Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemények

Brüsszel, 2014. március 6.

"A technológia túl fontos ahhoz, hogy csak a férfiakra bízzuk!"

Európában fellendülőben van a digitális gazdaság és a mobilalkalmazások piaca, de hol vannak a nők?

Néhány tény a nőkről a digitális gazdaságban:

100 európai mobilalkalmazás-fejlesztő között csak 9 nő van.

Az információs és kommunikációs technológiák (IKT) területén a vezetőknek csupán 19%-a nő (más szolgáltatási területeken 45% a nők aránya).

Az IKT területén a vállalkozóknak csupán 19%-a nő (más szolgáltatási területeken 54% a nők aránya). Az IKT területén a munkavállalóknak csak 30%-a nő.

A számítástechnikai felsőfokú végzettséget szerző nők száma csökken (3% a női, míg 10% a férfi diplomások között).

Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke így nyilatkozott:

"A technológia túl fontos ahhoz, hogy csak a férfiakra bízzuk! Hétről hétre egyre több példamutató nővel találkozom a műszaki területeken."

"Az IKT már nem csak néhány unalmas csodabogár ügye, hanem menő dolog, és maga a jövő! A mobilalkalmazások fejlesztőinek csak 9%-a nő?! Arra bíztatom őket, hogy próbálkozzanak meg a programozással, meglátják, milyen érdekes!"

"Szeretnénk egy olyan fórumot biztosítani a nőknek, ahol elmondhatják történetüket arról, hogyan jutottak előre a műszaki területen. Olyan sok sikertörténet van – kérem, ossza meg a sajátját, segítsen ösztönözni a következő generációt!"

Csatlakozzon Ön is a kampányhoz: Elkészítheti a saját videóját a saját történetéről a digitális szektorban. Töltse föl a videóját az Every Girl Digital Facebook oldalra.

Az Európai Bizottság kampányt indít példaképek felkutatására és elismerésére, hogy bátorítsa a fiatal nőket és lányokat, hogy IKT pályán tanuljanak tovább és építsenek karriert. A Bizottság felkéri a nőket (és férfiakat!), hogy készítsenek videókat és osszák meg saját sikertörténeteiket a lányok és nők lelkesítésére a műszaki területek iránt.

A műszaki területeken nagyszerű karrierlehetőségek állnak a nők előtt, mint azt a kampányt elindító, inspiráló nők is tanúsítják:

Monique Morrow, @mjmorrow Svájcból, azt mondja, sosem gondolta volna, hogy az informatikai pályát választ majd. Problémamegoldó képessége azonban erre a területre vezette; azóta az informatika révén körülutazta a világot, sok szakterületet kipróbált, sok érdekes tapasztalatra tett szert. Igazán élvezi, és örömet talál benne;

Lindsey Nefesh-Clarke, @WomensW4 Franciaországból, IKT területen dolgozik fejlesztőként. Az IKT átalakító erejéről beszél, arról, hogy hogyan segíti a nők szerepvállalását, és hogy Banglades bekapcsolása a digitális korba hogyan vezette őt mostani tevékenységéhez. Hogy mit tanácsol a lányoknak? „Do IT, do IT, do IT!”

Sofia Svanteson, @sofiasvanteson Svédországból, azt tanácsolja a műszaki karrierben gondolkodó fiatal nőknek, hogy legyenek nyitottak a technológia sokféle felhasználhatóságára. Az a véleménye, hogy a műszaki fejlődés nem lehet öncélú; csak akkor változtathatja meg az emberek életét a jó irányba, ha felhasználóbarát és fontos célt szolgál. Sofia bámulatosnak tartja, hogy része lehet ennek a folyamatnak.

Eva Berneke Dániából, Anneke Burger Hollandiából, és Naomi Shah az Egyesült Államokból szintén megosztják történetüket. Még több motiváló történetet itt találhat.

Háttér

Ez a kampány a Bizottságnak az IKT területen dolgozó nőkről szóló tanulmányára épül, amely szerint a legjobb módja annak, hogy több nőt csábítsunk műszaki pályára az, ha inspiráló női szakembereket mutatunk be, akik példaképek lehetnek. A motiváló karrierlehetőségek felismerése abban is segítheti a már most műszaki területen dolgozó nőket, hogy egész pályafutásuk alatt ebben a szektorban maradjanak.

Gazdasági szükségszerűség is, hogy több nőt vonzzunk a műszaki pályákra. A tanulmány szerint ha a nők is olyan arányban dolgoznának digitális területen, mint a férfiak, az európai GDP évente körülbelül 9 millió Euróval nőne (ez Málta GDP-jének 1,3-szorosa). Azok a szervezetek, amelyek a nőket jobban befogadják a vezetőségbe, 35%-al magasabb tőkearányos jövedelmezőséget és 34%-al magasabb részvényjövedelmezőséget érnek el, mint más hasonló szervezetek.

A nők különösen alulreprezentáltak vezetőségi és döntéshozói pozíciókban. Noha ez egy általános probléma, az IKT területen sokkal alacsonyabb a női főnökök aránya, mint más szektorokban: az információs és kommunikációs technológiákban dolgozók közül 19,2%-nak, míg a más területen dolgozók 45,2%-ának van női főnöke.

Az IKT szektorban a vállalkozó nők 6%-kal többet keresnek, mint a nem vállalkozó nők ugyanabban a szektorban. Az IKT szektorban a vállalkozó nők elégedettebbek munkájukkal, több a sikerélményük, ráadásul többet is keresnek, mint a nem vállalkozó alkalmazottak ugyanezen a területen. A dolog árnyoldala viszont, hogy magasabb stressz szintről is számolnak be.

Ezt a problémát súlyosbítja, hogy több nő hagyja el az ágazatot szakmai pályafutása derekán, mint férfi. A 30 éves, IKT-területen alapdiplomával rendelkező nőknek 20%-a dolgozik a szektorban, míg az ugyanilyen végzettségű 45 éves nőknek már csupán 9%-a.

Eközben a munkáltatók arra panaszkodnak, hogy nehezen találnak IKT-szakembereket, és Európában nemsokára akár 900 000 ilyen munkavállaló is hiányozhat – következésképpen Európa elmulaszt egy kiváló lehetőséget a tömeges munkanélküliség csökkentésére és a digitális versenyképesség növelésére.

Hasznos linkek

Lásd még ICTLadies, Inspringfifty Shefigures2012, Science it's a girl thing

Címkék: #IWD2014 #WomensDay

Nők az IKT-ban

Neelie Kroes honlapja

Kapcsolattartók:

Comm-kroes@ec.europa.eu, Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar