Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA NL FI EL

Europeiska kommissionen

Pressmeddelande

Bryssel/Groningen den 15 januari 2014

Musikpriset Ebba – Kodaline publikens favorit

European border breakers awards (Ebba) delas ut till nya popartister i Europa som har slagit stort utomlands. 2014 års pristagare hyllades i kväll på musikfestivalen Eurosonic Noorderslag i Groningen (Nederländerna). Kvällens största vinnare var den irländska gruppen Kodaline, som tog hem publikpriset efter en omröstning på nätet. Kodaline framträdde live på showen och är nu på världsturné i Nederländerna, Schweiz, Tyskland, Kanada, USA, Irland, Storbritannien och Australien efter framgången med sitt debutalbum In A Perfect World.

På prisgalan framträdde även några av årets andra vinnare (se IP/13/931): GuGabriel (Österrike), Lukas Graham (Danmark), Asgeir (Island), Jacco Gardner (Nederländerna) och Nico & Vinz (Norge). Icona Pop (Sverige), Zedd (Tyskland) och Disclosure (Storbritannien) skickade en hälsning på video. Den tidigare Ebbapristagaren Caro Emerald (Nederländerna) och den norska sångerskan Maria Mena framträdde också.

Kvällens värd var den brittiska tv-kändisen och musikern Jools Holland. Galan direktsändes på Youtube och kommer att visas på tv runtom i Europa de kommande månaderna.

Ebbapriset, som nu är inne på sitt elfte år, ska uppmuntra artister att utnyttja den inre marknaden för att nå ut till en större publik utanför sitt hemland. Man vill också lyfta fram den europeiska musikens kreativitet och mångfald och dess betydelse för att föra samman människor och överbrygga hinder. Priset delas ut av Eurosonic Noorderslag i samarbete med Europeiska radiounionen EBU och europeiska radiostationer. EU:s kulturprogram (nu en del av programmet Kreativa Europa) har bidragit med sammanlagt 360 000 euro. Det täcker hälften av kostnaden för prisgala, urvalsförfarande och marknadsföring. Vinnarna får en prispokal.

Läs mer

www.ebba-awards.eu

Pressinformation

Kulturprogrammet (EU-kommissionen)

Androulla Vassilious webbplats

Androulla Vassiliou på Twitter: @VassiliouEU

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58), Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar