Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE EL

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 11.

Vasziliu biztos útjára indítja az Erasmus+ programot Magyarországon

Az Erasmus+, az oktatásra, a képzésre, az ifjúságra és a sportra vonatkozó új uniós támogatási program elindulását holnap (március 12-én) jelenti be Budapesten Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos és Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Az Erasmus+ az elkövetkező hét évben összesen 14,7 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat, azaz 40%-kal nagyobb összegből, mint a korábbi programok. A program külföldi tanulási, képzési, tapasztalatszerzési és önkéntesi lehetőségekhez nyújtandó hozzájárulás formájában több mint négymillió résztvevő számára fog támogatást biztosítani. Mostantól 2020-ig közel 100 000 magyar kedvezményezett részesülhet Erasmus+ támogatásban.

„Az oktatásba és képzésbe való befektetés Európa jövője és a fiatalok szempontjából a lehető legjobb választás. Az Erasmus+ program során megszerzett nemzetközi tapasztalatoknak köszönhetően gazdagodik a résztvevők tudása, és javulnak elhelyezkedési lehetőségeik. A program keretében olyan intézkedések is támogatásban részesülnek, amelyek célja az oktatás és képzés színvonalának javítása szerte Európában, valamennyi szinten, hogy a világ legjobbjaival vehessük fel a versenyt, több munkahelyet teremtsünk, és nagyobb növekedést érhessünk el.” – mondta Vasziliu biztos.

Ki profitál az Erasmus+ programból Európában?

  1. 2 millió felsőoktatási hallgató kap ösztöndíjat ahhoz, hogy tanuljon vagy továbbképzésen vegyen részt külföldön, ezen belül 450 000 gyakornoki hely áll nyitva;

  2. 650 000 szakipari tanuló és gyakornok kap oktatási, képzési vagy munkalehetőséget külföldön;

  3. 800 000 tanár, szakoktató, oktatási szakember és fiatal munkavállaló részesülhet külföldi tanítási, illetve oktatási lehetőséget kínáló támogatásban;

  4. 200 000 mesterképzésben részt vevő hallgató részesülhet hitelgaranciában, hogy a teljes ciklust egy másik országban végezze el;

  5. Több mint 25 000 felsőoktatási hallgató kaphat ösztöndíjat közös mesterképzésben való részvételhez (ennek keretében tanulmányaikat legalább két külföldi felsőoktatási intézményben végzik);

  6. Több mint 500 000 fiatal vállalhat önkéntes munkát külföldön, vagy vehet részt ifjúsági csereprogramban;

  7. 125 000 iskola, szakiskola és szakmai továbbképző, illetve felső- és felnőttoktatási intézmény, ifjúsági szervezet és vállalkozás nyerhet támogatást összesen 25 000 „stratégiai partnerség” megalapításához, melyek a tapasztalatcserét, valamint az oktatás és a munka világa közötti szorosabb kapcsolatot szolgálják;

  1. 3 500 oktatási intézmény és vállalkozás juthat forrásokhoz több mint 300 „tudásfejlesztési szövetség” és „ágazati szakképzettség-fejlesztési szövetség” kialakításához, a foglalkoztathatóság, az innováció és a vállalkozó szellem előmozdítására;

  2. 600 sporttal kapcsolatos nemzetközi partnerség – például európai nonprofit esemény – részesülhet támogatásban.

Ki profitál az Erasmus+ programból Magyarországon?

Az egész életen át tartó tanulás uniós programja és a „Fiatalok lendületben” program keretében 2007 és 2013 között csaknem 65 000 magyar diák, fiatal, valamint tanár, oktató, illetve fiatalokkal foglalkozó szakember részesült támogatásban. Az Erasmus+ keretében az elkövetkezendő hét évben a becslések szerint közel százezren kapnak támogatást.

2014-ben Magyarország az Erasmus+ programból 31 millió eurót kap, amely összeg 11%-kal magasabb a korábbi két programból (az egész életen át tartó tanulás programjából és a „Fiatalok lendületben” programból) 2013-ban kapott összegnél. A Magyarország részére elkülönített összeg 2020-ig várhatóan minden évben növekedni fog. A magyar résztvevők ezenkívül továbbra is élvezhetik a felsőoktatási intézmények szintjén folyó európai integrációs tanulmányokat segítő Jean Monnet program előnyeit.

Előzmények

Most, az Erasmus+ elindításakor Európában több mint 26 millió embernek, ezen belül 6 millió fiatalnak nincs állása. A fiatalok körében a munkanélküliség Magyarországon 24,5%-os. Ugyanakkor Európában több mint 2 millió állás betöltetlen, és a munkáltatók egyharmada saját bevallása szerint nehezen talál megfelelő képzettségű munkaerőt. Az Erasmus+ úgy próbálja orvosolni ezt a helyzetet, hogy külföldi tanulási, képzési és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosít a résztvevőknek.

Azok a diákok és munkavállalás előtt álló fiatalok, akik külföldi tanulási és képzési lehetőséget kapnak, nagyobb valószínűséggel lesznek hajlandóak és képesek arra, hogy a jövőben külföldön vállaljanak munkát, ezáltal pedig javulnak elhelyezkedési lehetőségeik.

Az Erasmus+ nem csak egyének számára nyújt mobilitási lehetőségeket, hanem olyan intézkedéseket is támogat, amelyek az oktatási szakemberek és az ifjú munkavállalók szakmai fejlődésének, valamint az oktatás és a munka világa közötti szorosabb együttműködésnek az elősegítése révén javítják az európai oktatási, szakképzési és ifjúságtámogatási rendszerek minőségét és relevanciáját.

A 14,7 milliárd eurós költségvetés számol a jövőben várható infláció mértékével. Az EU várhatóan további forrásokat csoportosít az EU-n kívüli országokkal való felsőoktatási csereprogramok és a szükséges adminisztratív feladatok támogatására; az e célra rendelkezésre álló támogatás összegéről az év folyamán később születik döntés.

Az Erasmus+ most először a sport területén is biztosít uniós támogatást. A hétéves időszak során megközelítőleg 265 millió euróval járul hozzá olyan nemzetközi problémák megoldásához, mint az eredmények manipulálása vagy a dopping. Támogatni kíván olyan, országokon átnyúló projekteket is, amelyek a közösségi szervezett sporttevékenységben érintett szervezetek részvételével például a jó kormányzást, a társadalmi beilleszkedést, a sportolók kettős karrierjének lehetőségét és a fizikai tevékenységek széles körű népszerűsítését szolgálják.

További információ:

Erasmus+

Erasmus+ gyakran feltett kérdések (MEMO/13/1008, 19/11/2013)

Európai Bizottság: Oktatás és képzés

Európai Bizottság: Ifjúság

Andrula Vasziliu honlapja

Twitter: Androulla Vassiliou @VassiliouEU

Kapcsolattartók:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar