Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - sporočilo za medije

485 milijonov evrov evropskih sredstev za 328 vrhunskih raziskovalcev na začetku poklicne poti

Bruselj, 15 december 2014

Evropski raziskovalni svet (ERS) je vsakemu od izbranih 328 nadarjenih raziskovalcev namenil subvencijo za začetek samostojne raziskovalne poti v višini do 2 milijonov evrov. Pomoč v višini 485 milijonov evrov je namenjena podpori novi generaciji nadarjenih znanstvenikov v Evropi pri razvoju t.i. teoretičnih raziskav: raziskovalnih projektov z velikim tveganjem in velikimi koristmi na katerem koli področju.

Izbrani projekti zajemajo številna področja, med drugim tudi elektronska oblačila, ki izkoriščajo telesno toploto, odkrivanje bakterij po vonju, ugotavljanje učinkov toksičnega onesnaženja v petrokemični industriji, začetke človeškega razuma, obvladovanje vnetij, povezanih z rakom, in izboljševanje zasnove uporabniških vmesnikov. Več informacij o izbranih projektih je na voljo na tej povezavi.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas je dejal: „Če želimo ustvariti pogoje za razvoj inovacij in gospodarsko rast, potrebujemo vrhunske raziskave. Evropski raziskovalni svet s subvencijami za začetek samostojne raziskovalne poti podpira prihajajočo generacijo nadarjenih znanstvenikov ter spodbuja njihov raziskovalni duh in pripravljenost za sprejemanje tveganja. Če želimo biti v ospredju, Evropa potrebuje prodoren način razmišljanja in več naložb v mlade talente."

Letošnjo subvencijo prejmejo raziskovalci 38 različnih narodnosti iz 180 ustanov po vsej Evropi. Največ ustanov, v katerih delujejo raziskovalci, je iz Nemčije (70 subvencij) in Združenega kraljestva (55 subvencij), sledita jima Francija (43) in Nizozemska (34). Drugi raziskovalci gostujejo še v ustanovah v Avstriji, Belgiji, Češki, Danski, Finski, Madžarski, Irski, Izraelu, Italiji, Norveški, Portugalski, Romuniji, Srbiji, Španiji, Švedski in Turčiji ter sodelujejo v projektu Evropske organizacije za jedrske raziskave v Švici.

Približno 40 raziskovalcev prihaja iz držav zunaj Evrope, denimo Severne in Južne Amerike, Azije, Avstralije, Nove Zelandije in Rusije. Mnogi med njimi so že dalj časa v Evropi.

V Evropo prihaja tudi 18 raziskovalcev, da bi izvedli projekte, ki jih financira ERS, med njimi je 13 Evropejcev, ki se vračajo na staro celino, in znanstveniki, ki so se v Evropo preselili iz Avstralije in Severne Amerike. To je v skladu s ciljem ERS, da bi v Evropo pritegnili več odličnih raziskovalcev.

Povprečna starost izbranih raziskovalcev je okrog 35 let.


Osnovne informacije

 

Gre za prvi razpis za dodelitev subvencije za začetek samostojne raziskovalne poti v okviru sedmega programa za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Na razpis se je prijavilo 3273 kandidatov, izbranih je bilo 10 %. Med izbranimi raziskovalci jih 143 deluje na področju fizikalnih in tehniških ved, 124 v naravoslovni znanosti in 61 na področju družboslovnih ved in humanistike. Letos se je delež raziskovalk povečal na 33 % (z lanskih 30 %).

 

Prejemniki subvencije bodo lahko oblikovali svoje raziskovalne skupine, v katerih bo prostora za več kot 1400 doktorskih in postdoktorskih študentov. ERS tako podpira razvoj nove generacije vrhunskih znanstvenikov v Evropi.

 

Subvencije ERS so namenjene raziskovalcem vseh narodnosti, ki imajo 2–7 let delovnih izkušenj po zaključku doktorskega študija (ali primerljive stopnje izobrazbe) in obetavne znanstvene reference. Raziskovanje mora potekati v javni ali zasebni raziskovalni organizaciji s sedežem v državi EU ali pridruženi državi. Sredstva (v višini največ 2 milijona evrov na subvencijo) se dodelijo za obdobje največ 5 let.

 

Evropski raziskovalni svet, ki ga je leta 2007 ustanovila Evropska unija, je prva evropska organizacija za financiranje odličnih pionirskih raziskav. Vsako leto izbere in financira najboljše in najbolj ustvarjalne raziskovalce vseh narodnosti in starosti za vodenje petletnih projektov v Evropi. ERS si poleg tega prizadeva, da bi v Evropo pritegnil vrhunske raziskovalce s celega sveta. Do danes je financiral več kot 4 500 vrhunskih raziskovalcev na različnih stopnjah njihove poklicne poti.

 

Več informacij

Primeri projektov, ki jih je Evropski raziskovalni svet financiral v okviru tega razpisa:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/press_release/files/Examples_ERC_StG_Projects_2014.pdf

 

Statistični podatki tega razpisa Evropskega raziskovalnega sveta:

http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2014_stg_statistics.pdf

 

Seznam izbranih raziskovalcev po državah gostiteljske ustanove (po abecednem redu v posamezni skupini držav):

http://erc.europa.eu/sites/default/files/document/file/erc_2014_stg_results_all_domains.pdf

 

Spletišče Evropskega raziskovalnega sveta:

http://erc.europa.eu

Program Obzorje 2020:

http://ec.europa.eu/research/horizon2020/

IP/14/2634

Kontakti za stike z mediji

Za vprašanja širše javnosti:


Side Bar