Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija

Sporočilo za medije

Bruselj, 6. marca 2014

„Tehnologija je preveč pomembna, da bi jo prepustili moškim!“

Evropsko digitalno gospodarstvo in sektor aplikacij doživljata razcvet, a kje so ženske?

Dejstva o ženskah v digitalnem gospodarstvu:

Samo 9 % evropskih razvijalcev aplikacij je žensk.

Samo 19 % vodij na področju IKT je žensk (v drugih storitvenih sektorjih jih je 45 %).

Samo 19 % podjetnikov na področju IKT je žensk (v drugih storitvenih sektorjih jih je 54 %). Ženske predstavljajo manj kot 30 % delovne sile na področju IKT.

Število diplomantk na področju računalništva upada (3 % diplomantk v primerjavi z 10 % diplomantov).

Podpredsednica Evropske komisije @NeelieKroesEU je povedala:

„Tehnologija je preveč pomembna, da bi jo prepustili le moškim! Vsak teden srečujem vedno več navdihujočih žensk v tehnoloških poklicih.“

„Področje IKT ni več rezervirano za čudaške redke navdušence, saj je priljubljeno in v njem je prihodnost! Le 9 % razvijalcev aplikacij je žensk? Lepo vas prosim! Poskusite se v kodiranju in videle boste, kako zabavno je lahko!“

„Ženskam smo želeli ponuditi platformo, da bodo lahko delile svoje zgodbe o uspehu na področju tehnologije. In zgodb o uspehu je veliko. Prosim, povejte svojo in nam pomagajte navdihniti naslednjo generacijo!“

Pridružite se kampanji: Lahko posnamete svoj video z vašo zgodbo o življenju v digitalnem sektorju. Video naložite na stran „Every Girl Digital“ na Facebooku.

Evropska komisija danes začenja kampanjo, s katero želi poiskati in postaviti za zgled vzornike, ki bodo mlade ženske in dekleta spodbudili k študiju in izbiri poklica na področju IKT. Komisija vabi ženske (in moške!), naj posnamejo video in delijo svojo digitalno zgodbo o uspehu, s katero bodo navdihnili dekleta in ženske za razmišljanje o karieri na področju tehnologije.

Ženske si lahko ustvarijo zelo uspešne kariere na področju tehnologije, o čemer pričajo navdihujoče ženske, ki začenjajo kampanjo:

Monique Morrow, @mjmorrow, iz Švice pravi, da si nikoli ni predstavljala, da bo stopila na pot informacijske tehnologije. Vendar jo je na to področje pripeljala njena sposobnost reševanja problemov in od takrat jo je informacijska tehnologija popeljala po vsem svetu in na številna področja ter ji ponudila mnogo zanimivih izkušenj. Njeno delo jo zares veseli in se ji zdi zabavno.

Lindsey Nefesh-Clarke, @WomensW4, iz Francije dela na področju razvoja IKT. Govori o preobrazbeni moči informacijskih in komunikacijskih tehnologij, ki so pospešile krepitev vloge žensk, in kako jo je povezovanje Bangladeša v digitalno dobo pripeljalo do tega, s čimer se ukvarja zdaj. Njen nasvet dekletom? „Kar pogumno v svet IT!“

Sofia Svanteson, @sofiasvanteson, iz Švedske mladim ženskam, ki razmišljajo o poklicni poti na področju tehnologije, svetuje, naj bodo brez zadržkov glede tega, za kaj vse je uporabna tehnologija. Meni, da smisel napredka na tem področju ni v tehnologiji sami. Le če je nekaj uporabnikom prijazno in smiselno, lahko spremeni življenje ljudi na bolje. Zelo jo veseli, da je vključena v ta proces.

Svoje zgodbe so povedale še Eva Berneke iz Danske, Anneke Burger z Nizozemske in Naomi Shah iz Združenih držav Amerike. Več navdihujočih zgodb najdete tukaj.

Ozadje

Ta kampanja nadgrajuje študijo Komisije o ženskah v sektorju IKT, ki je pokazala, da je najboljši način za doseganje večje zastopanosti žensk v sektorju IKT povečevanje prepoznavnosti navdihujočih strokovnjakov na področju tehnologije in s tem ustvarjanje vzornikov. Iskanje navdiha pri poklicni poti drugih lahko pomaga tudi ženskam, ki že delajo na področju tehnologije, da vztrajajo na svoji poklicni poti v tem sektorju.

Pritegniti več žensk v poklice na področju tehnologije je gospodarska nuja. Če bi ženske zasedale delovna mesta na področju digitalne tehnologije tako pogosto kot moški, bi se evropski BDP lahko povečal za približno 9 milijard EUR (1,3-kratnik BDP Malte) letno, kot izhaja iz študije. Organizacije, v katerih so ženske bolj vključene v vodenje, prinašajo za 35 % večji donos iz lastniškega kapitala in za 34 % boljše vračanje sredstev delničarjem kot druge primerljive organizacije.

Poleg tega so ženske še posebej slabo zastopane na vodstvenih položajih. Čeprav je to splošen problem, je odstotek žensk na vodilnih položajih na področju IKT mnogo manjši kot v drugih sektorjih: 19.2 % delavcev v sektorju IKT ima nadrejene ženske, v drugih sektorjih pa to velja za 45.2 % delavcev.

Podjetnice v sektorju IKT zaslužijo 6 % več kot druge ženske v istem sektorju. Podjetnice v sektorju IKT so bolj zadovoljne s svojim delovnim mestom, imajo močnejši občutek uspešnega opravljanja dela in zaslužijo več kot druge ženske, zaposlene v sektorju IKT. Slaba stran pa je, da doživljajo višjo raven stresa.

Poleg tega ženske pogosteje kot moški zapustijo sektor sredi svoje poklicne poti (pojav „odhajanja žensk“). V tem sektorju je namreč zaposlenih 20 % tridesetletnic z diplomo s področja IKT in samo 9 % žensk z diplomo s tega področja, starejših od 45 let.

Medtem delodajalci poročajo, da s težavo najdejo strokovnjake na področju IKT, v Evropi pa bi lahko kmalu prišlo do pomanjkanja do 900 000 delavcev na področju IKT, kar bi lahko pomenilo zamujeno priložnost v boju proti množični brezposelnosti in predstavljalo tveganje za evropsko digitalno konkurenčnost.

Koristne povezave

Glej tudi ICTLadies, Inspringfifty Shefigures2012, Science it's a girl thing

Tematske oznake: #IWD2014 #WomensDay

Women in ICT ; Spletna stran Neelie Kroes

Kontakti:

Comm-kroes@ec.europa.eu, Twitter: @ ryanheatheu


Side Bar