Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană

Comunicat de presă

Bruxelles, 6 martie 2014

„Tehnologia este prea importantă pentru a fi lăsată pe seama bărbaților!”

Economia digitală a Europei și sectorul aplicațiilor se află în plină expansiune. Dar unde sunt femeile?

Date referitoare la femei în economia digitală:

Numai 9 din 100 de dezvoltatori europeni de aplicații sunt femei.

Numai 19 % din directori în domeniul TIC sunt femei (în alte sectoare de servicii prezența femeilor în posturi de conducere este de 45 %).

Numai 19 % din întreprinzători în domeniul TIC sunt femei (în alte sectoare de servicii prezența femeilor este de 54 % în rândul întreprinzătorilor). Forța de muncă feminină în domeniul TIC este mai mică de 30 %.

Numărul total de absolvente de studii informatice este în scădere (3 % absolvenți femei față de 10 % absolvenți bărbați).

Vicepreședintele Comisiei Europene, dna Neelie Kroes, a declarat:

„Tehnologia este prea importantă pentru a fi lăsată numai pe seama bărbaților! În fiecare săptămână întâlnesc tot mai multe femei entuziasmante în domeniul tehnologic.”

„Domeniul TIC nu mai aparține celor puțini împătimiți de calculatoare, domeniul TIC este cool și este viitorul! Doar 9 % din dezvoltatorii de aplicații sunt femei? Să fim serioși! Codarea este amuzantă, de ce să nu încercați?”

„Am vrut să oferim o platformă prin intermediul căreia femeile să povestească despre cum au reușit în tehnologie. Există atât de multe povești de succes în rândul vostru, al femeilor. Așa că spuneți-ni-le și nouă, vă rugăm, și ajutați-ne să inspirăm următoarea generație!”

Pentru a vă alătura campaniei: puteți face chiar dumneavoastră un scurt film cu povestea dumneavoastră despre viața în sectorul digital, pe care să îl încărcați apoi pe pagina de Facebook Every Girl Digital.

Comisia Europeană lansează astăzi o campanie pentru a identifica și a celebra modele de urmat care să încurajeze tinerele femei și fetele să studieze și să urmeze o carieră în domeniul TIC. Comisia invită femeile (și bărbații!) să realizeze un material video și să își împărtășească propria poveste de succes în domeniul digital prin care să inspire fetele și femeile să se gândească la tehnologie.

Femeile pot avea cariere extraordinare în tehnologie, lucru adeverit de femeile entuziasmante care au dat startul campaniei:

Monique Morrow, @mjmorrow, din Elveția, afirmă că IT-ul este o cale pe care nu ar fi crezut niciodată că o va urma. Însă capacitatea ei de a rezolva probleme a adus-o în domeniu; de atunci, IT-ul a purtat-o prin întreaga lume și în multe domenii; a avut experiențe interesante, se bucură cu adevărat de ce face și crede că e distractiv;

Lindsey Nefesh-Clarke, @WomensW4, din Franța, lucrează în domeniul TIC pentru dezvoltare. Ea vorbește despre o anumită putere de transformare a tehnologiilor informației și comunicării, pe care le consideră catalizatori pentru emanciparea femeilor, și despre modul în care conectarea Bangladeshului la era digitală a determinat-o să facă ce face acum. Sfatul ei pentru fete? „Do IT, do IT, do IT!”

Sofia Svanteson, @sofiasvanteson, din Suedia, le sfătuiește pe tinerele care se gândesc la o carieră în tehnologie să rămână receptive la utilizările pe care le poate avea tehnologia. Ea crede că progresul în tehnologie nu poate avea loc numai de dragul tehnologiei; dacă este ușor de folosit și util, un lucru poate schimba în bine viața oamenilor. Sofia crede că este impresionant să faci parte din acest proces.

Și-au mai împărtășit experiențele Eva Berneke, din Danemarca, Anneke Burger, din Țările de Jos, și Naomi Shah, din Statele Unite. Aici găsiți mai multe povești grăitoare.

Context

Campania se bazează pe un studiu al Comisiei privind femeile în sectorul TIC, în care s-a constatat că cel mai bun mod de a atrage mai multe femei în posturi din domeniul tehnologic este să se pună în lumină activitatea unor profesioniști din domeniul tehnologic, transformând astfel acești profesioniști în modele de urmat. Determinarea unor parcursuri profesionale stimulative ar putea ajuta femeile care lucrează deja în tehnologie să rămână în sector de-a lungul întregii cariere.

Atragerea unui număr mai mare de femei în profesii tehnologice este un imperativ economic. Conform studiului, dacă femeile ar ocupa la fel de multe posturi în sectorul digital ca bărbații, PIB-ul european ar putea să crească anual cu aproximativ 9 miliarde EUR (de 1,3 ori mai mare decât PIB-ul Maltei). Organizațiile care au la conducere mai multe femei realizează o rentabilitate a capitalurilor proprii cu 35 % mai mare și un randament general pentru acționari cu 34 % mai mare decât alte organizații comparabile.

Femeile sunt subreprezentate, de asemenea, în pozițiile de conducere și în funcțiile de decizie. Deși această problemă este generală, procentul de femei director în domeniul TIC este mult mai scăzut decât în alte sectoare: 19,2 % din lucrătorii din sectorul TIC se află în subordinea unei femei, în comparație cu 45,2 % din lucrătorii din alte sectoare.

Femeile care au propria afacere în sectorul TIC câștigă cu 6 % mai mult decât celelalte femei din același sector. Femeile care au propria afacere în sectorul TIC sunt mai mulțumite cu locurile lor muncă, au un sentiment mai puternic al lucrului bine făcut și câștigă mai bine decât angajatele din sectorul TIC. Un aspect negativ este însă nivelul mai ridicat de stres pe care aceste femei întreprinzătoare mărturisesc că îl au.

Problema este agravată de fenomenul „conductei sparte”, cazurile de părăsire a sectorului la jumătatea carierei fiind mai frecvente în rândul femeilor decât în rândul bărbaților. Procentele femeilor care dețin o diplomă în domeniul TIC și care lucrează în sector se prezintă astfel: 20 % în cazul femeilor în vârstă de 30 de ani, față de numai 9 % în cazul femeilor de peste 45 de ani.

Între timp, angajatorii au anunțat că le este greu să găsească profesioniști în domeniul TIC și că Europa s-ar putea confrunta în curând cu o penurie de până la 900 000 de lucrători în domeniul TIC, putând astfel să rateze oportunitatea de a combate șomajul masiv și riscându-și competitivitatea pe plan digital.

Linkuri utile

A se vedea și Doamnele TIC, 50 de surse de inspirație Cifre despre femei în 2012, Știința le stă bine fetelor

Hashtag-uri: #IWD2014 #WomensDay

Femei în domeniul TIC

Pagina de web a dnei Neelie Kroes

Persoane de contact:

Comm-kroes@ec.europa.eu Twitter: @ ryanheatheu


Side Bar