Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 10. ožujka 2014.

Eurobarometar: većina Europljana naklonjena je smjernicama novog ZPP-a

Više od tri četvrtine (77 %) Europljana smatra da svi građani EU-a imaju koristi od zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), dok ih više od 90 % podupire glavne smjernice novog ZPP-a, kao što su pravednija i usmjerenija pomoć (92 %) te uspostava veze između financijske pomoći namijenjene poljoprivrednicima i poštovanja poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš („ozelenjivanje”, 91 %). To su glavni rezultati istraživanja Eurobarometra o ZPP-u koje je danas objavila Komisija.

Povjerenik EK-a za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Cioloș izjavio je: „Ovim se rezultatima potvrđuje važnost koju Europljani pridaju potpori poljoprivredi i ruralnim područjima. Osim toga, njima se potvrdila vrlo jaka simbioza između smjernica reformiranog ZPP-a i očekivanja građanskog društva. Ta važna i jaka veza između građana i poljoprivrednika ojačat će zahvaljujući novom ZPP-u kojim će se ukupne koristi za društvo, okoliš i gospodarstvo povećati te će ih se učiniti konkretnijima u svakodnevnom životu za europsko društvo i svakog poreznog obveznika.

Ostali rezultati istraživanja jesu sljedeći:

Europljani poljoprivredi pridaju sve veću važnost te je uz razvoj ruralnih područja smatraju „veoma važnim” ulogom u budućnost (53 %, tj. 7 postotnih bodova više nego 2009.). Apsolutna većina smatra da je u Europskoj uniji jednako važno osigurati raznolikost poljoprivrede i prehrambenih proizvoda.

Više od 80 % Europljana podupire ključne ciljeve ZPP-a, osobito osiguranje opskrbe poljoprivrednim proizvodima, uravnoteženiji razvoj ruralnih područja ili potporu mladim poljoprivrednicima.

Ta je potpora još veća kada je riječ o temeljnim smjernicama reforme: 91 % njih (+ 4 %) smatra dodjelu financijske pomoći poljoprivrednicima u pogledu poljoprivrednih praksi kojima se čuva okoliš („ozelenjivanje”) pozitivnom, kao i ravnopravniju i usmjereniju dodjelu pomoći poljoprivrednicima (92 %, tj. + 4 % u odnosu na 2009.).

Većina građana EU-a suglasna je s potporom poljoprivrednicima i s udjelom proračuna EU-a u tu svrhu. Da je iznos pomoći poljoprivrednicima primjeren smatra 45 %, „prenizak” 26 % („previsok” 13 %).

Čak 91 % Europljana misli da je važno podupirati ranjiva poljoprivredna gospodarstva izložena klimatskim, sanitarnim ili gospodarskim nedaćama te otprilike jedan od dva ocjenjuje da je to načelo „vrlo važno” (48 %).

Za potporu koju EU dodjeljuje poljoprivrednicima u okviru ZPP-a čulo je 64 % Europljana, dok je u prethodnom istraživanju iz 2009. samo 41 % izjavilo da je čulo za ZPP1.

Većina Europljana (61 %) zna da su prihodi u poljoprivredi niži od prihoda u drugim gospodarskim sektorima.

U pogledu informiranja potrošača, istraživanje je pokazalo da Europljani obraćaju veliku pažnju na kvalitetu prehrambenih proizvoda, kao što su mlijeko i neke vrste mesa, te da imaju velika očekivanja u pogledu sljedivosti. Većina (53 %) je spremna platiti malo više kako bi na etiketama bili navedeni podaci o podrijetlu proizvoda.

Pozadina

Komisija je nakon reforme ZPP-a željela ponovno provesti istraživanje o mišljenju građana EU-a o zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) i o važnosti koju pridaju poljoprivredi u Europskoj uniji. Istraživanje je provedeno u skladu s metodologijom istraživanja Eurobarometra između 23. studenoga i 2. prosinca u 28 država članica EU-a i njime je bilo obuhvaćeno 27 919 građana iz raznih socijalnih i demografskih skupina.

Dodatne informacije

Cjelovito izvješće

Web-mjesto Eurobarometra

Osobe za kontakt:

Roger Waite (+32 2 296 14 04)

Fanny Dabertrand (+32 2 299 06 25)

Za javnost: Europe Direct telefonom 00 800 6 7 8 9 10 11 ili e­poštom

1 :

Posebno izvješće Eurobarometra br. 336: QB3. Jeste li već nešto čuli o ZPP-u, zajedničkoj poljoprivrednoj politici i ruralnom razvoju Europske unije ili o njima čitali?


Side Bar