Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE ES

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 11 maart 2014

Barcelona is "iCapital" van Europa

De Europese Commissie heeft de prijs van Europese Innovatiehoofdstad ("iCapital") toegekend aan Barcelona wegens "het gebruik van nieuwe technologieën om de stad dichter bij de burgers te brengen". Barcelona werd gekozen door een panel van onafhankelijke deskundigen en ging zo de twee andere eindfinalisten, Grenoble (Frankrijk) en Groningen (Nederland), voor. De prijs ter waarde van 500 000 EUR (IP/13/808) zal worden gebruikt om Barcelona's inspanningen op het vlak van innovatie nog te vergroten en uit te breiden. De winnaar werd vandaag bekendgemaakt, tijdens de slotceremonie van de Innovation Convention 2014, het belangrijkste Europese evenement over innovatie (#EUIC2014).

Máire Geoghegan-Quinn, Europees commissaris voor Onderzoek, Innovatie en Wetenschap: "Barcelona verdient deze eerste iCapital-prijs wegens zijn streven om nieuwe technologie in te zetten ten voordele van zijn inwoners. We hebben echter nog veel andere fantastische initiatieven en voorstellen gezien, en ik zou willen dat de steden en regio's hun krachten bundelen en onderling ervaringen uitwisselen. Opmerkelijke initiatieven op plaatselijk niveau dragen bij tot de transformatie van de Europese Unie in een Innovatie-Unie."

In september 2011 lanceerde het stadsbestuur van Barcelona het project "Barcelona: een stad voor mensen" en begon het nieuwe technologieën te gebruiken om de economische groei en het welzijn van de stedelingen te bevorderen, met name door middel van:

  • initiatieven inzake open informatie voor particulieren en privébedrijven;

  • initiatieven voor duurzame stedelijke groei, onder meer inzake slimme verlichting, mobiliteit (elektronische voertuigen) en restenergie (verwarmings- en koelingsnetwerken);

  • sociale innovatie;

  • de bevordering van samenwerking tussen onderzoekscentra, universiteiten en privé- en overheidsinstanties in het kader van het project;

  • de flexibele, permanente en handige verstrekking van betere "slimme diensten" aan de hand van ICT – een instrument om in verschillende delen van de stad voor innovatie te zorgen.

Achtergrond

Innovatie is van cruciaal belang voor economische groei en voor het concurrentievermogen van ondernemingen, en vormt dan ook de kern van de Europa 2020-strategie van de EU. Twee derde van de EU-bevolking woont nu in stedelijk gebied. Voor deze gebieden is dus een erg belangrijke rol weggelegd om Europa innovatiever te maken, en door deze gebieden innovatiever te maken, wordt het er aangenamer wonen.

Met de verkiezing van de Europese Innovatiehoofdstad zet de Commissie steden in de kijker die grote inspanningen leveren om innovatie te stimuleren en de levenskwaliteit van hun inwoners te verbeteren.

Meer informatie:

www.ec.europa.eu/icapital

www.ec.europa.eu/euic2014

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Contact:

Michael Jennings (+32 22963388) Twitter: @ECSpokesScience

Inmaculada Martinez Garcia (+32 22987303)


Side Bar