Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 20 maart 2014

Winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen van 2014 bekendgemaakt

De winnaars van de EU-prijs voor cultureel erfgoed / Europa Nostra-prijzen van 2014 worden vandaag bekendgemaakt door de Europese Commissie en Europa Nostra. De 27 winnaars, gekozen uit 160 voorgedragen projecten uit 30 landen, worden beloond voor hun prestaties in vier categorieën: conservatie, onderzoek, bijzondere inzet, en onderwijs, en opleiding en bewustmaking. De prijsuitreiking vindt plaats op 5 mei in het Burgtheater in Wenen, onder auspiciën van de Oostenrijkse president, Heinz Fischer. Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, en Plácido Domingo, operazanger en voorzitter van Europa Nostra, zullen samen de prijzen uitreiken. Zes winnaars slepen de Grand Prix van 10 000 euro elk, in de wacht, terwijl een van de winnaars de publieksprijs mee naar huis neemt, die wordt toegekend op basis van een online-enquête van Europa Nostra. Deze EU-cultuurprijs is niet alleen een erkenning van bijzondere verdiensten op het gebied van de bescherming van het cultureel erfgoed, maar moet ook leiden tot betere vaardigheden en standaards op dit gebied.

"Ik wil de winnaars van dit jaar en hun teams van harte feliciteren. Hun passie en toewijding vormen een bron van inspiratie. Ons erfgoed is een van onze meest waardevolle bezittingen. Het slaat een brug tussen heden en verleden, bevordert de maatschappelijke integratie en is goed voor het toerisme. Maar veel van deze kunstwerken en producten van menselijk vernuft, die ons al eeuwenlang met hun schoonheid verblijden, worden steeds kwetsbaarder. Hun overleven is afhankelijk van langetermijninvesteringen in onderhoud en restauratie. Ik ben erg blij dat ons nieuwe programma, Creatief Europa, de prijs en andere internationale initiatieven zal blijven steunen en dat de EU onder meer via de regionale fondsen en het onderzoek blijft investeren in ons cultureel erfgoed," aldus EU-commissaris Vassiliou.

"De resultaten van dit jaar maken duidelijk dat erfgoedprojecten zelfs in deze economisch zware tijden getalenteerde en gepassioneerde mensen op de been kunnen brengen, en op steun van de publieke en de private sector kunnen rekenen. Dankzij hun kwaliteiten, inzet en vrijgevigheid zijn monumenten nieuw leven ingeblazen, waardoor het leven van veel mensen mooier en rijker is geworden. Ik hoop dat ons partnerschap met de Europese Commissie qua kracht en impact zal blijven groeien, waardoor Europa zijn leidersrol op erfgoedgebied nog kan versterken,” voegde Plácido Domingo hieraan toe.

De winnaars van de prijzen in 2014 (alfabetisch gerangschikt naar land)

Categorie 1 – Conservatie

Hortamuseum, Brussel, BELGIË

Home for Cooperation: onderwijscentrum in de bufferzone van Nicosia, CYPRUS

Biblioteca Bardensis, Barth, DUITSLAND

Basilica Palladiana, Vicenza, ITALIË

Teatro Sociale, Bergamo, ITALIË

Walser-huizen: redding van de streekarchitectuur van Alagna Valsesia, ITALIË

Villa Hovelsrud, Helgøya-eiland, Nes på Hedmarken, NOORWEGEN

Verdedigingslinies van Torres Vedras, Lissabon, PORTUGAL

17e eeuwse fresco's van de kerk van Dragomirna

Programma van wijncoöperaties, Catalonië, SPANJE

Historisch olijfbomenlandschap van El Sénia's, SPANJE

Romeinse brug, toegangspoort, Calahorra-toren en omgeving, Córdoba, SPANJE

Abbotsford: kasteel van Sir Walter Scott, Melrose, VERENIGD KONINKRIJK

Categorie 2 – Onderzoek

Romeinse boogconstructie op de Peloponnesos, GRIEKENLAND

Transsylvaanse kasteeltuinen, Boedapest, HONGARIJE

Van Dyck in Spanje, Madrid, SPANJE

Categorie 3 – Bijzondere inzet

Verein Gedenkstätte Gustav Klimt, Wenen, OOSTENRIJK

vzw Kempens Landschap, Putte, BELGIË

Vereniging Iubilantes, Como, ITALIË

Categorie 4 — Onderwijs, opleiding en bewustmaking

Regionale restauratiekampen van "Cultureel erfgoed zonder grenzen", Tirana, ALBANIË

