/2013

Piebalgs

Minister of Defence Pabriks

Malta

Valetta

07/11/2013

Borg

France

Marseille

14/11/2013

Reding

Minister of Justice Taubira

Cyprus

Limassol

28/11/2013

Vassiliou

Austria

Eisenstadt

29/11/2013

Hahn

Minister-President (Burgenland) Niessl

Belgium

Brussels

05/12/2013

Vassiliou

MEP Durant

Lithuania

Vilnius

13/12/2013

Reding

Online

Virtual dialogue

16/01/2014

Reding

Denmark

Copenhagen

06/02/2014

Hedegaard

UK

London

10/02/2014

Reding

Minister of State for Europe Lidington

Spain

Barcelona

23/02/2014

Reding

France

Paris-Banlieue

27/02/2014

Barnier

Minister Delegate for European Affairs Repentin

Croatia

Zagreb

03/03/2014

Mimica

Germany

Koblenz

10/03/2014

Oettinger

Minister-President (Rhineland-Palatinate) Dreyer, State Minister for Europe (Rhineland-Palatinate) Conrad

Netherlands

Amsterdam

14/03/2014

Reding

Mayor van der Laan

Romania

Bucharest

17/03/2014

Ciolos

EU

Pan-European Dialogue Brussels

27/03/2014

Barroso, Reding, Rehn, Potočnik, Vassiliou, De Gucht, Damanaki, Hahn, Hedegaard, Andor, Mimica

MEP Roth-Behrendt, Mayor of Cadiz, Martinez Saiz (tbc)


Side Bar