Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 6 март 2014 г.

Технологиите са твърде важни, за да бъдат оставени на мъжете!

Цифровата икономика и секторът на мобилните приложения в Европа процъфтяват, но къде са жените?

Факти за жените в цифровата икономика:

Само 9% от европейските разработчици на мобилни приложения са жени.

Само 19% от мениджърите в сектора на ИКТ са жени (делът на жените в другите сектори на услугите е 45%).

Само 19% от предприемачите в сектора на ИКТ са жени (делът на жените в другите сектори на услугите е 54%). По-малко от 30% от заетите в този сектор са жени.

Броят на жените, които завършват висше образование по компютърни технологии, намалява (3% от завършващите жени спрямо 10% от завършващите мъже).

Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви:

„Технологиите са твърде важни, за да бъдат оставени само на мъжете! Всяка седмица срещам все повече и повече вдъхновяващи жени, които работят в областта на технологиите.

Информационните и комуникационните технологии вече не са само за малцина компютърни чудаци — те са интересни, те са бъдещето! Само 9% от разработчиците на мобилни приложения са жени? Това не е за вярване! Опитайте да програмирате, вижте колко забавно може да е това!

Искахме да предоставим на жените платформа, където да споделят своите истории за успехи в областта на технологиите. Има толкова много такива истории — споделете вашата и ни помогнете да вдъхновим следващото поколение!“

Присъединете се към кампанията: Можете да разкажете във видеоклип вашата история за живота в цифровия сектор. Качете клипа на страницата Every Girl Digital във Facebook.

Днес Европейската комисия дава начало на кампания за откриване и популяризиране на модели за подражание, за да насърчи младите жени и момичетата да учат и да работят в областта на ИКТ. Комисията кани жени (и мъже!) да създадат видеоклип и да споделят своята история за успехи в областта на цифровите технологии, за да стимулират интереса на момичетата и жените към технологиите.

Жените могат да имат чудесна кариера в областта на технологиите, както показват вдъхновяващите жени, които първи се включиха в кампанията:

Моник Мороу, @mjmorrow, от Швейцария казва, че информационните технологии са път, по който никога не е мислила, че ще поеме. Благодарение на своята способност да разрешава проблеми обаче тя попада в тази област и оттогава информационните технологии я отвеждат на пътешествие по света и в много сфери, предлагат ѝ множество интересни преживявания, тя наистина се наслаждава на технологиите и смята, че са забавни.

Линдзи Нефеш-Кларк, @WomensW4, от Франция се занимава с ИКТ в областта на развитието. Тя говори за преобразяващата сила на ИКТ като катализатор за оправомощаването на жените и как свързването на Бангладеш с цифровата епоха я е довело до това, с което се занимава сега. Нейният съвет към момичетата? „ОпИТайте, опИТайте, опИТайте!“

София Свантесон, @sofiasvanteson, от Швеция съветва младите жени, които обмислят кариера в ИТ сектора, да бъдат отворени към възможностите за използване на технологиите. Според нея смисълът на напредъка в тази област не могат да са самите технологии. Когато нещо е смислено и лесно за използване, то може да направи живота на хората по-добър. София смята, че е невероятно да си част от този процес.

Своите истории споделят и Ева Бернеке от Дания, Анеке Бургер от Нидерландия и Наоми Ша от САЩ. Вижте още вдъхновяващи истории.

Контекст

Тази кампания се основава на проучване на Комисията относно жените в сектора на ИКТ, според което най-добрият начин за привличане на повече жени в областта на технологиите е чрез популяризиране на вдъхновяващи специалисти, които да служат като модели за подражание. Идентифицирането на вдъхновяващи кариери може също така да помогне на жените, които вече работят в сектора на технологиите, да останат там през цялата си кариера.

Привличането на повече жени в областта на технологиите е абсолютно необходимо от икономическа гледна точка. Според проучването, ако в цифровия сектор работят толкова жени, колкото са мъжете, европейският БВП може да нарасне годишно с около 9 млрд. евро (1,3 пъти БВП на Малта). Организациите, в чието управление участват повече жени, постигат с 35% по-висока възвращаемост на собствения капитал и с 34% по-добра обща възвращаемост за акционерите в сравнение с други подобни организации.

Жените са особено слабо представени на управленски позиции. Въпреки че това е общ проблем, делът на жените на ръководна длъжност в сектора на ИКТ е много по-малък, отколкото в другите сектори — 19,2% от работещите в сектора на ИКТ имат за шеф жена в сравнение с 45,2% в останалите сектори.

Жените предприемачи в сектора на ИКТ печелят с 6% повече от жените, които също работят в сектора, но не са предприемачи. Жените предприемачи в сектора на ИКТ са по-удовлетворени от своята работа, изпитват по-силно чувство за добре свършена работа и печелят повече в сравнение с останалите жени, които работят в сектора. В същото време обаче те изпитват по-голям стрес.

Проблемът допълнително се усложнява от факта, че жените напускат сектора на даден етап от кариерата си по-често от мъжете. 20% от жените на възраст 30 години с бакалавърска степен в областта на ИКТ работят в сектора, докато този процент при жените над 45 години е само 9%.

В същото време работодателите съобщават, че изпитват трудности да намират специалисти по ИКТ. Европа скоро може да се изправи пред недостиг на до 900 000 специалисти в тази сфера и по този начин да пропусне възможност за борба с голямата безработица и да изложи на риск своята конкурентоспособност в областта на цифровите технологии.

Полезни връзки

Вижте също ICTLadies, Inspringfifty Shefigures2012, Науката: точно за момичета!

Хаштагове: #IWD2014 #WomensDay #ICT4Girls #girlsdigital

Жените в сектора на ИКТ

Уебсайт на Нели Крус

За контакти:

Comm-kroes@ec.europa.eu (+32 2 29 ), Twitter: @RyanHeathEU


Side Bar