Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 26.

Kínai ritkaföldfém- és egyéb nyersanyagkorlátozások – a WTO ismét az EU javára döntött

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) a mai napon vizsgálóbizottsági határozatot hozott azon Kína által bevezetett exportkorlátozások ellen, amelyek az európai iparágakban széles körben nélkülözhetetlen ritkaföldfémek, valamint a volfrám és a molibdén kivitelét nehezítik meg. A WTO – csakúgy, mint korábbi, más nyersanyagokról hozott határozatában – megállapította, hogy a kínai kiviteli vámok és kvóták ellentétben állnak Kína WTO-kötelezettségeivel, és nem indokolhatók sem környezetvédelmi, sem természetvédelmi szempontokkal.

A WTO-vizsgálóbizottság mai határozata azonban azt támasztja alá, hogy az EU-nak és társainak – az Egyesült Államoknak és Japánnak – volt igaza. A döntés egyértelmű: nem lehet a kimeríthető természeti erőforrások megőrzésére való hivatkozással exportkorlátozásokat bevezetni, ha ugyanakkor a szóban forgó nyersanyagok belföldi felhasználását nem korlátozzák.

Sem a panaszosok, sem a vizsgálóbizottság nem vitatja, hogy Kínának jogában áll környezetvédelmi és természetvédelmi intézkedéseket hozni. Ahogy azonban a WTO vizsgálóbizottsága egyértelműen megerősítette: bár az országoknak szuverén joga, hogy rendelkezzenek természeti erőforrásaik felett, ez azonban nem jelenti azt, hogy ellenőrizhetik a nemzetközi piacokat vagy a nyersanyagok globális elosztását. A WTO-tagok ugyan maguk dönthetik el, milyen mértékben vagy ütemben használják fel nyersanyagaikat, de onnantól fogva, hogy azokat kitermelték, már a WTO kereskedelmi szabályai alkalmazandók azokra. A kitermelő ország nem korlátozhatja a nyersanyagok értékesítését belföldi iparára, és nem hozhatja versenyelőnybe hazai iparát a külföldi cégekkel szemben.

A határozat megkülönböztetésmentes hozzáférést biztosít a nyersanyagokhoz. Az EU szerint ez minden WTO-tagnak érdekében áll, hiszen a nyersanyagok és a globális termelési láncok tekintetében minden ország – legyen az fejlett vagy fejlődő ország – egymásra van utalva.

Háttér

A jelen ügyben érintett nyersanyagok a ritkaföldfémek, valamint a volfrám és a molibdén. Ezeket az anyagokat a csúcstechnológiai és zöld termékekben, a gépjárműiparban és a gépgyártásban, a vegyiparban, az acél és a nemvas fémek előállítása során alkalmazzák széles körben.

A kínai exportkorlátozások többnyire exportvámokat és exportkvótákat jelentenek, amelyekhez további, az exportőrökkel szembeni követelmények és eljárások társulnak. Ezek a korlátozások súlyos hátrányba hozzák a külföldi iparágakat, hiszen mesterségesen felemelik a kínai exporttermékek árát és a globális árakat. A nyersanyagok belföldi ára ugyanakkor Kínában a növekvő belföldi kínálattal mesterségesen csökken. Így versenyelőnyhöz jutnak a kínai helyi iparok, miközben a külföldi termelőkre nyomás hárul, hogy műveleteiket és technológiáikat Kínába helyezzék át.

A WTO előtti vitarendezési eljárást 2012 márciusában indította el az EU, valamint az Egyesült Államok és Japán. A Kínával folytatott kezdeti konzultációk nem vezettek békés megoldásra. Következésképpen a WTO 2012 júniusában vizsgálóbizottságot hozott létre. A feleknek hatvan napjuk van arra, hogy fellebbezéssel éljenek a vizsgálóbizottság jelentése ellen.

További információk:

MEMO/14/236

A WTO-vizsgálóbizottság jelentése

Sajtóközlemény: Az EU WTO-vizsgálóbizottság felállítását kérte a ritkaföldfémekre vonatkozó kínai exportkorlátozások ellen, 2012. június 27.

Kapcsolattartók:

John Clancy (+32 2 295 37 73)

Helene Banner (+32 2 295 24 07)


Side Bar