Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europska komisija

Priopćenje za tisak

Bruxelles, 6. ožujka 2014.

„Tehnologija je previše bitna da bismo je prepustili muškarcima!”

Europsko digitalno gospodarstvo i sektor razvoja aplikacija u punom su zamahu, no gdje su žene?

Činjenice o ženama u digitalnom gospodarstvu:

Samo 9 od 100 europskih razvojnih inženjera aplikacija su žene.

Samo 19 % rukovoditelja u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija su žene (45 % žena u ostalim uslužnim sektorima).

Samo 19 % poduzetnika u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija su žene (54 %žena u ostalim uslužnim sektorima). Manje od 30 % radne snage u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija su žene.

Broj diplomantica studija računalstva pada (3 % diplomantica u usporedbi s 10 % diplomanata).

Potpredsjednica Europske komisije @NeelieKroesEU izjavila je:

„Tehnologija je previše bitna da bismo je prepustili samo muškarcima! Svaki tjedan susrećem sve više inspirativnih žena u području tehnologije.”

„IKT nije više područje nekolicine bistrih klinaca – IKT je super i naša je budućnost! Samo 9 % razvojnih inženjera aplikacija su žene? Hajde već jednom! Okušajte se u programiranju, vidjet ćete kako je zabavno!”

Željeli smo ženama omogućiti platformu u okviru koje mogu ispričati svoja iskustva o napredovanju u području tehnologije. Ima mnogo takvih priča – ispričajte svoju i pomognite nam nadahnuti sljedeću generaciju!”

Pridružite se kampanji: Možete izraditi i videozapis svoje priče o životu u digitalnom sektoru. Učitajte svoj videozapis na facebook stranicu "Every Girl Digital".

Europska komisija danas pokreće kampanju kojom želi pronaći i istaknuti uzore kako bi potakla mlade žene i djevojčice na studij i karijeru u području IKT-a. Komisija poziva žene (i muškarce!) da izrade videozapis kojim će ispričati vlastitu priču uspjeha u digitalnom sektoru i nadahnuti djevojčice i žene da razmišljaju o tehnologiji.

Žene mogu ostvariti sjajne karijere u području tehnologije, kao što su pokazale inspirativne žene koje pokreću ovu kampanju:

Monique Morrow, @mjmorrow, iz Švicarske, rekla je da nikad nije mislila da će se baviti informacijskim tehnologijama. No zbog svoje sposobnosti rješavanja problema našla se u IT-u; od tada je prošla cijeli svijet, brojna područja, podijelila svoja brojna zanimljiva iskustva, stvarno uživa u IT-u i nalazi ga zabavnim.

Lindsey Nefesh-Clarke, @WomensW4, iz Francuske, radi u području IKT-a za razvoj. Transformativna moć IKT-a jest u omogućivanju jačanja položaja žena, kaže Lindsey. Povezivanje Bangladeša s digitalnom erom dovelo ju je do toga što sad radi. Njezin savjet djevojčicama? „BacITe se u IT!”

Sofia Svanteson, @sofiasvanteson, iz Švedske, savjetuje mladim ženama koje razmatraju mogućnost karijere u području tehnologije da bez predrasuda razmišljaju o njezinim mogućim primjenama. Sofia vjeruje da svrha tehnološkog napretka ne treba biti sama tehnologija; nešto što je prilagođeno korisniku i smisleno može poboljšati živote ljudi. Oduševljena je što je dio tog procesa.

Eva Berneke iz Danske, Anneke Burger iz Nizozemske i Naomi Shah iz Sjedinjenih Država također su podijelile svoja iskustva. Potražite druge inspirativne priče ovdje.

Kontekst

Ova je kampanja dio Komisijine studije o ženama u sektoru IKT-a kojom se pokazalo da je najbolji način postizanja veće zastupljenosti žena na radnim mjestima u tehnološkom sektoru jačanje vidljivosti inspirativnih tehnoloških stručnjaka kao uzora. Prepoznavanjem ohrabrujućih mogućnosti karijera može se pomoći i ženama koje su već zaposlene u području tehnologije da ostanu u tom sektoru.

Za gospodarstvo je neophodno privući više žena u tehnološke karijere. Prema studiji europski BDP godišnje bi se povećao za oko 9 milijardi eura (1,3 puta BDP Malte) da je zastupljenost žena na digitalnim radnim mjestima jednaka zastupljenosti muškaraca. Organizacije u kojima su žene zastupljenije na rukovodećim položajima imaju 35 % veći prinos na vlastiti kapital i 34 % bolji ukupni prinos dioničarima nego druge slične organizacije.

Žene su osobito nezastupljene na srednjim i višim rukovodećim položajima. Iako je to općeniti problem, postotak šefica u području IKT-a mnogo je manji nego u drugim sektorima: 19,2 % radnika u sektoru IKT-a ima šefice, u usporedbi s 45,2 % radnika u ostalim sektorima.

U IKT sektoru poduzetnice zarađuju 6 % više od žena koje to nisu. Poduzetnicama u IKT sektoru posao pričinjava veće zadovoljstvo, važnije im je posao učiniti dobro i zarađuju više nego nepoduzetničke zaposlenice u tom sektoru. Navode, međutim, da su pod većim stresom.

Velik je problem i to što žene češće nego muškarci napuštaju sektor usred svojih karijera (pojava „odljeva žena”). 20 % tridesetogodišnjih žena koje su diplomirale na studiju iz područja IKT-a radi u tom sektoru, a samo 9 % žena starijih od 45 godina.

Istodobno, poslodavcima je sve teže pronaći IKT stručnjake i Europa bi se uskoro mogla suočiti s nestašicom od gotovo 900 000 IKT zaposlenika – te time propustiti priliku u borbi protiv masovne nezaposlenosti i ugroziti svoju digitalnu konkurentnost.

Korisne poveznice

Vidi i ICTLadies, Inspringfifty Shefigures2012, Science it's a girl thing

Oznake na Twitteru: #IWD2014 #WomensDay

Žene u IKT-u

Web-mjesto Neelie Kroes

Kontakti:

Comm-kroes@ec.europa.eu (+32 2 29 ), Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar