Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 7.

Az Európai Bizottságnak sikerült a tervezettnél 11 hónappal korábban elérnie az esélyegyenlőségi célszámokat

A nemzetközi nőnap alkalmából a Bizottság örvendetes hírrel szolgálhat: a tervezettnél 11 hónappal korábban sikerült megvalósítania a nők arányára vonatkozóan kitűzött célokat.

„Nagy örömmel tölt el, hogy a nemzetközi nőnapot az esélyegyenlőség tekintetében az Európai Bizottságon belül elért, valódi előrelépéssel ünnepelhetjük” – nyilatkozta Maroš Šefčovič, a Bizottság alelnöke.

„A Bizottságnak egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie: a munkaerő demográfiai alakulása mellett a személyzet 5%-os csökkentésével, valamint az érdekelt felek növekvő elvárásaival is meg kell birkóznia. Ezért most már nem csupán kívánatos, hanem elengedhetetlen, hogy a lehető legteljesebb mértékben kiaknázzuk a személyzet tagjainak képességeit – legyen szó akár férfiakról, akár nőkről. Ez az oka, hogy mandátumom első számú prioritásává tettem az esélyegyenlőség kérdését – remélem, utódom épít majd az eddig elért eredményekre.”

A 2010 és 2014 közötti időszakra szóló esélyegyenlőségi stratégia három olyan területen határozott meg 2014. december 31-ig elérendő célszámokat, ahol a nők alulreprezentáltak: a felső vezetésben (25%), a középvezetésben (30%) és a nem vezetői tisztviselői munkakörökben (43%).

A legfrissebb adatok szerint 2014. február 1-jére mindhárom cél megvalósult: jelenleg a felső vezetés 27,9%-át és a középvezetés 30,3%-át nők alkotják és nők töltik be a nem vezetői tisztviselői munkakörök 43,2%-át. Ezek az arányok várhatóan tovább növekszenek majd. Számottevő javulást jelentenek 1995-höz képest, amikor a nők aránya a felső vezetésben csupán 4%, a középvezetésben 10,7%, a nem vezetői tisztviselői munkakörökben pedig 23,9% volt.

A Bizottság 1988 óta aktívan törekszik arra, hogy saját intézményén belül javítsa a nemek közötti egyensúlyt. A jelenleg érvényben lévő stratégia, amelyet a jelenlegi Bizottság mandátumának első évében, 2010-ben fogadott el, a korábban elért eredményekre épít és megújult elkötelezettséget jelez. A korábbi tapasztalatok alapján a célok csak akkor hatásosak, ha ez a megközelítés a munkahelyhez kapcsolódó intézkedésekkel egészül ki. A személyzeti szabályzat legutóbbi módosítása, amely 2014. január 1-jén lépett hatályba, kifejezetten hivatkozik a rugalmas munkafeltételekre. Jelenleg a Bizottság személyzetének csaknem 10%-a távmunkázik, a személyzet mintegy 40%-a pedig tokennel rendelkezik, ami lehetővé teszi számukra, hogy bármikor, bárhonnan dolgozhassanak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rugalmasság különösen a nők esetében kulcsfontosságú tényező, amely megkönnyíti számukra, hogy több felelősséget vállaljanak.

A stratégia azt is elismeri, hogy a felső vezetés elkötelezettsége kritikus jelentőségű a siker szempontjából. Ezért a Bizottság kialakította az ahhoz szükséges feltételeket, hogy felső vezetése komolyabb vezetői szerepet vállaljon és szigorúbban elszámoltatható legyen. Így az egyes főigazgatóságoknak és szolgálatoknak számot kell adniuk arról, mit értek el a közös teljesítmény-keretrendszerben előírtakhoz képest. Teljesítményüket egy ún. esélyegyenlőségi mutató kiszámítása alapján értékelik. Teljesítménye alapján eddig kilenc, az esélyegyenlőségért tett erőfeszítések terén éllovasnak számító főigazgatóság nyerte el a „kiegyensúlyozott munkahely” minősítést. A Humánerőforrásügyi és Biztonsági Főigazgatóság negyedévente ellenőrzi a nemek képviseletére vonatkozó, főigazgatósági szintű célszámokat.

Háttér

Közlemény a nők és férfiak Európai Bizottságon belüli esélyegyenlőségére irányuló stratégiáról (2010–2014)

http://ec.europa.eu/civil_service/docs/equal_opp/strategie_1554_en.pdf

Kapcsolattartók:

Antonio Gravili (+32 2 295 43 17)

Marilyn Carruthers (+32 2 299 94 51)

Közönségtájékoztatás: Europe Direct telefon: 00 800 6 7 8 9 10 11 vagy e­mail


Side Bar