Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA SV FI EL

Europese Commissie

Persbericht

Brussel/Groningen, 15 januari 2014

European Border Breakers Awards: Kodaline wint publieksprijs

Vanavond werden op het festival Eurosonic Noorderslag in het Nederlandse Groningen de winnaars geëerd van de European Border Breakers Awards (EBBA Awards) 2014, voor de beste nieuwe muzikale acts in Europa die ook in de buitenlandse hitlijsten succes hebben geoogst. De grootste winnaar van de avond was Kodaline, dat na de onlineverkiezing van de "beste van de beste" de publieksprijs in de wacht sleepte, zoals tijdens de ceremonie bekend werd gemaakt. Na het succes van het debuutalbum In A Perfect World maakt de Ierse groep, die in Groningen een liveoptreden gaf, op dit moment een wereldtour waarbij de komende maanden Nederland, Zwitserland, Duitsland, Canada, de Verenigde Staten, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Australië worden aangedaan.

Tijdens de show traden ook enkele andere prijswinnaars van de EBBA Awards 2014 op (zie ook IP/13/931): GuGabriel (Oostenrijk), Lukas Graham (Denemarken), Asgeir (IJsland), Jacco Gardner (Nederland) en Nico & Vinz (Noorwegen). Zedd (Duitsland), Icona Pop (Zweden) en Disclosure (Verenigd Koninkrijk) stuurden een videoboodschap. Er waren ook optredens van oud-EBBA-winnares Caro Emerald (Nederland) en de Noorse zangeres Maria Mena.

Het evenement werd door de Britse tv-presentator en artiest Jools Holland gepresenteerd en live uitgezonden via YouTube. De komende maanden zal het in heel Europa op tv worden uitgezonden.

De EBBA Awards, die voor de elfde keer werden uitgereikt, zijn bedoeld om artiesten aan te sporen optimaal gebruik te maken van de interne markt en een nieuw publiek buiten de eigen landsgrenzen te bereiken. Ook benadrukken en bevorderen de prijzen de creativiteit en diversiteit van de Europese muziek en de rol die deze muziek speelt om mensen bij elkaar te brengen en grenzen weg te nemen. De organisatie is in handen van Eurosonic Noorderslag, in samenwerking met de European Broadcasting Union en Europese radiostations. Voor de prijzen is in totaal 360 000 euro aan medefinanciering uit het programma Cultuur van de Europese Unie beschikbaar (nu onderdeel van Creatief Europa). Hiermee wordt de helft van de kosten van de prijsuitreikingsceremonie, de selectieprocedure en de promotie gedekt. De winnende artiesten ontvangen een trofee.

Meer informatie

Website van de prijs: www.ebba-awards.eu

Het persgedeelte van de EBBA-website

Europese Commissie: het programma Cultuur

Website van Androulla Vassiliou

Volg Androulla Vassiliou op Twitter @VassiliouEU

Contact:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar