Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europske komisije - Priopćenja za medije

Standardno jesensko istraživanje Eurobarometra 2014.: povjerenje u Europsku uniju raste

Brisel, 17 prosinac 2014

Danas su objavljeni najnoviji rezultati standardnog istraživanja Eurobarometra. Standardno jesensko istraživanje Eurobarometra 2014. prvo je ispitivanje javnog mišljenja na razini cijelog EU-a otkad je 1. studenoga 2014. Junckerova Komisija preuzela mandat.

Novi rezultati ukazuju na poboljšanja ključnih političkih pokazatelja

Većina Europljana ima pozitivnu predodžbu Europske unije i povjerenje u EU. Znatnu potporu javnosti imaju i ključna područja politike ocrtana u političkim smjernicama Komisije.

Broj Europljana koji imaju pozitivnu predodžbu EU-a povećao se u razdoblju od lipnja do studenoga s 35 % na 39 %. Neutralan stav ima 37 %, dok 22 % ima negativnu predodžbu EU-a (u odnosu na 25 % u lipnju).

Broj Europljana koji imaju povjerenje u Europsku uniju također se povećao na 37 % (za čak šest postotnih bodova u odnosu na prethodno istraživanje provedeno odmah nakon izbora za Europski parlament). Neznatno se povećala i prosječna razina povjerenja u nacionalne vlade te sad iznosi 29 % (dva postotna boda više).

Broj onih koji smatraju da je njihov glas u EU-u važan (40 %) smanjio se za dva postotna boda u odnosu na vrhunac u posljednjih 10 godina koji je dosegnuo odmah nakon europskih izbora u svibnju 2014.

Očekivanja povezana s gospodarstvom i potporom euru i dalje su stabilna

U pogledu gospodarstva očekivanja Europljana i dalje su dosta stabilna – jedan od pet ispitanika (22 %, - 1 bod) optimističan je u pogledu sljedećih dvanaest mjeseci, dok 45 % smatra da će stanje ostati isto. To znači da više od šest od deset Europljana smatra da se gospodarska situacija neće pogoršati. Broj Europljana koji drže da je utjecaj krize na radna mjesta već dosegnuo vrhunac (44 %, – 2 boda) nešto je manji od broja onih koji smatraju da „najgore tek dolazi” (46 %, + 2 boda).

Znatan broj ljudi i dalje ima pozitivan stav prema euru (56 % u EU-u, 67 % u europodručju). Potpora jedinstvenoj valuti povećala se u 18 država članica, posebno u Litvi (63 %, + 13 bodova) koja euro uvodi 1. siječnja 2015. te u Latviji (74 %, + 6 bodova).

Europljane najviše brinu gospodarstvo i imigracija

Problem imigracije i dalje se penje na ljestvici najčešćih problema koje građani navode na nacionalnoj razini i razini EU-a. To je četvrti najčešći problem koji građani navode na razini EU-a (24 %, + 3 boda) i treći najčešći problem na nacionalnoj razini (18 %, + 3 boda). Državljani Malte, Ujedinjenje Kraljevine i Njemačke čak ga navode kao najveći problem.

Istraživanje Eurobarometra pokazuje također da građani podržavaju prioritetne teme koje je odredila Junckerova Komisija:

  • U pogledu ulaganja u EU-u više od 60 % Europljana smatra da javna sredstva treba upotrijebiti za poticanje ulaganja privatnog sektora na razini EU-a.
  • U odnosu na energetiku 73 % Europljana podržava zajedničku energetsku politiku država članica EU-a.
  • Većina Europljana navodi jedinstveno tržište (slobodno kretanje ljudi, robe i usluga u EU-u) kao jedno od najpozitivnijih postignuća EU-a (52 %), odmah nakon mira među državama članicama (56 %).
  • U pogledu pitanja migracija 71% Europljana podržava zajedničku europsku migracijsku politiku. Većina Europljana (52 %) pozitivno gleda na imigraciju osoba iz drugih država članica EU-a.

 

I naposljetku, građani su i dalje optimistični u pogledu budućnosti EU-a. Optimistično je 56 % Europljana (nema promjena), a pesimistično 37 % (- 1).

Kontekst

Podloga za standardno proljetno istraživanje Eurobarometra 2014. bili su pojedinačni intervjui održani između 8. i 17. studenoga 2014. Intervjuirano je ukupno 32 598 osoba u državama članicama EU-a i državama kandidatkinjama.

Dodatne informacije

Izvješće o prvim rezultatima objavljeno danas nudi sažetak stavova Europljana prema EU-u, njegovim institucijama i politikama te glavne izvore zabrinutosti građana i njihovo poimanje gospodarske situacije.

Izvješće o prvim rezultatima dostupno je na:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb82/eb82_en.htm


PRILOG

1. Predodžba EU-a

 

2. Povjerenje u EU

 

3. „Moj je glas u EU-u važan”:

 

4. Optimizam u pogledu budućnosti EU-a

 

5. Potpora euru

 

 

Standard Eurobarometer 82, jesen 2014.

Istraživanje provedeno u razdoblju od 8. do 17. studenoga 2014.

Pojedinačno je intervjuirano 27 901 osoba u dobi iznad 15 godina u EU-28

IP/14/2702

Osobe za kontakt s medijima

Mina ANDREEVA (+32 2 299 13 82)

Upiti građana:


Side Bar