Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie

Persbericht

Brussel, 6 maart 2014

"Technologie is te belangrijk om aan mannen over te laten!"

De Europese digitale economie en de app-sector ontwikkelen zich razendsnel, maar waar zijn de vrouwen in dit verhaal?

De huidige realiteit:

slechts 9 op de 100 Europese app-ontwikkelaars zijn vrouw

slechts 19 % van de ICT-managers is vrouw (in andere dienstensectoren is dat 45 %)

slechts 19 % (tegenover 54 % in andere dienstensectoren) van de ICT-ondernemers en minder dan 30 % van het ICT-personeel is vrouw

het aantal vrouwen dat afstudeert in ICT daalt (3 % van de vrouwelijke afgestudeerden tegenover 10 % van de mannelijke afgestudeerden)

Vicevoorzitter van de Europese Commissie @NeelieKroesEU:

"Technologie is te belangrijk om enkel aan mannen over te laten! Ik ontmoet elke week meer en meer inspirerende vrouwen die thuis zijn in technologie."

"ICT is niet langer alleen weggelegd voor een paar nerds; ICT is hip en is de toekomst! Het is onbegrijpelijk dat maar 9 % van de app-ontwikkelaars vrouw is. Probeer zelf eens te programmeren en ontdek hoe leuk dat kan zijn!"

"Wij willen vrouwen de kans geven om te vertellen hoe zij zich doen gelden in de wereld van de technologie. Veel vrouwen zijn daar al met glans in geslaagd. Vertel ons uw verhaal en inspireer de volgende generatie!"

Doe mee aan onze campagne: Maak uw eigen video waarin u vertelt over uw ervaringen in de digitale sector en post die op de "Every Girl Digital"-pagina op Facebook.

De Europese Commissie start vandaag een campagne om rolmodellen te vinden en hun succes onder de aandacht te brengen. Dat moet jonge vrouwen en meisjes ervan overtuigen een technologische studierichting te kiezen en een loopbaan in de ICT-sector te ambiëren. De Commissie nodigt vrouwen (én mannen) uit om een video te maken waarin zij hun succesverhaal uit de doeken doen, om meisjes en vrouwen te doen nadenken over technologie.

Het startschot van de campagne wordt gegeven door enkele inspirerende vrouwen die bewijzen dat vrouwen wel degelijk succesvol kunnen zijn op het gebied van technologie:

Monique Morrow (@mjmorrow) uit Zwitserland had nooit gedacht dat de IT-sector haar pad zou kruisen. Door haar sterk probleemoplossend vermogen kwam ze er toch in terecht. Ondertussen heeft ze de wereld afgereisd, in tal van domeinen gewerkt en interessante ervaringen opgedaan. Ze geniet van haar baan en heeft er plezier in.

Lindsey Nefesh-Clarke (@WomensW4) uit Frankrijk is actief in de ICT-sector, meer bepaald op het gebied van ontwikkeling. Ze vertelt hoe ICT de positie van vrouwen kan helpen verbeteren en hoe de opkomst van de digitale wereld in Bangladesh haar heeft gebracht tot wat ze nu doet. Haar advies voor meisjes? "Kies voor IT!"

Sofia Svanteson (@sofiasvanteson) uit Zweden raadt jonge vrouwen die een loopbaan in de technologie overwegen aan om met een open geest na te denken over de mogelijkheden van technologie. Ze zegt dat technologische vooruitgang niet enkel in het belang mag zijn van de technologie zelf. De technologie moet gebruiksvriendelijk en zinvol zijn, om het leven van de gebruikers positief te beïnvloeden. Sofia vindt het fascinerend deel uit te maken van dit vooruitgangsproces.

Ook Eva Berneke uit Denemarken, Anneke Burger uit Nederland en Naomi Shah uit de Verenigde Staten vertellen ons hun verhaal. Meer inspirerende verhalen vindt u hier.

Achtergrond

De campagne bouwt voort op een studie die de Commissie heeft uitgevoerd naar vrouwen in de ICT-sector. Uit die studie bleek dat vrouwen het beste kunnen worden overgehaald om een baan in deze sector te kiezen door meer zichtbaarheid te geven aan inspirerende professionals die als rolmodel kunnen dienen. Ook kan het helpen de loopbaanmogelijkheden te benadrukken, zodat vrouwen die actief zijn in deze sector, dat blijven.

Het is economisch noodzakelijk dat meer vrouwen worden overgehaald tot een loopbaan in de technologie. Uit de studie bleek dat als er evenveel vrouwen als mannen een baan in de ICT-sector zouden hebben, het Europese bbp jaarlijks 9 miljard euro meer zou kunnen bedragen (dat is 1,3 keer het bbp van Malta). Organisaties met meer vrouwen in managementposities hebben 35 % meer rendement van eigen vermogen en 34 % meer totaal rendement voor de aandeelhouders dan andere soortgelijke organisaties.

Vrouwen zijn vooral ondervertegenwoordigd in management- en besluitvormingsposities. De ondervertegenwoordiging van vrouwen is een algemeen probleem, maar in de ICT-sector is dat nog meer uitgesproken. Daar heeft 19,2 % van de werknemers een vrouw als baas, tegenover 45,2 % in andere sectoren.

Vrouwelijke ondernemers in de ICT-sector verdienen 6 % meer dan hun vrouwelijke collega's in dezelfde sector die geen ondernemer zijn. Zij zijn ook meer tevreden over hun baan en over de resultaten van hun werk. Het minpunt is echter dat zij zich vaker gestrest voelen.

Daarbovenop beslissen meer vrouwen dan mannen tijdens hun loopbaan om uit de sector te stappen ("leaky pipeline"-verschijnsel). Van de 30-jarige vrouwen met een ICT-bachelordiploma werkt 20 % in de ICT-sector. Van de vrouwen ouder dan 45 jaar met een soortgelijk diploma is dat slechts 9 %.

Ondertussen melden werkgevers dat zij moeilijk ICT-personeel vinden en dreigt er in Europa een tekort van 900 000 ICT-professionals te komen. Europa mist daarbij mogelijk een kans om de massale werkloosheid aan te pakken en zet zijn digitale concurrentievermogen op het spel.

Nuttige links

Zie ook ICTLadies, Inspringfifty Shefigures2012, Science it's a girl thing

Hashtags: #IWD2014 #WomensDay

Vrouwen in de ICT-sector

Website van Neelie Kroes

Contact:

Comm-kroes@ec.europa.eu, Twitter: @ ryanheatheu


Side Bar