Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europske komisije - Priopćenja za medije

Prva tri programa ruralnog razvoja dobila zeleno svjetlo

Brisel, 12 prosinac 2014

Europska komisija odobrila je danas prva tri od 118 programa ruralnog razvoja koji su usmjereni na poboljšanje konkurentnosti sektora poljoprivrede EU-a, brigu o seoskim krajevima i klimi te na jačanje gospodarske i društvene strukture ruralnih zajednica u razdoblju do 2020. Za tih 118 višegodišnjih programa koji će se provoditi na nacionalnoj ili regionalnoj razini osigurano je 95,6 milijardi EUR ukupnih sredstava EU-a za razdoblje 2014. – 2020. u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR), a privući će dodatna nacionalna, regionalna i privatna sredstva. Uz današnje programe, odnosno nacionalne programe ruralnog razvoja za Dansku, Poljsku i Austriju, do kraja godine donijet će se dodatnih šest programa[1], što znači da će se potvrditi programi u vrijednosti više od 20 milijardi EUR.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je:

  • „Naša ruralna područja koja obuhvaćaju poljoprivredni sektor i mnoge druge vrste djelatnosti pružaju nam radna mjesta, mogućnosti za rekreaciju i odmor, prirodne ljepote te ugodna mjesta za život i rad. No kako bi iskoristili svoj puni potencijal potrebna im je pomoć. Sljedećim generacijama programâ ruralnog razvoja pružit će se ta pomoć. Danas smo odobrili prva tri, a sljedeći tjedan slijedi još šest programa koji čine oko 22 % sredstava za ruralni razvoj iz proračuna EU-a. Procjenjujemo da će se programi koji čine oko jedne trećine financiranja potvrditi do Uskrsa.
  • Jedna od glavnih prednosti našeg koncepta ruralnog razvoja jest da imamo šest ključnih prioriteta, no svaka pojedina država članica ili regija osmišljava programe u skladu sa svojom situacijom. Danas možemo vidjeti dobre primjere kao što je poljski program kojim se namjerava stvoriti više od 22 000 radnih mjesta, pružiti potpora u obliku ulaganja za otprilike 200 000 poljoprivrednih gospodarstava i uspostaviti oko 1800 skupina proizvođača.
  • U Danskoj poseban naglasak stavljen je na poticanje inovacija s ciljem otvaranja skoro 1000 ‚zelenih radnih mjesta’, korake za udvostručenjem područja ekološkog uzgoja i ulaganja u ekološki prihvatljivu poljoprivrednu praksu.
  • U Austriji poseban prioritet imaju pitanja okoliša i klime, pri čemu se na više od 80 % korištene poljoprivredne površine namjerava zaštiti i povećati bioraznolikost, a prioritet imaju i mogućnosti usavršavanja za više od 600 000 poljoprivrednika, pri čemu bi oko polovine stanovništva uživalo poboljšane usluge kao što je širokopojasna mreža.  
  • Kao što sam vidio u svojoj domovini Irskoj, moderan i dinamičan poljoprivredni sektor može biti pokretač gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta, posebno u ruralnim područjima. U okviru svojih programa ruralnog razvoja financiranih sredstvima EU-a države članice i regije imaju pravi ključ da ostvare taj potencijal.”

Pozadina

Ruralni razvoj takozvani je drugi stup zajedničke poljoprivredne politike kojim se državama članicama pružaju sredstva EU-a kako bi njima raspolagale u okviru višegodišnjih, sufinanciranih programa na nacionalnoj ili regionalnoj razini. Ukupno je predviđeno 118 programa u svih 28 država članica.

number of RDPs by country

Nova Uredba o potpori ruralnom razvoju za razdoblje 2014. – 2020. posvećena je šest gospodarskih, ekoloških i socijalnih prioriteta, a programi sadržavaju jasne ciljeve kojima je utvrđeno što se treba postići. Nadalje, kako bi se bolje koordinirale mjere i povećale sinergije s ostalim europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESIF), sklopljen je Sporazum o partnerstvu sa svakom državom članicom s naglaskom na njegovoj široj strategiji za strukturno ulaganje koje se financira sredstvima EU-a.


[1] Sljedeći će se planovi donijeti prije kraja 2014.: Finska (kopno), Portugal (kopno) i 4 plana iz Njemačke (nacionalni okvir, njemačka ruralna mreža i regionalni programi za pokrajine Sachsen i Sachsen-Anhalt)

IP/14/2606

Osobe za kontakt s medijima

Daniel ROSARIO (+ 32 2 295 61 85)

Upiti građana:


Side Bar