Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 26. ožujka 2014.

Kineska ograničenja na pristup rijetkim zemljama i drugim sirovinama – WTO je ponovno odlučio u korist EU-a

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) danas je donijela odluku arbitražnog vijeća protiv kineskih ograničenja izvoza rijetkih zemalja te dva metala, tungstena i molibdena, kojima se brojne Europske industrije koriste za nužne komponente. U skladu s prethodnom odlukom o drugim sirovinama, WTO je odlučio da Kina svojim izvoznim carinama i kvotama krši svoje obaveze prema WTO-u i da to nije opravdano zbog politike zaštite okoliša ili očuvanja.

No današnja odluka arbitražnog vijeća WTO-a podupire zahtjeve EU-a i njegovih sutužitelja SAD-a i Japana. Presuda je jasna: ograničenja izvoza ne mogu se nametati da bi se tobože čuvalo neobnovljive prirodne izvore ako domaće korištenje tim istim sirovinama nije ograničeno u tu istu svrhu.

Ni tužitelji ni arbitražno vijeće ne suprotstavljaju se pravu Kine da uspostavi politiku zaštite okoliša i očuvanja. No, kao što je arbitražno vijeće WTO-a nedvosmisleno potvrdilo, suvereno pravo države na vlastite prirodne resurse ne dopušta joj da kontrolira međunarodno tržište ili distribuciju sirovina u svijetu. Član WTO-a može odlučiti o razini korištenja ili brzini kojom se koristi svojim resursima, ali kada su sirovine jednom izvađene, na njih se primjenjuju trgovinska pravila WTO-a. Država u kojoj se sirovine vade ne može ograničiti prodaju svojih sirovina samo na svoju domaću industriju i tako joj dati konkurentsku prednost pred stranim poduzećima.

Tom se odlukom osigurava nediskriminirajući pristup sirovinama. EU vjeruje da je to u interesu svih članova WTO-a, jer sve države – bilo da su to razvijene države ili države u razvoju – ovise jedna o drugoj u pogledu sirovina i proizvodnih lanaca na svjetskoj razini.

Kontekst

Sirovine o kojima je riječ u ovom slučaju jesu nekoliko rijetkih zemalja te tungsten i molibden. One se upotrebljavaju u brojnim visokotehnološkim i zelenim proizvodima, u izradi automobila i strojeva te u industriji kemikalija, olova i obojenih metala.

Kineska ograničenja izvoza uglavnom su se sastojala od izvoznih carina i izvoznih kvota te dodatnih uvjeta i procedura za izvoznike. Njima se stranu industriju stavljalo u bitno nepovoljniji položaj zbog umjetnog povećanja kineskih izvoznih cijena i povećanja cijena u svijetu. Takvim se ograničenjima istovremeno umjetno smanjivala domaća cijena sirovina u Kini, a povećavala domaća nabava. Time se kinesku lokalnu industriju stavljalo u konkurentno povoljniji položaj i vršilo pritisak na strane proizvođače da prebace svoje pogone i tehnologije u Kinu.

EU je zajedno sa SAD-om i Japanom u ožujku 2012. pokrenuo slučaj rješavanja spora pred WTO-om. Početni razgovori s Kinom nisu doveli do sporazumnog rješenja. Zbog toga je WTO u lipnju 2012. osnovao arbitražno vijeće. Sada sve stranke imaju rok od 60 dana tijekom kojeg mogu uložiti žalbu na izvješće arbitražnog vijeća.

Dodatne informacije:

MEMO/14/236

Izvješće arbitražnog vijeća WTO-a

Priopćenje za tisak: EU je zatražio osnivanje WTO-ova arbitražnog vijeća koje bi odlučilo o njegovoj tužbi protiv kineskih ograničenja izvoza rijetkih zemalja, 27. lipnja 2012.

Osobe za kontakt:

John Clancy (+32 2 295 37 73)

Helene Banner (+32 2 295 24 07)


Side Bar