Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság

Sajtóközlemény

Brüsszel, 2014. március 5.

Az Európai Bizottság támogatása Ukrajna számára

Az Európai Bizottság a mai napon megállapodott egy támogatási csomagban, amely számos konkrét intézkedést tartalmaz Ukrajna gazdasági és pénzügyi megsegítésére. Az intézkedésekkel, amelyek az uniós állam- és kormányfők március 6-i csütörtöki rendkívüli ülését megelőzően kerülnek előterjesztésre, a Bizottság hozzá kíván járulni az ukrán gazdasági és pénzügyi reformok támogatására irányuló európai és nemzetközi erőfeszítésekhez.

„Az EU elsődleges prioritása, hogy elősegítse a jelenlegi válság nemzetközi jog maradéktalan tiszteletben tartásával történő békés rendeződését” nyilatkozta Barroso elnök. „Ezzel egyidejűleg Ukrajna gazdasági és pénzügyi helyzetének stabilitásához mozgósítani kell a nemzetközi közösséget. Az Európai Bizottság által ma előterjesztett csomag az elkötelezett, inkluzív és reformorientált kormányzást kívánja előmozdítani Ukrajna stabil és virágzó jövőjének helyreállítása érdekében. A javaslatunk értelmében Ukrajna az elkövetkezendő években együttesen legalább 11 milliárd eurós támogatáshoz juthat az uniós költségvetésből és az EU-hoz kötődő nemzetközi pénzügyi szervezetektől.

Az Ukrajna számára nyújtott támogatási csomag ismerteti azokat a főbb konkrét intézkedéseket, amelyeket a Bizottság rövid- és középtávon az ukrán gazdasági és pénzügyi helyzet stabilizálására, az átmenet elősegítésére, a politikai és gazdasági reformok ösztönzésére javasol.

E kötelezettségvállalás célja egyrészt az, hogy válaszlépéseket tegyünk az ország stabilizálása érdekében, másrészt pedig az, hogy támogassuk a reformprogramot és tovább fokozzuk az ukrán hatóságok felelősségvállalását. Míg az intézkedések némelyike gyorsan végrehajtható, mások további tervezési munkálatokat és előkészületet igényelnek. Sokukhoz a Tanács és a Parlament sürgős és aktív támogatására van szükség.

Megközelítésünk alapja az a törekvés, hogy segítsünk Ukrajnának mindazon remények valóra váltásában, amelyeknek a polgárok és a civil társadalom az elmúlt hetekben egyértelműen hangot adtak a Kijevben és az ország többi részén zajló, példa nélküli eseményekben.

A ma elfogadott csomag kulcsfontosságú elemei:

• Az elkövetkező években 3 milliárd EUR biztosítható az uniós költségvetésből: makroszintű pénzügyi támogatás formájában nyújtott kölcsönként 1,6 milliárd EUR, vissza nem térítendő támogatásokból álló támogatási csomag keretében pedig 1,4 milliárd EUR,

• Az Európai Beruházási Banktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól legfeljebb 8 milliárd EUR biztosítható,

• A Szomszédsági Beruházási Keret révén potenciálisan 3,5 milliárd EUR tőkeáttétel keletkezhet,

• Donorkoordinációs platform létrehozása,

• A társulási megállapodás aláírása után a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térség ideiglenes alkalmazása, szükség esetén egyes kereskedelmi intézkedések önálló előreütemezésével,

Magas szintű beruházási fórum/munkacsoport szervezése,

• Ukrajna gázátviteli rendszerének korszerűsítése és a fordított irányú áramlásokkal kapcsolatos munka (Szlovákián keresztül),

• A megállapított kereten belül a vízumliberalizációs cselekvési terv felgyorsítása, Mobilitási partnerség felajánlása,

• Különböző területeken technikai segítségnyújtás biztosítása: az alkotmányos reformtól az igazságügyi reformon keresztül és a választások előkészítéséig.

Indikatív összeg / tartomány:

Forrás

Indikatív összeg / tartomány (millió EUR)

I. EURÓPAI BIZOTTSÁG (2014–2020)

I.1. Teljes fejlesztési támogatás (vissza nem térítendő támogatások)

1,565

Bilaterális keretösszeg, amelyből:

– 2014. évi éves cselekvési program

140–200

– 2015–2020 közötti éves cselekvési programok (átlagosan)

780

– 2015–2020 közötti „többért többet” keretprogram

240–300

Szomszédsági Beruházási Keret

200–250

A stabilitás és a béke elősegítését szolgáló eszköz (KKBP)

20

KKBP

15

I.2. Makroszintű pénzügyi támogatás (kölcsönök)

1,610

I.2. EURÓPAI PÉNZÜGYI SZERVEZETEK (2014-2016

EBB

legfeljebb 3,000

EBRD

5,000

MINDÖSSZESEN

11,175

További információ:

MEMO/14/159: Az Európai Bizottság támogatása Ukrajna számára

Kapcsolattartók:

Pia Ahrenkilde Hansen (00 32 2 295 30 70)

Alejandro Ulzurrun (00 32 2 295 48 67)

Mark Gray (00 32 2 298 86 44)

Natasja Bohez Rubiano (00 32 2 296 64 70)

Nyilvános elérhetőség: Europe Direct telefonon 00 800 6 7 8 9 10 11 vagy e­mailben


Side Bar