Transformatie van roestige stad tot nieuw Miskolc, HONGARIJE

De zaak Coen, NEDERLAND

"Ontmoetingen met ons erfgoed", radioprogramma, Lissabon, PORTUGAL

Shaping 24: promoting van het erfgoed in Norwich en Gent, VERENIGD KONINKRIJK en BELGIË

In deze categorie gaat ook een Europa Nostra-prijs naar projecten uit twee Europese landen die niet meedoen aan het EU-cultuurprogramma (20107-2013):

Conservatie – Agaatzalen in Poesjkin, Sint Petersburg, RUSLAND

Conservatie – Belle Époque-fontein in het meer van Genève, Lausanne, ZWITSERLAND

Onderzoek – Kerkarchitectuur uit de 7e eeuw in de zuidelijke Kaukasus, Moskou, RUSLAND

Achtergrond

De winnaars van dit jaar voegen zich bij de 360 andere projecten die deze prijs sinds 2002 hebben gewonnen. Gespecialiseerde jury's van onafhankelijke deskundigen uit heel Europa beoordelen de genomineerde projecten in vier prijscategorieën: conservatie, onderzoek, bijzondere inzet, en onderwijs, en opleiding en bewustmaking. Alle winnaars ontvangen een gedenkplaat of een trofee. De zes winnaars van de Grand Prix ontvangen bovendien ieder 10 000 euro.

De prijzen worden ondersteund door het programma Cultuur van de EU, dat tussen 2007 en 2013 bijna 40 miljoen euro in erfgoedprojecten heeft gestoken. Andere EU-programma’s bieden eveneens steun. Zo heeft heeft het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling in dezelfde periode 6 miljard euro uitgetrokken voor de bescherming en instandhouding van het cultureel erfgoed, de ontwikkeling van de culturele infrastructuur en de steun voor cultuuronderwijs in ambachten, kunst en erfgoedbeheer. Bovendien is sinds 1998 nog een 150 miljoen euro beschikbaar gesteld via de EU-programma's voor onderzoek en technologische ontwikkeling.

Het nieuwe programma Creatief Europa zal met zijn budget van bijna 1,5 miljard euro voor de komende zeven jaar (9% meer dan daarvoor) steun blijven geven aan internationale samenwerkingsprojecten op erfgoedgebied.

Het cultureel erfgoed heeft niet alleen een intrinsieke waarde, het levert ook nieuwe arbeidsplaatsen op en stimuleert de groei. De uitgaven voor de conservatie van cultureel erfgoed door publieke en particuliere instellingen bedragen ongeveer 5 miljard euro per jaar. Uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat dat 40% van het wereldwijde toerisme een culturele dimensie heeft. Cultureel erfgoed is ook van essentieel belang voor duurzame ontwikkeling en sociale samenhang.

Europa Nostra – de stem van het cultureel erfgoed in Europa – is een groeiende beweging van gewone mensen die zich inzetten voor de instandhouding van het cultureel en natuurlijk erfgoed van Europa. Het netwerk van leden (organisaties en particulieren), geassocieerde organisaties en partners beslaat heel Europa, waardoor Europa Nostra een zeer invloedrijke lobby voor het cultureel erfgoed vormt. De organisatie ijvert ook voor het behoud van bedreigde monumenten, cultuurhistorische locaties en landschappen. In 2013 heeft Europa Nostra zijn 50e verjaardag gevierd.

De prijzen voor 2014 worden uitgereikt op het jaarlijkse Europees Erfgoedcongres van Europa Nostra in Wenen, dat wordt gehouden onder auspiciën van de Oostenrijkse president Heinz Fischer. De vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Oostenrijk, het Oostenrijkse ministerie voor kunst en cultuur, de Stiftung Fürst Liechtenstein, de Erste Stiftung, en de Oostenrijkse publieke omroep ORF zijn partners van het congres in 2014.

Nadere informatie:

Presentaties over alle winnende projecten: foto's video's

Europese Commissie: Cultuur

Website Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Elena Bianchi (+31 70 302 40 58), Twitter: @europanostra

Joana Pinheiro (+31 70 302 40 55)

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 6 7 8 9 10 11 of e­mail


Side Bar