Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - sporočilo za medije

Naložbena ofenziva EU: podpredsednik Katainen začenja naložbeno turnejo

Bruselj, 15 december 2014

Podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, pristojen za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, je danes začel naložbeno turnejo po 28 državah. Namen turneje je promocija naložbenega načrta EU, vrednega več kot 300 milijard evrov, ter predstavitev novih priložnosti za vlade, vlagatelje in podjetja ter regionalne organe, sindikate in skupnosti.

Podpredsednik Katainen je dejal:    

„Naše sporočilo je jasno:v zelo kratkem času želimo privabiti nove naložbe v podjetja, ki jim primanjkuje gotovine, zagonska podjetja, infrastrukturo, na primer promet ali širokopasovne povezave, ter v izgradnjo novih šol in bolnišnic.S turnejo želimo utrditi močno politično podporo, ki smo jo že dobili, ter javnemu in zasebnemu sektorju pojasniti, kako se lahko vključita.“

Naložbena turneja se začne danes v Romuniji, kjer se bo podpredsedniku Katainenu pridružila evropska komisarka za regionalno politiko Corina Crețu.

Podpredsednik Katainen se bo srečal s predsednikom vlade Victorjem Ponto, novoizvoljenim predsednikom Klausom Iohannisem, predsednikom senata Călinom Popescujem Tăriceanujem ter ministri in poslanci. Udeležil se bo konference z naslovom „Spodbujanje naložb v Evropi“, na kateri bo sodeloval tudi guverner Narodne banke Romunije, da bi okoli 100 potencialnim vlagateljem in podjetjem predstavil nove priložnosti.

Na Akademiji za ekonomske študije v Bukarešti bo s študenti in akademiki razpravljal o prihodnosti EU.

Poleg tega bo otvoril slovesno prireditev, na kateri bodo nagrajeni projekti, ki so bili financirani s sredstvi iz evropskih strukturnih skladov in ki so izboljšali življenje v skupnostih, v katerih so se izvajali.

Ob koncu obiska v Bukarešti si bo podpredsednik Katainen v podjetju Microelectronica (zasebno podjetje za raziskave in proizvodnjo svetlečih diod za proizvajalce avtomobilov) ogledal projekt LuminaLed, financiran s sredstvi EU.

Po današnjem obisku bo podpredsednik Katainen januarja obiskal še Italijo in Nemčijo, februarja Španijo, Hrvaško, Češko in Združeno kraljestvo ter marca Francijo. Predvidoma bo do konca oktobra 2015 obiskal vseh 28 držav članic, naložbeni načrt pa bo predstavil tudi v drugih državah.

Program obiska bo prilagojen specifičnim naložbenim potrebam posamezne države članice. Podpredsednik Katainen se bo o naložbenem načrtu pogovarjal z nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi organi, predstavniki poslovne skupnosti in sindikatov, akademiki in študenti ter potencialnimi vlagatelji. Ogledal si bo tudi projekte, ki prejemajo sredstva EU, ter razpravljal o priložnostih, ki jih prinaša naložbeni načrt.


Države obiska

 

 

Ozadje:

Naložbena turneja bo pokrivala tri vidike naložbenega načrta EU:

(1) Mobilizacijo finančnih sredstev za naložbe. Cilj je potencialnim vlagateljem (javnim in zasebnim) ter tistim, ki bi v prihodnosti želeli prejeti sredstva, zagotoviti praktične informacije o tem, kako bo novi Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI) deloval in kako se bo mogoče vključiti.

Z močno politično podporo držav članic in Evropskega parlamenta bi bil Evropski sklad za strateške naložbe lahko vzpostavljen junija 2015, sredstva za projekte pa na voljo jeseni 2015. Z okrepitvijo obstoječega Evropskega investicijskega sklada pa bi sredstva za mala in srednja podjetja lahko bila na voljo še prej.

(2) Nov nabor projektov v pripravi. V okviru naložbenega načrta bo vzpostavljen nabor verodostojnih in ekonomsko upravičenih projektov, ki jih bodo pregledali neodvisni strokovnjaki in so zanimivi za vlagatelje. Med turnejo bodo zagotovljene informacije o tem, kako lahko zainteresirane strani, med drugim države članice, regije ali nosilci projektov, oddajo projekte v pregled, ter informacije o storitvah, ki bodo na voljo prek novega vozlišča za tehnično pomoč, da bi bili projekti dobro strukturirani in skladni z regulativnimi zahtevami.

(3) Regulativne reforme. Med turnejo se bo zbirala politična podpora za regulativne reforme na ravni EU in nacionalni ravni, ki so nujne za odpravo ovir pri naložbah, odpiranje novih priložnosti za naložbe (v sektorjih, kot so digitalni, energijski in kapitalski trg) in trajno preobrazbo naložbenega okolja v Evropi.

IP/14/2660

Kontakti za stike z mediji

Vandna KALIA (+32 2 299 58 24)
Annika BREIDTHARDT (+ 32 2 295 61 53)

Za vprašanja širše javnosti:


Side Bar